kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Yine 'Türkiyelilik' sihirbazlığına dair

Dünkü yazıma gelen olumlu ve olumsuz tepkiler arasından ikisini örnekleyerek hangi zeminde yürüdüğümüze bir kere daha bakmak istiyorum. İki örnek de Kürt kökenli vatandaşlarımızdan..

1) S.A küfürsüz bir dille eleştiriyor ve diyor ki:
-Sizi zaten ekranlardaki konuşmalarınızdan az çok teşhis edebiliyordum, dünkü yazınızla bir kere daha gördüm ki herhalde kökeninizden gelen bir sorununuz var.. Ne olur yani birazcık insan hakları ve özgürlük gelse.. Ne olur eşit şartlarda kardeşçe yaşasak..
Ne kadar güzel değil mi? Sanki ben 'Kardeşçe yaşamayalım' demişim!!! Bölücü-karıştırıcı fitneyi S.A'nın bu tepkisi bütün ruhuyla özetliyor. Bir kısım ayrılıkçılar doğrudan şiddete başvurarak fitneyi gerçekleştirmeye ve ülkeyi kardeş savaşına sürüklemeye şartlanmış giderlerken... Bir kısım uyanıklar da (S.A gibi) Türkiye'yi yönetenlerin ve kitlelerin derin gaflet ve dalaletinden istifade ederek konuyu 'salt insan hakları ve demokrasi sorunu' gibi göstermekten ibaret psikolojik terörü uyguluyorlar. Eşitlik istiyorlarmış.. Acaba kime eşitlik?
Bugün Kürt kökenli bir vatandaşımız için, ülkenin her yerinde -artık azalan ve tamamen yok olmasını beklediğimiz devlet saçmalıkları dışında- önemli bir sorun yok.. Fakat Kürt olmayanların Türkiye'nin bazı yörelerinde yaşama hakkı olup olmadığı bile tartışılır.. Mesela Kayseri'de son aylarda açılan on kadar yeni fabrikanın altı-yedisi Kürt kökenli işadamına aitken, Kürt kökenli olmayan biri Diyarbakır'da piyango bileti satabilir mi? Bu ülkede artık asıl eşitlik davası gütmesi gerekenler, Kürt olmayanlardır..
Sanki 'Türkiyelilik' sihirli kelimesi ile bu fitne bitecek!. Kendini kelimenin kaba anlamıyla 'etnik' olarak da Türk hisseden, soyunu sopunu dört yüz yıl öncesine kadar dedesinin atasının mezarlarından izleyebilen biri olarak birlik için yetecekse 'Türkiyelilik' ifadesinden niye gocunayım? Lakin adım gibi eminim ki, 'Türkiyelilik' de yarın bu fitnenin mimarlarına ve memurlarına yetmeyecektir.. Buna inananlar veya inanmış görünenler ya kafalarını kuma gömmüş gafillerdir veya içimizdeki hariçten güdümlü uzantılardır.

2) Kürt Naziliğinden endişe ettiği için haklı olarak rumuzla yazan bir okurdan:
-Yazılarınızı mütemadiyen okuyorum. Bugünkü (dünkü) yazınız -Bugün Türkiyelik Yarın Kürdiyelilik- maalesef gelmekte olan, belki de gelip de halihazırda kapıda bekletilen, ciddi bir tehlikeye işaret ediyor. Kürt kökenli bir vatandaş olarak 'Kürt Türklerindenim' demem neden mümkün olmasın? Yazınıza konu bir kısım insanımızın içinde bulunduğu halet-i ruhiye, sinirlerimi bozmanın ötesinde boşaltıyor... Bizler andığınız türden insanlar yüzünden, pek çok sosyal ortamda Kürt ırkına yönelik hakaretlere maruz kalıyoruz.. Bunlara tepki vermek o kadar zor ki.. Geçmişin, hayat anlayışın ve yaşayışın senin de Kürtçü bölücü olarak yaftalanmana mani olamıyor. Üstelik seni hemen karalayıverenler yazınızda belirttiğiniz Türk ırkçılığının unsurları olabileceklerden ibaret değil. Siyasi çizginin bir ucundan diğer ucuna; herkes sizi -en kolayı olduğu için olsa gerek- bir kalemde iftiralarına konu yapabiliyor. Keşke bir yazınızda da memleketini seven, Türkiyeli değil Türk olan Kürtlerin, bizzat şahıslarına yönelmese de, sırf Kürt olduğu için uğradığı 'şerefsiz Kürtler, hepsi terörist bunların, hepsini ipe dizeceksin' türünden hakaretleri, bunların psikolojik ve sair sonuçlarını dile getirseniz, ne güzel olur.
Asıl mağdurun çifte aşağılamaya maruz bu insanlar olduğuna ilişkin başka söze gerek var mı? Okur benden dilediğini kendisi üç-beş satırda özetlemiş! Tabii ki bu okurun satırlarını 'ben Kürt Türklerindenim' dediği veya 'Türkiyeli değil Türk olan Kürtlerin' dediği için seçmedim.. Aksine bu sağduyu çizgisinde kalındıktan sonra herhangi bir vatandaşım 'Ben Türkiyeli Kürdüm' demesinden niye rahatsızlık duyalım ki..
Mahyalaştırmak istediğim yargı şu: 'Türkiyelilik' diye tek kelimeden ibaret sihirli Avrupai (!) çözümle köktenci ayrılık ve bölücülük davasının kökünün kazınacağına... Ülkedeki bütün öteki etnik unsurları -yine Avrupai üslupla- aşağılayan at gözlüğü sayesinde ille de 'Kürt sorunu' olarak dayatılan fitnenin kurutulacağına ancak ahmaklar inanabilirler..
Asgari zeka sahibi herkesi tenzih ederim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bugün Türkiyelilik, yarın Kürdiyelilik   / 28-10-2004
 Cici mafya-öcü mafya   / 26-10-2004
 Militanlık ve yargı   / 25-10-2004
 Balıkçı Salih Amca   / 22-10-2004
 Kızıl Danny ve pembe Türk   / 21-10-2004
 Ramazan balayı mı, çöl ayı mı?   / 19-10-2004
 Güvenlikçinin güvene ihaneti   / 18-10-2004
 Kimlik mızıkacılığı   / 15-10-2004
 Türkiye'yi Sonderschule' leştirmek   / 14-10-2004
 Paşaya hürmet, maşaya lanet!   / 12-10-2004
ERDAL ŞAFAK
AB ve egemenlik
Tarihin cilvesine bakın. Atatürk'ün...
ÖMER ÇELİK
Bayramın özü..
Atatürk, Nutuk'a şöyle başlar:...
ÖMER LÜTFİ METE
Yine 'Türkiyelilik' sihirbazlığına dair
Dünkü yazıma...
UMUR TALU
100'üncü yıla doğru
Futbol kulüplerinin bile 100'üncü...
ERGUN BABAHAN
29 Ekim ve Türkiye gerçeği
Yine bir Cumhuriyet...
Vatikan yeşil ışık yaktı
Vatikan'ın en yetkili bazı isimlerİ, Türkiye'nin AB'ye alınmamasını...
İtalya Cumhurbaşkanı Türkiye mektubu yazdı
Ciampi, İtalyan Meclisi'ne sunulan Türkiye raporundaki olumlu...
Sıcak çikolata
Sıcak çikolata
Yarınki Beşiktaş-F.Bahçe maçında tüm gözler çikolata renkli iki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.