Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

06 Temmuz 2015, Pazartesi

“OPERASYON DA TAMPON BÖLGE DE YASAK”

Sınırımızda PKK yapılanması var, PKK'nın uzantısı olan PYD'nin devlet kurma çabaları var. İşte bu tehdide karşı teyakkuz halindeyiz.
Sınır ötesi operasyon ile sınıra tampon bölge kurma planları masada ancak karşı taraftan yüksek sesle bağırıyorlar "olmaz, yapamazsın" diye.
PYD, Türkiye'nin bu planlarına tepkili hatta eğer gerçekleşirse "karşı koyarız, direniniz" diyor PYD lideri Salih Müslim.
Peki PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD'nin lideri Salih Müslim, Türkiye'ye bunları söyleme cesaretini nereden buluyor. PKK'yı bölgede destekleyen güçlerden elbette.
Kobani'de hatırlayın Almanların PKK desteğini ve şimdi Amerika'da neo-con'lar da PYD'nin yanında saf tutmaya başladı.
Amerika'daki Cumhuriyetçilerin tetikçi yazarlarının dilinde her gün PYD var, Türkiye'nin olası müdahalesine karşı çıkıyorlar, PYD'nin haklarını savunuyorlar, Türkiye'yi DAİŞ destekçisi ilan ediyorlar, vs.
Ama Suriye gerçekleri bambaşka. Ne Salih Müslim'in anlattıklarına ne de Henri Barkey, Michael Rubin gibi Neo-Con tetikçilerin yazdıklarına benziyor.
Bir kere PYD'nin hamlelerinden Türkiye'nin kuşku duyması çok doğal çünkü yapılanmaları pek de masum değil özellikle Türkmen ve Araplar konusundaki tavırları, ortaya atılan iddialara adam akıllı cevap veremeyişleri, bu şaibeleri arttırıyor.
Şu an için Suriye'nin Cerablus bölgesi, kırmızı çizgi konumunda. PYD'nin oraya saldırma adımı halinde o çizgi aşılabilir.
PYD, "şimdilik Cerablus niyetimiz yok" diyor. Ama altını çizelim, şimdilik.
Tel Abyad da öyleydi ama oldu, yani PYD yakında Cerablus'a girebilir. O sınır hattı da Türkiye için kritik derecede önemli.
Üstelik Cerablus da Tel Abyad gibi sadece Kürtlerin yaşadığı bir yer değil orada da Türkmenler ve Araplar var. Tel Abyad Türmenleriyle Araplarının başlarına gelenler Cerablus'dakilerin de başlarına gelebilir.
Adamların dedikleri şu, "Türkiye operasyon yapmasın, tampon bölgeyi aklından bile geçirmesin". O halde ne yapsın, "yanı başında PKK cirit atsın, başına bela olsun, Türkiye de izlesin".
Hele tampon bölge fikrine karşı çıkan Batı'ya sormak istiyorum yahu nedir bu ısrar. Türkiye, 2012'den beri sınırına tampon bölge istiyor, ısrarla istiyor, siz de ısrarla "olmaz" diyorsunuz.
Geride bıraktığımız Cumartesi günü BBC'de tampon bölge ile ilgili bir yorum vardı, İsrail örneği vermişler.
Suriye'ye sınırı olan ülkelerden en rahatının İsrail olduğunu söylüyorlar çünkü İsrail, Suriye sınırındaki Golan'ı işgal altında tutuyor ve orada BM gözetiminde bir tampon bölge var.
Suriye'deki ateşten Suriye'nin sınır komşusu olup da korunmak isteyen Türkiye ile Ürdün'e de benzer model uygun olabilir deniliyor.
Suriye'nin diğer sınır komşularına gelince. Irak'ta durum ortada, artık orayı tampon bölge de iflah edemez, diğer sınır ise Lübnan'a açılıyor, orada da Şam rejimi ile Hizbullah'ın bağlantısı var.

SON DAKİKA