kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Bartholomeos ve Alexis

Zaman zaman alevlenen "ekümenlik" tartışması bu kez Türk-ABD ilişkilerindeki gerginlikle çakışınca, "kriz" boyutlarına taşınıverdi.
ABD Büyükelçiliği'nde bugün verilecek bir resepsiyona Fener Rum Patriği I. Bartholomeos'un "Ekümenik" sıfatıyla çağırılması Ankara'yı ayağa kaldırdı; Başbakanlık acil bir genelgeyle bürokrasiden kimsenin davete gitmemesini istedi.
"Ekümenlik" genel kabul gören anlamıyla, "Evrensellik" demek. Türk kamuoyu bunu "Dünyadaki 320 milyon Ortodoks Hıristiyan'ın ruhani liderliği" diye yorumluyor.
Aslında konunun kökleri modern çağların alacakaranlığına kadar gidiyor. İmparator Theodose 395'te İstanbul'u Roma İmparatorluğu'nun başkenti yaptı. Yani çağın kavramlarına göre, "Evrensel" (Ekümenik) imparatorluğun merkezi.
451 yılında Kadıköy'de toplanan 4'üncü Konsil (Patrik ve metropolitlerden oluşan kurul) İstanbul'un bu konumunu onayladı. 5'inci yüzyılın sonunda Batı'daki "Ekümenik İmparatorluk" olan Batı Roma İmparatorluğu tarihe karışınca İstanbul Patrikliği kendini "Ekümenik Patrik" ilan etti. Bu, "Pentarşi" diye tanımlanan beş patrikliğin (Roma, İstanbul, İskenderiye, Antakya ve Kudüs) birliğini simgeliyor, Kilise'nin bütünlüğünün bekçiliği görevini veriyordu.

Osmanlı'nın tercihi

1453'te İstanbul'u fetheden Osmanlı, Ekümenik Patrik'e yeni bir statü verdi: Etnark. Anlamı: "Ortodoks milletinin lideri". Bu, patriğin gücü ve nüfuzunun daha da genişletilmesi oluyordu; çünkü ruhani liderliğinin yanı sıra bir de siyasal önderlik ekleniyordu. Doğal; zira özellikle o çağdaki İslami anlayışa göre, din ve dünya işleri birbirinden ayrılamazdı.
Uzatmayalım; daha sonraki yüzyıllarda Rus İmparatorluğu'nun doğması, Osmanlı'dan kopan Balkanlar'da birçok Ortodoks devleti kurulması, patriğin, "Ortodoks milletinin lideri" sıfatını ortadan kaldırdı. Lozan Antlaşması'yla da Türk hükümetinin denetiminde bir statüye indirgendi.
Peki Türkiye, Patriğin "ekümenik" sıfatını kullanmasına neden karşı çıkıyor?
Çünkü, Fener Patrikliği'nin sadece "Türkiye'deki Rum azınlığın dini temsilciliği" olduğu savunuluyor. Dayanak olarak da Lozan Antlaşması gösteriliyor. Ve deniyor ki, "Lozan bir kez delinirse arkası gelmez..." Oysa antlaşmada patriklikle ilgili hiçbir madde yok.

Vatikan korkusu
Daha önemli bir gerekçe, "Fener Patriği'nin ekümenliği kabul edilirse, İstanbul tüm Ortodoksluğun merkezi haline gelir, ikinci Vatikan olur..." Acaba öyle mi?
Ortodoks dünyasındaki tablo şöyle: Ukrayna Kilisesi, İstanbul'un otoritesini kabul etmiyor. Bulgaristan ve Sırbistan kiliseleri de bağımsız. I'inci Bartholomeos'un doğal etki alanı olması gereken Yunan Kilisesi, onu kesinlikle içişlerine karıştırmıyor. Hatta 4 yıl önce Simitis Hükümeti'nin yeni kimlik kartlarından din hanesinin kaldırılması kararına Yunan Kilisesi'nin başı Patrik Christodulos bayrak açıp, buna karşılık Bartholomeos destek verince ipler koptu. Bunu Kuzey Yunanistan'a üç metropolitin seçiminde Bartholomeos'un dışlanması izledi ve gerilim krize dönüştü. İki patrik 6 ay önce -gönülsüz- barıştılar.
En önemlisini sona sakladık; Ortodokslar'ın en büyük grubunu oluşturan (140 milyon) Ruslar'ın dini lideri, Moskova Patriği 2'nci Alexis, Fener Patriği'ni muhatap bile almıyor. "Ne Ekümeniği" diyor onun için, "Bu sevdadan vazgeçip işine baksın..." Ortodokslar, 9'uncu yüzyıldakine benzer bir bölünmeden söz ediyorlar.
Kısacası; I'inci Bartholomeos'un ekümenliği, El-Ezher rektörünün kendini halife ilan etmeye kalkması gibi bir şey. Bakalım bir gün bu korkuları aşabilecek miyiz?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Komşudan dersler   / 01-12-2004
 Avrupa'nın sınırı   / 30-11-2004
 Hastaneler ve yarım gerçekler   / 29-11-2004
 Sivil toplumun gücü   / 28-11-2004
 Boşuna heyecanlanmayın   / 27-11-2004
 Buyurun bakalım   / 26-11-2004
 Bir ihtimal daha var   / 25-11-2004
 CMUK günleri   / 24-11-2004
 Kiev'i iyi izleyin   / 23-11-2004
 Silah ve sandık   / 22-11-2004
ERDAL ŞAFAK
Bartholomeos ve Alexis
Zaman zaman alevlenen "ekümenlik"...
ALİ KIRCA
17 Aralık'ta 17 yaşında olanlara
Hep birlikte, cümbür...
ÖMER LÜTFİ METE
Milli Devleti Fesih Kurulu
MGK'nın ilk sivil Genel...
UMUR TALU
Aynadaki suret
Fransa'da merkez sağın parlayan lideri...
Yunanistan'a AB'den 7 yıllık yalan cezası
Yunanistan'ın bütçe verilerinde usulsüzlük yaptığı ortaya çıktı. AB...
'Sözünüzde durmayarak bizi zor durumda bıraktınız'
Başbakan Tayyip Erdoğan, Hıristiyan demokrat partilerin oluşturduğu...
UEFA kupası'nı isteyen parma-k kaldırsın: 1-1
UEFA kupası'nı isteyen parma-k kaldırsın: 1-1
Beşiktaş ayağına kadar gelen fırsatı tepti... 30’da Okan Buruk ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu