Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

23 Ekim 2013, Çarşamba

Hariri suikastının şifresi o generaldeydi

Geçen hafta Suriye'de rejimin en kilit isimlerinden biri olan General Cami Cami, Deyruzzor kentinde sniperların hedefi oldu. Cami bir suikast sonucu öldürüldü. Onun uğradığı suikast, akıllara 2005 yılında Ortadoğu'yu sarsan bir başka suikastı getirdi.

Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri, 14 Şubat 2005 günü Beyrut'ta bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Bu suikast, Ortadoğu'daki taşları yerinden oynatmıştı.

Suriye yönetimi ve Lübnan'daki destekçisi Hizbullah örgütü o dönemde suikastın sorumlusu olarak İsrail'i göstermişti.

Hariri suikastı ile ilgili uluslararası araştırma komisyonu kuruldu. BM raporu, Hizbullah'ı işaret ediyordu. 2011 Ocak ayında Başbakanlık koltuğunda oturan Refik Hariri'nin oğlu Saad Hariri, "babamı Hizbullah öldürdü" kanısına varınca ortalık karıştı.
O günlerde Arap Baharı henüz Suriye'ye sıçramamış, Tunus'ta devrim tamamlanmış, Mısır'da ise devam sürecindeydi.

Bu kritik dönemde Saad Hariri'nin Hizbullah'ı suçlayan açıklamasının ardından Hizbullah kabinedeki bakanlarını çekince, Lübnan'da hükümet düşmüştü.

Lübnan'daki hükümet krizi bir süre devam ettikten sonra Saad Hariri'den boşalan Başbakanlık koltuğuna bugünkü Lübnan lideri Necip Mikati oturmuştu.

Gelelim günümüze. Geçen hafta Suriye'nin Deyruzzor kentinde Esat rejiminin en önemli generallerinden biri olan Cami Cami, keskin nişancılar tarafından vuruldu.

Cami, rejim için kilit bir askerdi. Uzun yıllar Lübnan'da Suriye Ordusu adına görev yapmıştı. Hatta bazı çevreler ona Esad'ın kara kutusu" diyorlardı.

Geçtiğimiz Pazar günü Ülke TV'deki Uluslararası Gündem Programında konuğum Suriye Ulusal Konseyinin kurucu üyesi Mahmut Osman'dı. Osman, o programda Cami Cami ile ilgili çok çarpıcı iddialar ortaya attı.

Suriyeli General'in, 2005'teki Hariri suikastını gerçekleştiren ekibin başına olduğunu söyledi. Cami Cami, Hariri suikastıyla ilgili ifade veren bir isimdi. Ancak Mahmut Osman'ın iddiaları bu durumun çok daha ötesindeydi.

Suriyeli muhalif lider, Cami Cami'nin Özgür Suriye Ordusu tarafından değil bizzat rejim tarafından infaz edildiğini de söyledi. Osman'a göre Esat ve Hizbullah, Hariri suikastıyla ilgili tüm delilleri ortadan kaldırmak adına böyle bir infaz gerçekleştirdi.

SON DAKİKA