İdris Kardaş

İdris Kardaş

31 Ekim 2017, Salı

155. Madde Rüzgarı

İspanya anayasasının 155. maddesini kastediyorum. Katalan Bölgesi'nin özerklik yetkilerini elinden alıp yönetimi Madrid'e bağlamayı sağlayan ve özerk bölgenin özellikle emniyet ve diğer kurumlarının başına merkezi hükümetten atama yapılacağına dair madde. Bu madde geçtiğimiz gün uygulanmaya konuldu ve İspanya Başbakan yardımcısı Katalan bölgesi yönetimini devraldı. Polis teşkilatı da yine Madrid yönetiminden bir isme verildi. Katalan lider Carles Puigdemont da Brüksel'e kaçtı.

Bugün BBC'ye konuşan Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kürt Bölgesel Yönetimi'nin özerkliğinin son bulacağını ve peşmerge güçlerinin de Irak merkezi ordusunun bir parçası haline geleceğini söyledi. Yine bu sabah Irak ordusuna bağlı askerlerin TSK'ya bağlı birliklerle Habur sınır kapısını geçerek Peşmergelerin kontrolünde olan İbrahim Halil sınır kapısını devralmasının görüntüleri düştü medyaya. Yazı yazıldığı sırada detaylar henüz netleşmemişti. Bölgeden gelen haberler askerlerin konuşlanacağı noktaların müzakere edildiğini söylüyor. Ancak sonuç itibariyle Irak da kendine özgü 155. maddeyi devreye alacak gibi görünüyor. Önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmeler, ABD'nin olaya katılımı, İran ve Türkiye'nin de sürece dahil olmasıyla birlikte farklı bir yöne doğru evrilebilir mi bilemeyiz. Ancak şu anda görünen o ki Kürt Bölgesel Yönetimi, Katalan Bölgesi'nin kaderinin benzerini yaşamakla karşı karşıya.

Suriye'de bu konuyla alakalı sıcak bir gelişme oldu. Astana zirvesinin yedincisi düzenleniyor bugünlerde malumunuz. Bugün ABD'li diplomatların toplantıda; "Suriye'nin kuzeyinde herhangi bir Kürt yapılanmasını desteklemiyoruz. Suriye'yi bir bütün olarak görüyoruz" söylemini dillendirdikleri konuşuluyor. Önemli olan husus sadece YPG bağlamında da konuşmuyor ABD. Daha önce de ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'un Şam merkezli bir Suriye yönetimi söylemi Astana zirvesinde hayat buluyor. Suriye'nin geleceğinin şekillenmesi için Soçi'de bir konferans düzenleyecek olan Rusya da yeni anayasa yazımı konusunda kolları sıvamış durumda. Tüm grupların temsil edilmesi ve adeta bir Suriye meclisi kurulmasına çalışıyorlar Ruslar. Sonucu ne olacak birlikte göreceğiz. Ancak ABD'nin son YPG çıkışları, Rusya'nın bu çalışmasına en azından engel olmayacağını gösteriyor. Sahada bunun son örneğini de Deyr ez Zor'da görebiliriz. ABD'nin burada koordinasyonu Rusya'ya bıraktığına dair haberler geliyor.

İspanya ve Irak'ta daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi özerk bölgelerin ortadan kaldırıldığı yada Suriye örneğinde olduğu gibi hiç başlamadan sona erdiği yeni bir dönemi yaşayacaklar. 155. madde rüzgarı bu üç ülkenin geleceğini şekillendiren bir madde örneği olarak öne çıkıyor. Dünden bugüne sınırların değiştiği, ittifakların şekillendiği bir uluslararası ilişkiler döneminden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu topraklarda gerçek olup bittikten sonra şekillenir. Birlikte izleyip göreceğiz.

SON DAKİKA