Teknokulis sabah
  • ANASAYFA
  • HABERLER
  • İNCELEMELER
  • DOSYA
  • GALERİ
  • VİDEO
Teknokulis Haberler Astronomlar ilk kez bir süpernovada “cıvıltı” sinyali yakaladı!

Astronomlar ilk kez bir süpernovada “cıvıltı” sinyali yakaladı!

Astronomlar, SN 2024afav adlı süper parlak bir süpernovada daha önce hiç görülmemiş bir “cıvıltı” sinyali keşfetti. Işık, kısa aralıklarla hızlanarak yanıp sönüyor ve bu, süpernovanın merkezinde dönen güçlü manyetik alanlı bir magnetar olduğunu gösteriyor.

  • A A
ASTRONOMLAR İLK KEZ BİR SÜPERNOVADA CIVILTI SİNYALİ YAKALADI!
Giriş Tarihi: 29.03.2026 11:41

Astronomlar, SN 2024afav adlı süper parlak bir süpernovada alışılmadık bir "cıvıltı" (chirp) sinyali fark etti. Işık, kısa aralıklarla hızlanarak yanıp sönüyordu ve bu, süpernovanın merkezinde dönen güçlü manyetik alanlı bir magnetar olduğunu gösterdi.

Magnetarın etkisiyle uzay-zaman bükülüyor, çevresindeki disk sallanıyor ve disk içe kayarken ışık daha hızlı "cıvıldıyor". Bu gözlem, süper parlak süpernovalarda magnetar modelini ilk kez kesin olarak doğruladı ve genel görelilik kuramının süpernova mekaniklerini açıklamak için kullanıldığı ilk örnek oldu.

  • EN ÇOK OKUNANLAR
  • Facebook
  • X
  • Flipboard
  • Rss
  • Künye