|
|
Kanser iki köyü boşaltacak
Sağlık Bakanlığı Kanser Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye genelinde yapılan kanser araştırmasının çarpıcı sonuçlarını ilk kez GÜNAYDIN okurları ile paylaştı.
Kanser araştırması için şehirleri, kasabaları, riskli köyleri inceleyen Bakanlık, toprakta bulunan kanserojen artıklar nedeniyle 11 köyde kanser riskinin oldukça yüksek olduğunu saptadı. 9 köyün toprağı rehabilite edilecek. Ancak iki köyün tamamen taşınmasına karar verildi. Çalışmalar tamamlanmadığından köylerin isimleri gizli tutuluyor.
Ülkenin kanser haritası çıkarıldı Yapılan araştırmalar kapsamında ülke genelinde kanserin genetik yapısı incelendi ve Türkiye'nin kanser haritası çıkarıldı. Çalışma, Türkiye'de bazı merkezlerde ailevi yaygın kanser birikimi olduğunu ortaya çıkardı. Batı Karadeniz'de bir köyde çok nadir olan ve kanseri engelleyen P53 adlı genin hatalı geliştiği saptandı.
Amaç kanser oranını düşürmek Bakanlığın hedefi Türkiye'deki kanser oranlarını düşürmek. Prof. Dr. Tuncer bunun için ilk adımın mutfaktan atılması gerektiğini söylüyor. Çünkü besinler bir yandan kanser yapıcı, diğer yandan kanser önleyici maddeler içeriyorlar. Tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 70'i beslenmeyle önlenebiliyor.
Bu yiyeceklerle kanserden korunun * Bulgur, kabuklu pirinç, kepekli ekmek, esmer ekmek
* Probiyotik süt ürünleri
* Kalsiyum ve D vitamini
* Kükürtlü besinler (sarmısak, soğan ve pırasa)
* Yeşil çay- siyah çay
* Zeytinyağı
* Soya
* Turunçgiller, kayısı, kara dut, kuşburnu, böğürtlen, kiraz, vişne, kara ve kırmızı üzüm
* Lezzet verici sülfürlü yiyecekler (karnabahar, lahana, brokoli, brüksel lahanası, turp, şalgam)
* Kuru fasulye, nohut, barbunya gibi kuru baklagiller
* Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar
Esra TÜZÜN
|