kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Roche'ta büyük operasyon
SSK'nın üst düzey yöneticilerine gözaltı
Etik Değerler Merkezi Vakfı'nın kurucusu
Roche'u ihbar edince hayatı darmadağın oldu
Roche: 109 yıllık bir dünya şirketi

İlaç devi komada

SSK'ya fahiş fiyatla ilaç satışında büyük operasyon Roche A.Ş. yönetimi ile SSK'dan 18 kişi gözaltında.

SSK'nın kanser ilacı Neorecormon alımında 12 trilyon lira zarara uğratıldığı iddiasıyla ilgili altı ay önce başlatılan soruşturmada yeni aşama. Organize Suçlar Şubesi polisleri dün İstanbul'da ilaç şirketi Roche A.Ş.'nin merkezini bastı. Başkan dahil sekiz yönetici gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde ise SSK'da deprem yaşandı. Savcı Okumuş'un talimatıyla aralarında SSK'nın üst düzey yöneticilerinin bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Beş kişi ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. SSK Satın Alma Müdürü dahil 18 kişi sorgulanıyor.


Roche'ta büyük operasyon

SSK'nın yüksek fiyattan ilaç alımıyla ilgili olarak 23 kişi gözaltına alındı. Roche Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yöneyman ile SSK İstanbul Satın Alma Müdürü Azmi Arslan da gözaltına alınanlar arasında. İstanbul'la eşzamanlı olarak Ankara'daki operasyonda ise 3 kişi gözaltına alındı. Yüksek fiyattan ilaç satıldığı ihbarıyla 6 ay önce başlatılan soruşturmada SSK'nın trilyonlarca lira zarara uğratıldığı ileri sürülüyor.

SSK'nın yüksek fiyattan ilaç alımıyla trilyonlarca lira zarara uğratılmasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Organize Suçlar Şube ekipleri dün 23 kişiyi gözaltına aldı. Bunlardan SSK üst düzey bürokratı 5 kişi mahkemece serbest bırakıldı. Geçtiğimiz ağustos ayında Levent Büyükdere Caddesi'nde bulunan Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş.'ye düzenlenen operasyonda ele geçen muhasebe kayıtları, bilgisayarlar, faturalar ile evraklar, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın atadığı bilirkişiler tarafından inceleme altına alınmıştı. Yapılan inceleme sonucunda fahiş fiyattan mal sattıkları, ihaleye fesat karıştırdıkları ve haksız kazanç elde ettikleri yönünde rapor hazırlaması üzerine soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, ikinci bir operasyon için talimat verdi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, dün Roche'un merkezine ikinci bir baskın düzenledi. Roche'un Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yöneyman ile 7 çalışanı gözaltına alındı. Operasyon kapsamında aynı saatlerde SSK İstanbul Satın Alma Müdürü Azmi Arslan'ın da aralarında bulunduğu 12 SSK çalışanı da gözaltına alındı.

5 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI
İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonla eş zamanlı olarak Ankara'da da Roche adına ihalelere giren Beşer Ecza Deposu'na baskın düzenlendi. Deponun iki sahibi ile Roche'un Ankara temsilcisi de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan Nazmi Gül Eyüpoğlu, Servet Rüştü Karahan, Prof. Orhan Canpolat, Hülya Özdemir ve Sait Ersoy dün çıkarıldıkları İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmak üzere sebest bırakıldı. Roche'un Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yönayman ile SSK İstanbul Satın Alma Müdürü Nazmi Arslan'ın da bulunduğu 18 kişinin emniyetteki sorgusu sürüyor Roche olayı iki çalışanın gazetelere yaptığı ihbar sonucu Temmuz 2003 sonunda patlak verdi. Roche'te çalışan iki kişi "işten atılınca", Roche'un SSK'ya anlaştığı ecza depolarını kullanarak pahalı ilaç sattığını sızdırdı. Kanser tedavisinde ve diyalize giren hastalarda kullanılan NeoRecorman adlı ilacın bir ecza deposuna 88 milyon, Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne 173 milyon, SSK'ya ise 230 milyon liraya satıldığı faturalarıyla belgelendi. Bu iddialara göre, SSK, sadece 23 trilyon liralık tek kalem ihalede cebinden fazladan 11 trilyon lira ödemek zorunda kalacaktı. Haberlerin arka arkaya yayınlanması üzerine Roche yetkilileri, gazete ilanları ile fiyat farklılıklarının ihale sürecinin doğal bir sonucu olduğunu savunup, "bilgi dışında şirket dışına çıkarılan" belgelerden söz ederek, "İşten çıkarılan bir eski çalışan aleyhinde tehdit suretiyle menfaat suçu nedeniyle dava açıldığını" açıkladılar. Sözü edilen eski çalışan Roche'un İhalelerinden Sorumlu Satış Müdürü Veysi Mungan'dı. Mungan ve ona bağlı Satış İdaresi Müdürü Gökhan Akdoğan, Roche firmasında, üç farklı fiyat uygulamasının nasıl başladığını anlatmıştı. Çalışanlar, "Biz devletin bu şekilde büyük zarara uğradığını söyledik ve gereğinin yapılmasını istedik" derken, Roche yetkilileri, söz konusu kişilerin kendilerinden para sızdırmaya çalıştığını öne sürdü.

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
Skandalın muhatabı Roche'un yönetim kurulu başkanı Faruk Yöneyman'ın bu durumun kamu ihale sisteminden kaynaklandığı yolundaki iddiaları da yalanlanmıştı. Olay yargıya yansıdı ve savcılıklara yapılan suç duyuruları sonucu Roche ve öteki ilaç firmalarının satışları gözetim altına alındı. Bu arada Roche'in İstanbul'daki genel müdürlüğünde polis, tarafından arama yapılmıştı. Başbakan Erdoğan, Roche ilaç firmasıyla ilgili iddialarda Hükümet olarak atılması gereken bütün adımları sonuna kadar atacaklarını ve bu konuların takipçisi olacaklarını söyledi.

Serdar CANIPEK - Veli SARIBOĞA / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kaç yaşında olursanız olun tansiyon değişmez
 Arazi zenginleri kartları kapmış
 Avrupa Konseyi: Nüfus cüzdanında din hanesi kalksın
 İstanbul'da hızla artan suç oranı korkutuyor
 Hırsızdan bıkan esnaf kaçıyor
 Sadıkoğlu Irak'ta serbest bırakıldı
 El Kaide Türkiye örgütü elebaşı Felluce'de öldü
 Her şey devlet için!..
 Yuvaya 'çocuk döven' müdür
 Lodos yüzünden 139 kişi zehirlendi
 Biliyor musun sen şimdi kimin eşisin
 Bakan'ın uçağına bomba ihbarı
 Atatürk'ün yayınlanmamış fotoğrafı bulundu
 'Gökyüzüne yalnız gitti'
ERDAL ŞAFAK
Ortadoğu'ya özgü suikast
Lübnan'ın en ünlü ve en zengin...
ALİ KIRCA
Kadınlar cezaevinde Sevgililer Günü...
Dün Sevgililer...
ÖMER LÜTFİ METE
Aykırı Nazi muhabbetleri
International Herald Tribune...
UMUR TALU
Düğmeciler!
Düğmeye basıldı...
"Halkla ilişkiler"...
Ortadoğu'yu karıştıracak suikast
Suriye’nin ülkedeki etkisi tartışmaları üzerine istifa edip Şam’a...
Başbakan kim?
Başbakanlık için ise bir dönem okul arkadaşı olan şimdiki Başbakan...
İşte A takımı
İşte A takımı
Herkes uyum sorunu yaşayacağını düşünüyordu. Ama Anelka eleştirileri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu