kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Umur Talu @ SABAH
Tel:
0537 660 71 21
Fax:
0212 280 05 51
 

Bebek, doktor, yaşlı

Hayat bebek ile babası Hakan: "Hadi bakalım başlıklı, kalbimden vuran yazınız üzerine, birkaç söz: Eşim erken doğumla kız bebek dünyaya getirdi. Hayat bebek 63 gün hastanede kaldı. Şimdi her şey yolunda.
Elinden geleni yapmaya çalışan sağlık personeline diyeceğim yok. Ama bir hafta önce steril ortamda, kuvöz içinde tedavi olan bebek, taburcu olduktan üç gün sonra, kışsa soğuk bir bekleme salonunda, kendisi gibi onca bebekle doktor sırası bekliyorsa... Enfeksiyon riski yüksek olan prematüre bebekler, daha 1000 gram, belediye otobüsünde muayeneye geliyorsa...
Biz özel imkanlarla götürdük sonra. Götüremeyenler? Fakirler acılara daha mı dayanıklı? Yurtdışında prematüre bakımları evlerde de yapılıyor. Bebekler mikroplu hastane ortamına sokulmuyor bir daha. Bunları bakanlığa, vakıflara, yazarlara ilettim; nafile.
Gazetelerde, nasıl daha fazla yaşarsınız konulu dizileri gördükçe beynim fokurduyor. Sabahları bir avuç fındık, öğlen enginar mönüleri midemi bulandırıyor. Yoksulları, ihtiyacı olanları yok saymak bizim helakımıza sebep olacak. Bu vurdumduymazlık gökleri çatlatacak. Vicdan dolu yazılara muhtacız."


Doktor Utku: "Umur Ağabey; HIB (menenjit) aşısı konusu, kızamık aşısının tek doz yapılması nedeniyle ortaya çıkan SSPE salgını, bu ülkede koruyucu hekimliğin nasıl kurban edildiğinin kanıtıdır. Çünkü bu birinci basamak hekimlikteki başarılar kimseye oy getirmez. Hiç kimse oyunu bu yıl hiçbir çocuk menenjit olmadı diye vermez.
Bir yıldır ülke tetanos aşısı sıkıntısında. İthalat yapılmaması ya da plansızlık yüzünden kamu sağlık kuruluşlarında aşı yok. Var olan ve tetanos diye uygulanan, Difteri-Tetanus kombinasyonu DT. Çocuklara belli bir döneme kadar Difteri-Boğmaca-Tetanus kombinasyonu DBT karma aşı, bir dönem sonra DT yapılır. İlkokuldan sonraki aşı şemasında, yaralanmalarda, en önemlisi gebelikte tetanos aşısı uygulanır. Çünkü boğmaca, difteri riski kalmamıştır. Hatta, ileriki yaşlarda ve gebelikte difteri aşısı risk bile oluşturur.
Tek doz kızamık aşısını UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü'ne rağmen yapıp SSPE salgını yaratan zihniyet yarın belki de difterili gebelere ve bebelere yol açacak. Ya da DT'yi yaptırmayan bilinçli ailelerde yenidoğan tetanoslu bebekler olacak. Paran varsa, eczaneden tek doz tetanos alacaksın. Yoksa?.."


Huzursuz huzurevi sakinleri: Genel müdürlüğün 2110 sayılı emirleri gereği kapatılacak PTT Huzurevi'nden...
Nefise Hanım: "İkinci baharı yaşadığımız, yaşamın ağır şartları ve hastalıklar etkisi ile iyice yıpranmış, yorgun düşmüş bedenlerimizi dinlendirdiğimiz ve huzuru bulduğumuza inandığımız evimizin boşaltılması bizi ziyadesiyle üzmektedir. Lütfen bizi bu yaşlı halimizde evsiz bırakmayın. Bu dünyadan ayrıldığımız zaman belki gençlikte yaşadığımız acıların buruk tadını hissederken, yaşlılıkta ortada kalmanın acısını tattırmayın."
Fahrünisa Hanım: "1931 doğumluyum. 1993 yılından beri burada kalmaktayım. Başka gidicek yerim yok. Babamdan yetim aylığı almaktayım. Diyer huzurevlerine param yetmiyor."
Mukaddes Hanım: "Efendim, ben 70-80 yaşın üstünde 80 yaşlı emekliyi barındıran PTT Huzurevi 405 numaralı odası sakiniyim. Yaşantımızdan memnun halde ömrümüzün son günlerini yaşarken dünyamız karardı. Özel huzurevleri 500, 700 milyon, 1 milyar. Sokakta kalacağız. Bizi kurtarın!"
Nariye Hanım: "Biz PTT'de çalışırken ödediğimiz primlerle bu tesis yapılmıştır. Kar gayesi gütmeyen sosyal tesistir. Şimdi Sağlık Bakanlığı el koydu. Vefat ve diğer sebeplerle son aylarda 80 kişiden 56 kişiye indik. Zaten bizim olan bu tesisi terk etmemiz isteniyor."


Doğumdan... ölüme... küçük sosyal bir yolculuk.
Gelişmiş bebekler, huzurlu yaşlılıklar dileğiyle.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hadi bakalım!   / 03-08-2005
 Protez devletten   / 02-08-2005
 Londra'daki Türkler... İçimizdeki Londralılar   / 01-08-2005
 Erkeğin kalbine giden yol kasıktır!   / 31-07-2005
 Mayın kahpeliktir!   / 29-07-2005
 Halk meselesi (2)   / 28-07-2005
 Medya meselesi   / 26-07-2005
 1.44 YTL ya da üç kuruşluk opera!   / 25-07-2005
 Başka türlü düşünmek   / 24-07-2005
 Arife tarif!   / 10-07-2005
YILMAZ ÖZDİL
The don...
Bizim enteller bağırıp çağırıyor: Vay efendim...
ÖMER LÜTFİ METE
Kapitalizmin 1984'ü (1)
12 Eylül darbesinden önceki...
UMUR TALU
Bebek, doktor, yaşlı
Hayat bebek ile...
FATİH ALTAYLI
Erdemir'deki istifaların arkasındaki pislik
Erdemir'le...
ERDAL ŞAFAK
Yamani düğünde piyasa panikte
Birinci sayfadan...
Görevimiz tamirat
NASA, yeni bir Columbia faciasını önlemek amacıyla Uluslararası Uzay...
Bağdat'ta ABD konvoyuna tuzak: 14 ölü
Bağdat'ta yola yerleştirilen bombaya çarpan araçta 14 ABD askeri...
Bu ayıp tarihe geçer!
Bu ayıp tarihe geçer!
Trabzonspor Rum takımı Anorthosis'e elenerek Türk futbol tarihinin en...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu