kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Urundul @ SABAH
 

M.United sendromu

F.Bahçe'nin derbide farklı yenilgiyi hakettiği son derece kötü futbolunun 3 önemli nedeni var:
1- Manchester maçı.
2- G.Saray'ın üstün performansı.
3- Aurelio'nun yokluğu.

Şampiyonlar Ligi'nde grubundaki formalite maçını Fenerbahçe yönetimi, teknik heyeti, futbolcusu ve seyircisi ile adeta bir final havasına soktu. Turu garantileyen M.United Menajeri Ferguson neticeyi hiç düşünmeden yedek oyuncularının durumlarını izlemeyi tercih ederken F.Bahçe tam takım sahaya çıkıp yüksek tempo ile savaştı. Şampiyonlar Ligi'ndeki bir formalite maçını bu havada oynarsan, Aurelio'nun cezalı olduğunu hesaba katıp G.Saray karşısındaki orta saha şablonunu prova etmeyi düşünmezsen kritik derbiyi ister istemez ikinci plana atmış olursun. Üç farklı galibiyetin medyada abartılması doğal olarak derbideki motivasyonu da olumsuz etkiledi. Çarşamba gecesinden sonra motivasyon üstünlüğü büyük farkla Galatasaray cephesine geçti. Ayrıca sezon ortasına gelinirken yaşanan iki kulvardaki ağır maç trafiği ve Manchester karşısındaki yüksek tempo fizik kondisyonuna da darbe vurdu.
F.Bahçe böyle çıktığı Ali Sami Yen'de ilk dakikadan itibaren tam motivasyonlu, hırslı, tempolu, presli bir G.Saray buldu. Aurelio yüksek fizik gücü, devamlılığı, istikrarı ve yaptığı çok önemli görevlerle takımın en yararlı oyuncusuydu. İlk defa Aurelio'suz bir kurguda sahaya çıkıldı, rakip de iyi bir G.Saray olunca orta saha ne defansif, ne ofansif bir şey yapamadı. Böyle bir şablonda, zaten kontrol altında olan Alex'ten de yeteneklerini sergilemesi beklenemezdi. F.Bahçe bu derbide Serkan'ın rakibi bozan girişimleri, direnen geri dörtlüsü ve kaleci Rüştü ile ancak bu kadarını yapabilirdi.

Hagi iyi hazırlanmış
Galatasaray'ın bu seneki performansını ve Hagi'nin teknik direktörlüğünü sezon başından beri takdir ediyorum. Geçen hafta da G.Saray'ın G.Birliği önünde çok iyi bir futbol sergilediğini teknik detaylarıyla birlikte belirtmiştim. G.Saray, kazanma hırsı, mücadelesi ve Hagi'nin iyi hazırlanmış taktik planıyla sezonun en iyi maçını derbide oynadı. Hep üstünde durduğum bir konu var: Kadroya uygun sistem. Hagi'nin çift ön liberolu 4-4-2 sisteminin işlemesi için elinde çok uygun bir kadro var. Bu da günümüz futbolunda başarılı olmak için önemli bir faktör.
Hagi, F.Bahçe'yi iyi etüt etmiş. "Önce rakibi boz sonra istediklerini yap" felsefesini uygulattı. Geride ve orta alanda hiç hazırlık pasları yapmadan sürekli uzun top kullandılar. Bu topları F.Bahçe defansından döndüğü zamanlar etkili presle çoğu kez kazanıp ofansif aksiyonlara dönüştürdüler. Nobre'nin yakın markajda sırtı kaleye dönük yaptığı alışılmış asistler engellendi. Alex sıkı kontrol altında tutuldu. Orta sahanın kenarları ilerideki görevleri bittikten sonra defansın kenarlarındaki arkadaşlarına yakın yardıma gelince zaten organize olamayan F.Bahçe'nin kanatları kullanma şansı da hiç kalmadı. Selçuk ve Serkan da Volkan ve Conceiçao'nun baskılarıyla ve de rakiplerinin teknik üstünlükleriyle pasifize olunca G.Saray mutlak hakimiyet kurdu.
Hagi'nin en korktuğu şey F.Bahçe'de Alex'in kullandığı duran toplar idi. Oyunu sürekli karşı alana yıkarak ve etkili pres yaparak duran toplar en aza indirildi. G.Saray'ın son 10 dakikayı tamamen geride kabul etmesi de çok normaldi. Hasan'dan sonra etkili driplingci Necati de çıkmıştı. Ayrıca takımın en iyilerinden Sabri'de de sorun vardı. En önemlisi de psikolojik açıdan tek farklı skor avantajının korunması beyinlere girmişti. G.Saray, bu nedenlerden dolayı savunmada geçirdiği son bölümde de pozisyon vermeyerek çok önemli bir galibiyet aldı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Üstün olan kazandı   / 13-12-2004
 İsteyen kazandı   / 09-12-2004
 Bu G.Saray süper   / 07-12-2004
 Alex'in gecesi   / 04-12-2004
 Kartal'ın sorunu bitmez   / 30-11-2004
 Mükemmel Aurelio   / 28-11-2004
 Akılcı taktik   / 24-11-2004
 Tuncay forvete...   / 23-11-2004
 Alkışlar Fener'e   / 21-11-2004
 Hayal dünyası!   / 18-11-2004
ÖMER ÜRÜNDÜL
M.United sendromu
F.Bahçe'nin derbide farklı yenilgiyi...
MURAT DEMİRYAS
En değerli 3 puan
Ligin kaderini etkileyecek derbi...
RECEP GİRGİN
Eagle Dance favorim
1.AYAK: Adana pistinde start...
Dünyanın gündemi Türkiye
Dünyanın gündemi Türkiye
Türkiye AB'yi, dünya basını Türkiye'nin AB yolunu konuşuyor. İki...
Komando albay müdür olunca İETT'den ayrıldım
Komando albay müdür olunca İETT'den ayrıldım
Başbakan Erdoğan, 1974'te geçici işçi ve futbolcu olarak girdiği...
'Mega' Vega
'Mega' Vega
2001'de rol aldığı 'Seks ve Lucia' adlı filmdeki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu