Ersoy Dede

Ersoy Dede

13 Şubat 2017, Pazartesi

Hem Kilise Hem Cami

Baştan ifade edeyim, Taksim'e yapılacak caminin yeri çok içime sinmiş değil. Taksim Makseminin hemen arkasına yapılacak biliyorsunuz. Benim hayalim elbette ana kapısı meydana bakan bir yerdi. Maksem sular duvarının, Taksim Cami ile meydan irtibatını keseceğini zannediyorum.. Muhtemelen gökyüzünden bakınca tam meydandaymış gibi görünecek ama aslında meydana biraz küskün bir hali olacak gibi geliyor bana.. Yine de düşündükçe heyecanlandığımı saklamayacağım.. Tam Taksim'e girişte sağda tüm heybetiyle misafirleri karşılayacak olan cami için 100 yıl sonra yapılacak yorumları merak ediyorum.. İnşaAllah 100 sene sonra da 1.000 sene sonra da bu topraklarda medeniyetimiz devam eder ve torunlarımız böyle bir eser kazandırdığımız için dua eder.. Taksim Cami meselesini daha çok konuşuruz.. Ama benim bugün üzerinde ciddiyetle durmak istediğim konu cami değil kilise..
**
Sırtınızı Harbiye'ye verip Taksim'e girdiğinizde sağ tarafınızda muhteşem Taksim Cami olacak.. Peki ya sol tarafınızda?… Dönerciler, hamburgerciler, çift kaşarlı tostçular mı?.. Değerli dostlar,


Solda yani Sıraselviler girişinde Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi var.. İki çan kuleli ve kubbeli bir bizans eseri.. Tanzimat'tan önce Osmanlı'da azınlık ibadethanelerine kubbe yapmak yasaktı.. Bu yasak kalktıktan sonra yapılan ilk kiliselerden biri.. Kubbe kasnağında 12 pencere var.. 12 havariyi hatırlatsın diye.. İnşa tarihi, 14 Eylül 1880 olarak geçmiş kayıtlara.. Yani 'Büyük Pera Yangını'ndan 10 yıl sonra.. O vakte kadar yine bu noktada bir ahşap kilise varmış.. Çan kuleli.. (Ayios Yeoryios) Bütün Beyoğlu'nu adeta yok eden o büyük yangında o da kül olmuş.. Belki de ondan bu sokağın ismi 'meşelik' olarak kalmıştır..


Benzeri eserleri fotoğraflamak için tur şirketleriyle İtalya'ya Fransa'ya falan gidiyoruz. Burnumuzun dibinde böylesine muazzam bir eser var, fakat göremiyoruz.. Çünkü önü dönercilerle kebapçılarla kapanmış durumda.. Kilise vakfıyesi, bu yarımadayı gelir sağlamak üzere dönercilere kebapçılara kiraya vermiş.. Nasıl olur bilemiyorum.Bütün bu yarımada geliri kiliseye bırakılmak üzere kamulaştırılabilir mi?.. Ya da kilisenin buradan elde ettiği gelir başka gelir kaynakları gösterilerek telafi mi edilir, bilmiyorum.. Bir yolu muhakkak vardır ama… Bu çirkinlikten Taksim'i kurtarsak da, solda tüh heybetiyle Taksim Cami, sağda muazzam estetiğiyle Rum Ortokoks Kilisesi, birlikte karşılasalar ya ziyaretçilerini.. Bu muhteşem kilise görünür olsa ya artık..

SON DAKİKA