Einstein haklıydı: Mars’ta zaman daha hızlı akıyor
Yeni bir araştırma, Albert Einstein’ın genel görelilik teorisini bir kez daha doğruladı: Mars’ta zaman Dünya’ya göre biraz daha hızlı akıyor. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’nden (NIST) fizikçiler Neil Ashby ve Bijunath Patla’nın yaptığı çalışmaya göre, Mars’taki saatler Dünya’daki saatlere kıyasla her 24 saatte yaklaşık 477 mikrosaniye daha hızlı işliyor. Bu fark, Ay’da ölçülen 56 mikrosaniyelik sapmanın çok üzerinde.
Bilim insanlarına göre zaman akışındaki bu değişim, iki gezegen arasındaki farklı yerçekimi kuvvetlerinden ve yörünge hızlarından kaynaklanıyor. Mars'ın yüzeyindeki yerçekiminin Dünya'ya göre beş kat daha zayıf olması, zamanın daha hızlı akmasına neden oluyor. Ayrıca Mars'ın daha eliptik yörüngesi, bu farkın bir Mart yılı boyunca günlük 226 mikrosaniyeye kadar değişmesine yol açıyor.
Araştırmacılar, bu bulguların gelecekte kurulması planlanan gezegenler arası internet için hayati önem taşıdığını söylüyor. Mars'ta kurulacak kolonilerde kesin ve standart bir zaman ölçüsünün kullanılması, navigasyon ve iletişim sistemleri için kritik olacak. Ancak hesaplamalardaki küçük belirsizlikler, Mars saatlerinin yaklaşık her 100 günde bir yeniden ayarlanması gerektiği anlamına geliyor.