kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doc. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 
Sosyal fobi
Sosyal fobiklerin özellikleri
Okuyucumektupları

Sosyal fobi

Tanımadık insanlarla karşılaşacağınız ya da başkalarının gözü üzerinizde olabileceğiniz durumlarda küçük düşeceğiniz, utanacağınız korkusu yaşıyor musunuz? Eğer yanıtınız "evet" se siz sosyal fobiden muzdarip olabilirsiniz. Hele bir de bu nedenlerle sosyal ortamlara girmekten çekiniyorsanız, bu kaçınmalar sosyal ve mesleki yaşamınızı etkiler hale geldiyse belki de tedbir alma zamanı gelmiş de geçiyordur. Sosyal fobide, en sık yakınılan belirtilerin başında başkalarının önünde konuşma gelir. Eğer işiniz bunu gerektiriyorsa, öğrenciyseniz gerçekten zor durumdasınız demektir. Bu durumdan kaçınmak için yaptığınız her şey başarınızı olumsuz etkileyecektir. Başkalarının önünde yemek yemek ve içmekten duyduğunuz korku yemekhaneye gitmenizi, lokantada ya da bir davette bulunmanızı engelliyecek düzeyde olabilir. Benzer şekilde telefonla konuşmak, imza atmak, tartışmak başkalarının yanında yapıldığında yoğun kaygı yaratabilir. Otoriteyle konuşma, konuşulan insanın gözüne bakamama diğer belirtilerdir. Bazen ilgi odağı olunabileceği düşüncesi bile yıpratıcı hale gelebilir.

HAKLARINI SAVUNAMAZLAR
Genellikle bu durumları yaşamamanın çaresi olarak, benzer durumlardan uzak durma seçilir. Çünkü yaşanılan kaygıyı arttıran düşüncelerden biride, bu durumun diğer insanlar tarafından fark edileceği ve gülünç hale düşüleceğidir. Kendilerine güvenlerinde ve benlik saygılarındaki düşüş sosyal fobisi olan insanları red edilmeye, olumsuz değerlendirmeye karşı aşırı duyarlı ve tahammülsüz yapar. Sonuç olarak da haklarını savunmakta güçlük çekerler. Korkulan bu durumlarla karşılaşıldığında genellikle yüz kızarması olur. Yüz kızarması çok yakınılan ama kontrol edilemeyen bir belirtidir. Dışardan kolayca fark edildiği için de rahatsızlık vericidir. Yüz kızarması dışında terleme, çarpıntı, el titremesi, ağız kuruması, mide kasılması, gerginlik, baş ağrısı, ateş basması başta ağırlık hissi ya da baş ağrısı oluşabilir. Sosyal fobi, genetik özellikler gösteren sorunlardan biridir. Ailede olması, olasılığı arttırmaktadır. Her yaşta görülebilir. Ama genellikle kişiliğin bir parçası, özelliği gibi algılandığı için tedaviye başvurulmaz. Çocukluk döneminde de görülebilir. Hatta genellikle çocukluk döneminden itibaren başlar. Çocuklar, sadece erişkinlerin yanında değil, kendi yaşıtlarıyla olduklarında da benzer endişeleri yaşarlar.

KADINLARDA DAHA FAZLA
Kadınlarda görülme oranları daha fazla olmasına karşın, tedaviye başvuranlar çoğunlukla erkeklerdir. Bunun nedeni erkeklerin toplumsal alanda daha fazla önde olmaları, sosyal fobinin iş ve sosyal yaşamlarını etkilemesinin daha çok önemsenmesidir. Zaten erken yaşlarda başlamasına rağmen tedaviye başvuru sonraları olmaktadır. Önceleri bir kişilik özelliği gibi algılanan bu durum, yaş ilerledikçe kişinin sosyal, iş ve toplumsal gelişimini engellemeye başladığında sorun olarak değerlendirilmekte ve çare aranmaktadır. Sosyal fobiyi yenmek için sıklıkla kullanılan yöntemelerden biri alkol ve benzeri maddeler kullanmaktır. Bu yöntem sorunu çözmediği gibi, alkolizim gibi ek sorunlara yol açar. Oysa sosyal fobiyle baş etmenin doğru yolu tedavidir. Tedavi, ilaçlarla ve psikoterapi yöntemleriyle yapılır. Bireysel psikoterapi yanında, davranışcı tedaviler, grup terapisi, gevşeme teknikleri kullanılır. Bu yazıyı, en son sosyal fobi dersi anlattıktan sonra bir öğrencimin yaptığı saptama ile bitirmek istiyorum. Bilmem genç öğrencime katılacak mısınız? "Hocam, bu sosyal fobi gerçekten kötü bir durum. Ama dinledikten sonra düşününce, sanki sık sık dinlemek zorunda kaldığımız değişik çevrelerden bazı insanların biraz sosyal fobileri olsa hepimiz rahat ederdik gibi hissettim."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çocuklar ve ölüm kavramı   / 13-12-2004
 Aldattım, aldattın, aldattık ama aldatıldım...   / 11-12-2004
 Narsisistik kişilik bozukluğu   / 09-12-2004
 Çocuk ve gençlerdeki şiddetin diğer yüzü: Davranım bozukluğu   / 06-12-2004
 Kızlık zarı, bekaret ve sorunlar   / 04-12-2004
 Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, AIDS ve gençlik   / 02-12-2004
 Erkeklerde sık görülen bir cinsel işlev bozukluğu: Erken boşalma   / 27-11-2004
 Öğretmenler günü...   / 25-11-2004
 Boşandık tamam!.. Peki çocuklar ne olacak?   / 22-11-2004
 Evlenmek mi, boşanmak mı yoksa evliliği sürdürmek mi zor?   / 20-11-2004
HAKAN & UTKU
ABD'nin not defterinden
Amerika diplomatik olmayan bir...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Sosyal fobi
Tanımadık insanlarla karşılaşacağınız ya da...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Fesleğenli domates çorbası
Piliç...
Spor öncesi çikolata yiyen aşırı yorgunluğu göze alsın
Spor öncesi çikolata yiyen aşırı yorgunluğu göze alsın
Uzmanlar spor öncesinde tatlıdan ve çikolatadan uzak durulması...
Ağırlık çalışana protein önerilir
Ağırlık çalışana protein önerilir
* Ağırlık çalışmalarının yapıldığı dönemde hangi enerji kaynağı...
Kahve onlara yakıştı
Kahve onlara yakıştı
Hollywood'un ünlü sarışınları kumrallığa transfer oluyor. Bazıları...
Liv'in oğlu oldu
Liv'in oğlu oldu
'Yüzüklerin Efendisi' filminin güzel oyuncusu Liv Tyler, önceki gece...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.