Ramazan sofrası
Şekerpare Öncelikle bir hamur yoğurma kabında yağı ve şekeri iyice karıştırın. Yumurta sarılarını ve rendelenmiş limon kabuğunu da ekleyip karıştırın. Vanilyayı, kabartma tozunu ve aldığı kadar un ekleyip yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın yağlanmış fırın tepsisine dizin. Orta derece ısılı fırında 25 dakika pişirin. Bir tencerede şeker ve suyu karıştırın. 20 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve ateşten alın. Soğutun. Fırından çıkardığınız sıcak şekerparenin üzerine soğuk şerbeti dökün. Soğuduktan sonra ikram edin.
MALZEMELER (10 kişilik) * 1 paket margarin * 1 su bardağı pudraşekeri * 5 yumurtanın sarısı * 1 paket kabartma tozu * 1 çay kaşığı vanilya o1 limonun kabuğu * Aldığı kadar un
Şerbeti İçin * 3 su bardağı şeker * 3 su bardağı su * 1/2 limonun suyu Nohutlu peynirli çörek Nohutların kabuklarını ayıklayıp, ezin. İçine peynir, sıvıyağ koyun. Diğer bir kapta mayayı sütle ezin. İçine şeker ilave edip, 10 dakika bekletin; nohutlu karışıma ilave edin. Yumurta sarısını üstüne sürmek için ayırın. Beyazını hamura ekleyip, un ilavesi ile yumuşak bir hamur yapın. Oda sıcaklığında hamuru 2 misli olana kadar bekletin. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın. Yağlanmış tepsiye bitişik olarak dizin. Üzerine yumurta sarısı yağ sürüp, susam serpin. 170 derece fırında kızarana kadar pişirin.
MALZEMELER (12 dilim) * 1 su bardağı haşlanmış nohut * 100 gram beyaz peynir * 1 çay bardağı sıvıyağ * 1 çay bardağı ılık süt * 1 çorba kaşığı tozşeker * 40 gram yaşmaya * Aldığı kadar un * 1 adet yumurta * Susam, çörek otu
Kayısılı pasta Kayısıları, 4 su bardağı su ile ıslatıp bir gece bekletin. Tarçın çubuklarını ilave edip kaynatın. Tarçınları çıkartın, düzgün kayısılardan 10 adet (süslemek için ) ve suyundan yarım su bardağı ayırın. Sıcak iken kalan kayısıları sakız ile beraber robotta püre haline getirin. Pasta tabağına 4 çorba kaşığı kayısı püresi yayın. Kekin bir katını üzerine kapatıp, kayısı suyundan 6 kaşık keke serpin. Üzerine kayısı püresinden 1 cm. kalınlığında yayın. Bademlerin kabuklarını soyup yarısını iri kıyın, serpin ve kekin diğer parçasını üzerine kapatın. Üzerini kayısı suyu ile ıslatıp, kalan kayısı püresi ile kaplayın. Süsleyip, şekeri yarım bardak su ile sararana kadar kaynatın. Sıcakken pastanın üzerine dökerek kaplayın. 4 saat buzdolabında bekletin.
MALZEMELER (6 kişilik) * 1 paket pasta keki * Yarım kg. kuru kayısı * 4 su bardağı su * 2 adet çubuk tarçın * 1 çay kaşığı damla sakız (dövülmüş) * 150 gram badem * 1 su bardağı tozşeker
|