Ömer Çil

24 Ocak 2013, Perşembe

Sneijder ve diğerleri

Sneijder'in tranfer olmasıyla birlikte futbol gündemine bomba düştü. Wesley Sneijder ; Ortega, Anelka, Roberto Carlos, Hagi, Popescu, Guti, Quaresma ve hatta Simao dan sonra ülkemize gelen bir diğer yıldız. Bu isimlerin arasinda geçmiş başarıları, takıma katkısı, uyumu, maliyeti gibi faktörlere bakıldığında ülkemizde oynadığı oyunla en büyük faydayı sağlayan isim Hagidir. İspatı da kazandırdığı Uefa kupasıdır. Bir diğeri de gelirken yıldız olmayıp ülkemizde yıldızlaşan Alex'dir. Hagi bile Alex kadar istatistiki (gol adedi, asist adedi vs.) başarı elde edememiştir. Eski başkan Mehmet Cansun 'a göre ise Popescu gelirken Hagi'ye göre daha büyük bir yıldızdı. Popescu Barcelona kaptanı Hagi ise oralarda tutunamamış, Romanya milli takımıyla başarılı olmuş bir yıldızdı.

Bütün hafta boyunca medyada defalarca bu konuya değinildi. Sneijder'in bugüne kadar yapılan en büyük transfer olduğu söylendi. Televizyon programlarında görülmemiş bir coşkuyla bu transfer değerlendirildi. Açıkçası ben aynı coşkuyu Anelka transfer olduğunda yasamıştım. İnönü'de Besiktaş'a karşı oynanan maçta Tayfur Havutçu ve İbrahim Toraman' a yaptıklarını zaman zaman youtube'da izliyorum. Bence Türkiye' ye gelmis en kariyerli isim Roberto Carlos'la birlikte Anelka'dır. Fakat ikisinin de katkısı ne Hagi'nin ne de Alex'in katkısının yanından bile geçmemiştir.

Hollandalının transferine döersek, Sneijder' in bonservis bedelinin, Mehmet Topuz, Guiza, Amrabat, Tabata, Misimovic, Jardel gibi futbolculardan düşük olması başlı başına büyük bir başarıdır. Maaşına baktığımızda ise aynı başarıyı göremiyoruz. 5,5 milyon € ya yakin yıllık ücret ve SL' de çeyrek finale çıkılması halinde ödenecek 3,5 milyon € prim bir maaş rekorudur. Bu konuda ben Sergen Yalçın'ın yorumlarına katılıyorum. Bu maaş takım içerisinde sıkıntılar yaratabilir. Herşeyin Sneijder' den beklenmesine yol açabilir. Gs' in geçen seneki oyunundan çok uzak olması ve Sneijder' den dolayı sistemin degişecek olması ve 2 forvetten birinin yedeğe çekilecek olması büyük belirsizlikler.

'Seninde dert ettiğin şeye bak, Sneijder gibi bir yıldız gelmiş onu da Fatih terim çözsün' dediğinizi duyar gibiyim. Fakat bazen bu sorunlar hocaları aşabiliyor. Anelka'nın Denizli maçında sisteme uymadığı icin yedek oturdugunu düşünürseniz, Sneijder icin de bu tip sıkıntıların yaşanması muhtemeldir. Son dönemdeki Terim- Aysal atışması da çözüldü gibi gözükse de gelecek adına bir diğer risk.

Sonuç olarak ülke tanıtımı ve geçmiş kariyerine baktığımızda Sneijder kağıt üzerinde müthiş bir transferdir. Yeşil sahaların üzerinde de Alex ve Hagi' nin yarısı kadar katkı sağlaması onu efsaneler arasına sokmaya yetecektir. Galatasaray'ın halen Şampiyonlar Liginde devam ediyor olması da önündeki en büyük fırsattır.


SON DAKİKA