|
|
Türkmen dolması
Patlıcanları düz bir zeminde hafif bastırarak ezin, ikiye bölün, içlerini bir tatlı kaşığı yardımıyla boşaltın. Kabakları da ikiye bölüp, içlerini boşaltın. Dolmalık biberleri sap kısımlarından hafif bastırarak tohumlu kısımlarını çıkarın. Soğanların dış kabuklarından 3 sıra kalacak şekilde ortalarını keskin kenarlı bir çay kaşığı yardımıyla çıkarın. Yaprakları bol suyla yıkayıp, kaynar suya batırın, 5 dakika tutup çıkarın ve fazla suyunu süzün. Çıkarttığınız patlıcan, kabak ve soğan içlerini ince ince kıyarak ayırın. Kıyma, kıyılmış patlıcan, kabak ve soğan içleri, domates ve biber salçası, sarmısak, bezelye, pirinç, maydanoz, nane, tuz, karabiber ve köriyi iyice harmanlayın. Hazırladığınız içle patlıcan, kabak ve biberleri çok sıkı olmayacak şekilde doldurun, yaprakları sarın. Kalın tabanlı ve derin bir tencereye önce antrikotları yayın, etlerin üzerine sırasıyla soğan-yaprak, biberyaprak, patlıcan-yaprak ve kabak-yaprak şeklinde dolmaları sıralayın. Patlıcan, kabak ve biber dolmalarını tencereye yatık olarak dizin. Limon suyu ve zeytinyağını küçük kapaklı bir kavanozda iyice çalkalayıp, dolmaların üzerine gezdirin, düz bir servis tabağına kapatın. Çok kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirin. Lavaş ekmeklerini düz bir tepsiye yayın, pişen dolmaları ters çevirerek lavaş ekmeklerinin üzerine çıkararak servis yapın.
MALZEMELER (6 kişilik) * 250 gram kıyma * 2 adet orta boy patlıcan * 3 adet orta boy kabak * 6 adet dolmalık biber * 6 adet orta boy soğan * 150 gram yaprak * 1 çorba kaşığı domates salçası * 1 çorba kaşığı biber salçası * 10 diş sarmısak (ince kıyılmış) * 6 çorba kaşığı bezelye * 6 çorba kaşığı pirinç * 7 sap maydanoz (ince kıyılmış) * 7 sap nane (ince kıyılmış) * Tuz, karabiber, köri (arzu edilen miktarda) * 250 gram antrikot * 2 adet limon * 85 ml. zeytinyağı * 2 adet lavaş ekmeği
|