kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gazi Ercel @ SABAH
 

Rating kuruluşları kredibilite kaybediyor

Uluslararası düzeyde 3 önemli kredi derecelendirme kuruluşu var. Bunların ikisi ABD'de, birisi İngiltere'de bulunuyor. Hem ülkelere, hem de firmalara not veriyorlar.
Ancak, bu kuruluşlar, uluslararası finans sistemine bir türlü uyum sağlayamadılar. 1980'li yıllardan bu yana küreselleşme, yönetişim, finans ve ekonomi alanlarında gözlenen süratli değişime ayak uyduramadılar. Geneldeki "muhafazakar" tutum ve görüşlerini sürdürmeye devam ettiler. İleriye hep gri gözlüklerle baktılar. En küçük olumsuzlukları abartarak, ratinglerine yansıttılar. Sorumluluk almaktan korkan "uluslararası bürokrat" kimliğine büründüler.
Bunun bir örneği de, Standard and Poor's'un petrol fiyatları ile ilgili yaptığı son değerlendirmede gözleniyor. 25 Eylül 2005 tarihinde Washington'da yapılan IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında sunulan ve önceki gün açıklanan raporda, 12 ülkenin petrol fiyat artışlarından nasıl etkileneceğini irdelemiş. AB ile müzakerelere başlayan Türkiye'nin de içinde bulunduğu 12 ülkenin çoğunun kredi derecesi B düzeyinde. Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Lübnan, Fas, Pakistan, Uruguay, Panama bu ülkelerden bazıları.

Uçuk senaryolar
Bunun da ötesinde "uçuk" senaryolar geliştirmişler. Petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemlerde, varil başına 60, 80 ve 100 dolar olabileceğini varsayan üç olumsuz senaryo üzerinde çalışarak, Türkiye'nin kredi not kalitesinin olumsuz etkileneceğini tespit etmişler(!).
Önce, şu gerçeği vurgulayalım. Bu kredi derecelendirme kuruluşları, yaptıkları eksik ve karamsar analizlerin sonucu olarak Türkiye'yi olması gereken kredi notunun çok aşağıda bir düzeye yerleştirdiler. Buradan da çıkarmaya pek niyetleri yok. 1990 yılı başında BBB verdikleri bir ülkeyi sonra B notuna indirdiler. Şimdi lütfen BB notunda tutuyorlar.
İkinci bir örnek, bu sektörde payı yüzde 15'ler düzeyinde bulunan İngiliz Finch Rating kuruluşu, 16 Ağustos 2005 tarihli raporunda, Türkiye için felaket senaryoları düzenlerken, bütün olumsuzlukları AB ile müzakerelerin başlamaması üzerine kurgulamıştı. Şimdi müzakereler başladı. Senaryoları tutmadı. Özelleştirmelerden de önemli gelir bekleniyor. Ancak, bu kuruluştan hala "tık" yok. Nedeni, olumlu gelişmeleri dikkate alacak cesaretle konuya yaklaşmamaları.
Bir başka örnek de, Standard and Poor's'un petrol fiyat artışlarının enflasyon oranına çok düşük bir düzeyde yansımasının en önemli nedeninin merkez bankaları gerçeğinden kaynaklandığını unutması. Dünyada etkinliği giderek artan ve fiyat istikrarının bekçisi olan merkez bankalarının, bu kez oluşan petrol şokunun enflasyona etkisini minimumda tutmayı başardığı bilinen ve dillendirilen bir gerçek. Çalışmasında örnek aldığı 12 ülke arasında bu nitelikte ve AB standardında bu tür bir kuruluş Türkiye'de var. "Ya önlem alınmazsa" diye varsayım yapıyorlar.

Analizlerin gerçekçiliği
Yarım ve soru işaretleri ile dolu analizlerle bir yere varılamayacağı gerçeğinin başta bu kuruluşlarca bilinmesi gerekir. Özellikle Türkiye'ye bakış açılarını değiştirmeden, olumlu gelişmeleri nota yansıtmadan, olumsuz değerlendirme ve senaryoları yanlış çıktığında özür dilemeden işlevlerine devam ettikleri taktirde, kredibilite kaybına uğrayacakları kesindir. Bunun yansıması, yaptıkları analizlerin piyasalar tarafından ciddiye alınmamasında kendisini göstermektedir.
Kuşkusuz burada Türk yetkililerinin de ihmali var. IMF veya Dünya Bankası'na gösterilen ilginin rating kuruluşlarına da gösterilmesi gerektiği gerçeği, ne yazık ki, etkin bir biçimde yerine getirilmiyor. Sonunda gelişmeleri tam yansıtamayan raporlar ortalarda dolaşıyor.
Ancak bunlar şanslı kuruluşlar. Şimdi de kuş gribi çıktı. Tam onlara göre hikaye. Döktürürler artık.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Faiz indirimine bakış   / 12-10-2005
 Reel faizler nereye kadar düşebilir?   / 10-10-2005
 Global finansal istikrar   / 08-10-2005
 Ekonomik ulusalcılık   / 07-10-2005
 Bundan sonra...   / 05-10-2005
 Zoraki evlilik   / 03-10-2005
 Mortgage şeffaflaştıracak   / 01-10-2005
 Şokların etki süresi kısalıyor   / 30-09-2005
 IMF Dünya Bankası toplantıları başlıyor   / 23-09-2005
 20 milyar dolar gelirse   / 21-09-2005
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
AB'li hayat ne yazık ki kuş gribi ile başladı
Kuş gribi...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Danıştay son viraja girdi
Geçen hafta Wall Street...
MELİHA OKUR
Allah'tan bakanlık kuş gribinin tatbikatını 1 ay önce...
GAZİ ERÇEL
Rating kuruluşları kredibilite...
Paniğe mahal yok
Dünya Sağlık Örgütü grip vakalarıyla kuş gribinin karıştırıldığına...
TEV'in 'altı'n kızları
Türk Eğitim Vakfı'nın bursuyla yurtdışında eğitim gören altı altın...
Rektör Aşkın cezaevinde
Rektör Aşkın cezaevinde
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü, 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz...
Üç saniye farkla ölümden döndüler
Üç saniye farkla ölümden döndüler
İçinde 15 asker bulunan askeri zırhlı araç, asfalt yola döşenen...
IMKB
E: 31.726 D:% -1,02
DOLAR
S: 1,368 D:% -0,183
EURO
S: 1,641 D:% 0,398
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu