Alper Görmüş

19 Şubat 2013, Salı

Sol neden sahici bir alternatif olamıyor?

Alper Görmüş Aktuel için yazdı

Enver Aysever, CNNTürk'teki Aykırı Sorular programında sık sık soruyor bu soruyu...

Benim bu soruya cevabım şöyle: Çünkü sol, İlyas Başsoy'u takmıyor!

Birgün gazetesi yazarı İlyas Başsoy'un "AKP Neden Kazanır, CHP Neden Kaybeder" başlıklı kitabını okuduktan sonra Taraf'ta, "Sol'un sorunu: İlyas Başsoy'u takmamak" başlıklı bir yazı yazmıştım.

Başsoy, solun AK Parti'nin her yaptığı şeyi küçümsediğini, buna mukabil kendisinin hiçbir somut şey önermediğini söylüyor sürekli olarak. Ardından da ekliyor: Böyle giderse "AKP hep kazanır, CHP ve sol hep kaybeder."

Başsoy geçtiğimiz haftalarda peş peşe kaleme aldığı üç yazıda biraz da ironik bir dille bir kez daha dile getirdi bu görüşlerini...

Başsoy'un Zarif diye bir arkadaşı varmış. Çelimsiz ve çok zarif. Birinin kendisine ya da bir başkasına saygısızlık ettiğini görse onu gayet terbiyeli bir şekilde uyarıyor, özür dilemesi için ricada bulunuyormuş. Genellikle sonuç da alıyormuş, fakat olmayınca da, çelimsizliği nedeniyle kendisini küçümseyen herkesi, isterse karşısında bir izbandut olsun, evire çevire haklıyormuş; çünkü Zarif bir aikido ustasıymış.

İlyas Başsoy AK Parti'nin de aikido bildiğini düşünüyor... Bakın ne yazdı geçenlerde: "AKP'nin iletişim tarzını bazen aikido'ya benzetirim. Rakibin yıllardır vazgeçmediği temel hatası AKP'yi küçümsemektir ve AKP bu zaafı mükemmel bir şekilde kullanır. Muhaliflere göre AKP'nin oylarının bu düzeyde olması, orta sınıfın üçkağıtçılığı, yoksulların şerefsizliği, Araplar ve Amerikalıların para akıtması ve seçimde hile yapılmasıyla ilgilidir. Tüm bu söylemlerin arkasındaki temel içgüdü 'küçümseme'dir. AKP herhangi bir şeyi başarmış değildir. THY berbat yönetilmekte, duble yollar hızla çürümekte, hastanelerde aslında gizli dolaplar dönmektedir."

"AKP düşmanı pek çok iktisatçı dostum son on yıldır bana hep aynı eminlikte 'Seneye kesin kriz çıkacak, maaşlar ödenemez hale gelecek' diyor. Her seçim öncesi bazı yazar dostlar da 'AKP düşüşte' şeklinde yazılar yazıp, kendi köylerinde tıklar topluyorlar."

"AKP, aikido felsefesini iyi öğrenmiş ve bu bilgisini kötüye kullanmaktan çekinmeyen biri gibi. Ona bir isim versem asla Zarif'i seçmez, hatta inat olsun diye Kaba ismini koyardım. Elbette bu, skor tabelasını değiştirmezdi."

"Eğer 'Hep denedin, hep yenildin, yine yenil, daha iyi yenil' türünden şiirlerle avunmak istemiyorsanız, aikido hakkında biraz kafa yormanızı öneririm."

SON DAKİKA