kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Yol ayrımı

Önümüzdeki dönemde Filistinİsrail sorununda iki tür gelişme olmasını beklemek mümkün. Ya savaş ve kan dökme sürecek ya da gerçek anlamıyla barışa yönelik adımlar atılacaktır. Bunlardan hangisinin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu ise tarafların tercihleri ve siyasetleri kadar uluslararası sistemin davranışları da etkileyecek. O zaman bu meselenin iki haklı milliyetçiliğin aynı topraklar üzerindeki mücadelesi olarak değerlendirilmesi gerekir. Filistin meselesi yalnızca terör, tanınma, askeri müdahale türü tanımlamalara indirgenemez, o dar kapsamda anlaşılamaz.
Hamas'ın askeri kanadına bağlı grupların gerçekleştirdiği anlaşılan ve iki askerin ölmesi birinin rehin alınmasıyla sonuçlanan saldırı, yeni bir savaş dalgasını başlattı. Gazze Şeridi'nin bir bölümünün İsrail ordusunca yeniden işgali ve karşılıklı savrulan tehditler dramatik gelişmelerin önünü açtı. Bu işin sonunun nereye varacağını kestirmek tam olarak mümkün değilse de şiddet sarmalının önü açıldı. Ancak yeniden başlayan savaş aynı zamanda savaş dışı seçeneklerin daha güçlü şekilde gündeme gelmesinin yolunu da açabilir. En azından İsrail'in tektaraflılık politikalarının beklenen sonucu vermeyeceğini göstermiş sayılır.

Sandıktan
'hayır' çıkacaktı
Savaş sahneleri kadar heyecan verici olmasa da hemen aynı zamanda Hamas ile El Fetih arasında sağlanan anlaşmayı bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Haftalardır savaş provası yapmakta olan taraflar bir ay önce tüm partilerden Filistinli mahkumların hazırlamış olduğu ortak metin üzerinde anlaştılar.
Metin, direnişin 1967'de işgal edilen topraklarla sınırlı kalmasını, Hamas'ın Filistin Kurtuluş Örgütü'ne dahil edilmesini ve FKÖ'nün tüm Filistinliler'in yegâne meşru temsilcisi sayılmasını öngörüyordu. Mahkumların metni bir ulusal koalisyon hükümeti kurulmasını da talep ediyordu. Mahmud Abbas, metnin Hamas tarafından kabul edilmemesi halinde temmuz sonunda referanduma gideceğini de ilan etmişti.
Gerçi kamuoyu yoklamaları Filistinliler'in, ortak metnin talepleriyle hemfikir olsalar bile referandumda hayır diyeceğine işaret ediyordu. Ancak Hamas'ın siyasi kanadını da zor durumda bırakan son saldırı ve rehin alma olayının da etkisiyle Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas bu konuda istediğini elde etti. Hamas'ın bu anlaşmayla İsrail'i tanımış olup olmadığı meselesi ise aslında talidir. Karşılıklı müzakere yeniden başladığı zaman zaten bu soru da anlamsızlaşacaktır.

Abbas'ın
üç hedefi olmalı
Şimdi Filistinliler'in ve İsrail'in atması gereken adımlar var. Son gelişmelerle otoritesini ve siyasi gücünü gösteren, kendisine müzakere yetkisi tanınacak Mahmud Abbas'ın en önemli hedefi, Filistinliler'in siyasi birliğini sağlamak olmalıdır. Henry Siegman'ın Herald Tribune gazetesinde yazdığı gibi Abbas'ın ikinci hedefi düzgün, yolsuzluklara bulaşmamış kişilerden oluşacak bir hükümet kurmak, üçüncü hedefi ise reformları yapmak üzere Hamas ile anlaşarak Meclis'i harekete geçirmektir. Kısacası Filistin tarafı kendisini yönetebileceğini ve sorumlu davranacağını gösterebilmelidir. Bunu gerçekleştiremezse geleceği karanlıktır.
İsrail açısından da mesele giderek berraklaşıyor. Filistinliler'in ulusal haklarının ve taleplerinin reddiyle varılacak bir yer kalmadı. Tektaraflılık çözüm değil çözümsüzlüğün ve sürecek acıların formülüdür. Filistin asıllı Ürdünlü gazeteci Rami Huri'nin yazdığı gibi: "Eğer İsrail ciddi ve adil şekilde müzakere ederek yalnızca 1967 savaşının ikincil meselerini değil 1948'den kalma temel meseleleri de çözmeye hazırsa kalıcı ve adil bir barış mümkün olabilir. "

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Rota   / 25-06-2006
 Kızlar ve gelinler   / 22-06-2006
 Karar   / 18-06-2006
 Gerilim   / 15-06-2006
 Zerkalı   / 11-06-2006
 Gevşeme   / 04-06-2006
 İşlek trafik   / 01-06-2006
 Bir hamle iki taş   / 28-05-2006
 Brüksel notları   / 25-05-2006
 Dik kuyruk   / 21-05-2006
SOLİ ÖZEL
Yol ayrımı
Önümüzdeki dönemde Filistinİsrail sorununda...
Damga vururduk
Damga vururduk
Almanya'da düzenlenen 2006 Dünya Kupası finallerinde ikinci tur...
Delgado bayramı
Delgado bayramı
Senelik 1 milyon 250 bin euro alacak olan Delgado'yla dün 3 yıllık...
AP'de özgürlük polemiği
AP'de özgürlük polemiği
Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nda ifade ve din özgürlüğü konusunda...
Başkası neden olmasın?
Benden başka birisi neden Cumhurbaşkanı olmasın. Parti grubumuzun...
Kimseye 'özel mönülü' bir Avrupa sunulamaz
Yunan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, "Kıbrıs, AB üyesidir. AB'deki bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu