MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

14 Temmuz 2015, Salı

Barış, baraja takıldı

HDP Eş Başkanı Demirtaş, seçimlerden önce D ve F tipi medyanın gözbebeğiydi. Erdoğan karşıtı irili ufaklı tüm gazete ve televizyonların da yıldızıydı.

HDP'liler sürekli ve her fırsatta, "barajları yıkmaya geliyoruz" sloganı atıyordu.
Demokrasimizin kamburu "yüzde 10 barajıydı" bahsettikleri.

***
Memleketin batısındakilerin tahmin edemeyeceği bir "Huzur" yaşanıyordu ülkenin doğusunda. Çözüm süreciyle birlikte kan akmıyor, ölüm haberleri gelmiyor, Doğu bölgelerinde yatırım ve istihdam artıyor, bölge turist kaynıyordu.

Haftada üç gün zorla "kepenek kapatma eylemine" mecbur edilen esnaf da işler açıldı diye seviniyordu. Yıllardır dillerde "türkü" olan "barış", nihayet ete kemiğe bürünüyordu.

***
Fakat KCK'nın halka söylediği, huzurun devamı için "tek şart" vardı; HDP'nin barajı aşması!
Sürecin ilerlemesi için önemli değil "Tek" şart olduğunu söyleyip durdular: Barajın yıkılması!
HDP'nin yüzde 10 barajını aşmasının, huzurun, barışın, çözüm sürecinin "Tek" şartı olduğunu anlatıp durdular.

Medyadaki "solcu Türk" dostları da 'HDP barajı aşarsa Kürtlerin tüm derdi biter" yazıları yazdı. Kürtler, Çözüm sürecine yüzde 90'a yakın destek veriyordu. 30 sene sonra korkmadan yaylalara çıkıyordu.

Haliyle Çözüm sürecinin, barışın, huzurun sürmesi için gerekeni yapacaktı.

***
'Barış'ın 'Tek' şartının 'baraj' olduğu bu kadar vurgulanınca millet de sandıkta 'barışı' yani HDP'yi seçti. Fakat işler umulduğu gibi gitmedi.

Seçimde yüzde 13 oyla 80 vekil çıkaran HDP, aniden tüm denklemlerin dışında kaldı.
Partiler, MHP kadar vekili olmasına rağmen koalisyon hesaplarında HDP'ye MHP kadar yer vermedi.

Doğan medyası Demirtaş'ın çaldığı sazı unuttu. Demirtaş ve HDP artık Paralel medyanın da irili ufaklı sol medyanın da umurunda değildi.

***
Ve PKK beklenen açıklamayı yaptı. Asıl düşmanlarının yüzde 10 barajı değil, su toplama barajları olduğunu, 'Barajları yıkmak için' de ateşkesi bitirdiklerini ve yeniden çatışacaklarını deklare etti.

İçme suyu, elektrik üretimi ve tarımsal sulama için yapılan barajlar, PKK'nın en büyük düşmanı(!) PKK, Doğu'daki tüm su toplanan barajlarla savaşacağını açıkladı.
Dünya da bir kez daha Kürt sorununun "Baraj" sorunu anlamış oldu!

SON DAKİKA