kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Derviş 'sorumlu muhalif'
Derviş 'sorumlu muhalif'
Laf atmalarla tansiyon yükseldi

Farklı muhalif

CHP'li Derviş, Meclis'te iktidarı hem öven hem de uyaran konuşması ve IMF eleştirisiyle AKP'lilerden büyük alkış aldı

KEMAL Derviş, bütçe konuşmasında, "Ekonomideki olumlu adımları destekliyoruz" dedi ve ekledi: "Irak savaşı ve İstanbul bombaları Şubat 2001 krizinden daha ağırdı ama ekonomi etkilenmedi."

BU BÜTÇE İLE BÜYÜME SAĞLANMAZ
DERVİŞ,
"IMF yanlış yolda" sözleriyle AKP'nin hislerine tercüman olsa da bütçeye hayır diyeceklerini söyledi. "Bu, sorumlu muhalefet anlayışımızın gereği. Çünkü bu bütçeyle büyüme olmaz."


***

Derviş 'sorumlu muhalif'

2004 bütçesi üzerinde CHP adına konuşan Kemal Derviş, iktidarı hem övdü, hem de önerilerde bulundu. "Kavga istemiyoruz" diyen Derviş'in sözleri başta Başbakan olmak üzere AK Partililer'in alkışlarıyla karşılandı.

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, Meclis'te 2004 bütçesi üzerine görüşmeler yapılırken, CHP adına kürsüye çıktı ve "sorumlu muhalefet" örneği sergiledi. Ekonomideki icraatları nedeniyle Hükümet'e "Doğru yolda gidiyorsunuz" diyen Derviş, ileride karşılaşılması muhtemel risklere dikkat çekti, alternatif çözüm önerileri verdi. Derviş'in konuşması özetle şöyle:

AKUT KRİZ BİTTİ
Türkiye'nin, 1999-2001 yılları arasında yaşanan akut ekonomik krizden artık çıktığını söylemek mümkün. Ekonomide yangın söndü. Yangını söndürmek kolay olmadı ama, ülke olarak bunu hep birlikte başardık. Ancak buna bakıp rehavete kapılmayalım.

HÜKÜMET'İN ARTILARI
Irak'taki savaş ve sonrası gelişmelerle İstanbul'da yaşanan terör olaylarından Türkiye etkilenmemiştir. Bu sağlıklı bir göstergedir. Ekonominin binası artık sağlamdır. Ekonomideki en olumlu gelişmelerden biri enflasyonla mücadelede elde edilen başarı oldu. Bu gelişmeyi küçümsemeyelim. Bu konudaki kararlılığın sürmesini diliyorum. n

KURULLAR SİYASİLEŞMESİN:
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Rekabet Kurumu ve BDDK, Türkiye gerçeklerine göre görev yapan kurumlar. Doğrudur, bunlar uzayda yaşamıyor, ancak bu kurumlara yapılan atamalarda siyaset ağır basarsa, Türkiye'nin bu konuda çok zor elde ettiği başarı yok olur. Hükümette yer yer bu tür yaklaşımlar ortaya çıkıyor. Dilerim bu yaklaşımlar sürmez.

TEMEL SORUN BÜYÜME:
Türkiye önümüzdeki 10 yılda en az yüzde 7 büyümelidir. Temel hedefimiz bu olmalıdır. İşsizlik ancak böyle ortadan kaldırılabilir. Bu gerçek, ülkeyi yönetenler tarafından maalesef yeteri kadar dile getirilmiyor. Türkiye yangını 2002'de söndürdü. Bina yanarken, o binaya yeni oda yapmak mümkün değildir ama şimdi elimizde bu fırsat var.

IMF YANLIŞ YOLDA
-
Yatırımlara gerekli önemin verilmediği, uzun vade yerine kısa vadeli hedefleri gözeten bir bütçe. Bu konuda IMF de yanlış yoldadır. Milli gelirin yüzde 2-3'ü düzeyindeki yatırım projeleri, faiz dışı fazla hedefinin dışında tutulmalıdır. Uluslararası kuruluşlarla görüşmelerde bu yatırımların gerekliliğini vurgulamalıyız.

'KAVGA DAR GELİRLİYİ VURUYOR'
Derviş, konuşmasının sonunda, bütçenin istenilen taleplere cevap verecek bir nitelikte görülmediğini belirterek, "Bu nedenle bu bütçeye ret oyu vereceğiz" dedi. Derviş, şöyle devam etti: "Bunu klasik muhalefet anlayışı ile değil, sorumlu muhalefet anlayışı ile yapıyoruz. Orta ve uzun vadeli hedefler yerine kısa vadeli hedefler tercih edilemez, diyoruz. Büyüme ve istihdam konusunda atacağınız her adımı destekleriz. Kavga istemiyoruz. Her kavga, dar gelirli vatandaşı vuruyor. Seçim cilvesinden kaynaklanan çoğunluğunuzu partizanlıkta kullanmamanızı istiyoruz. Ekonomideki olumlu adımlarını destekliyoruz ve bu yolda attığınız adımlarda başarılar diliyoruz. Türkiye'nin önünde önemli bir fırsat var. Gelin bu fırsatı kaçırmayalım." Derviş'in konuşması Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AK Partililer tarafından da alkışlandı. Eleştirileri yanıtlamak üzere kürsüye gelen Başbakan Erdoğan, Derviş'e teşekkür ederken CHP'li bazı milletvekilleri "Neden böyle konuştu?" diyerek Derviş'e tepki gösterdi.

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 AKP'nin amazonları bürokrat kellesi istiyor
 Fakir partiye zengin başkan
 Baykal: Sonunuz DP gibi olur
 Erdoğan: Anamuhalefet partisinin tavrı kutlanmalı
 KKTC'ye 'Hükümeti kurun' mesajı
 Hoca'yı bürokrasi kurtardı
 Baykal: Annan planı müzakere edilebilir
YAVUZ DONAT
Yeni bütçeye eski söylem
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan...
 atv 16.30
"Kaç Para"
 atv 17.40
"Çocuklar Duymasın"
 Star 16.50
"Süper Kahramanlar"
 Kanal D 17.00
"Şansa Dansa"
 TRT 1 17.05
"Afacanlar"
 TGRT 17.00
"Türk Sineması"
Biliyordum ama engel olamadım
Tuğçe’nin babası Sezer Gürman kızının iş ortağıyla 8 aydır süren...
Antalya'yı sel aldı
Antalya sele teslim oldu. Kemer, Çamyuva ve Tekirova'daki bazı ünlü...
Fatih Terim krize girdi!
Fatih Terim krize girdi!
Güçlü oyunculuğuyla herkesin sevdiği Demet Akbağ'ın önceki gün...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.