kapat
   
10 Eylül 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
SMS:
HU yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Acıklı bir pazar yazısı..
PAZAR NEŞESİ
SEVGİLİYE ÖĞÜTLER
Tecelli'den Abuzittin'e Mektuplar
SEVDİĞİM LAFLAR
BİZİM DUVAR

Acıklı bir pazar yazısı..

"Pazar günü de acıklı yazı olur mu?.." Valla bugün olacak.. Özellikle erkekler için fevkalade acıklı bu yazıyı ben Frankfurt'tan dönerken uçakta okudum. The New York Times yayınlamış, International Herald Tribune de ordan nakletmiş..
Antalya'dan İstanbul'a 45 dakikada geldim. Elimde 5 büyük Türk gazetesi vardı. Sonuncuyu yere bıraktım ki, tekerlek piste değdi.. Oysa bir tek New York Times ile altı saat Los Angeles'a nasıl uçtuğumu anlatır belki bu yazı diye naklediyorum aslında.. Adamlar nasıl geniş bir bakış açısı ile ne uzun yazılar yazıyor ve önemlisi okutuyorlar..
Ben üzülerek ifade edeyim, özetledim biraz..


Yazın sonuna, son baharın başına doğru her yıl korkunç bir ayin başlar ve büyük bir hızla devam eder. Peygamber Devesi ve de akrabası Çin Devesi sinekleri flörte başlarlar. Erkek sinek, dişi sineğe yaklaşır. Kanatlarını çırparak dişinin üzerinde sallanır uzun uzun. Sonra dişinin arkasına doğru oturur ve çiftleşmeye başlar. Ve de büyük olasılıkla, dişi erkeğin kafasını koparır.
Erkek hala çiftleşmeye devam ederken, dişi erkeğin kafasını silip süpürdükten sonra, bütün vücudunu yemeye başlar. Bir peygamber devesi çiftini bir araya koyup uzaklaşın. Bir süre sonra döndüğünüzde ortada sadece erkeğin kanatlarını bulursunuz, başkaca bir delil yoktur.
Seksüel yamyamlık Darwin'den beri bilim adamlarını meşgul ediyor. Ve de bu yamyamlık sadece deve sinekleriyle sınırlı değil. Başka yaratıklarda da var.. Daha başka sineklerde, örümceklerde mesela.. (Çevirmenin notu.. Bu arada insanlarda.. "Beni yedin bitirdin" demeyen erkek var dişisine, okurlarım arasında.. ) Uzmanlar yıllardan beri bu davranışın nasıl ve neden doğduğunu tartışıp duruyorlar. Bazılarına göre cinsel yamyamlık dişinin doymaz ağız tadının sonucu. Bazı deneylere göre de, dişinin kendisini dölleyecek en iyi erkeği seçme işi..
Bazı uzmanların delillerine göre, yamyamlığın evriminde erkeğin de büyük rolü var. Erkek, canını teslim ederek, üretim başarısını arttırıyor.
Bilim adamların uzlaştığı tek şey, bu teorilerin hepsinin doğru olabileceği..
Bir teoriye göre bazı türlerde erkek yenmek suretiyle büyük türünde büyük bir gelişme sağlıyor. Yavru babasının genlerini döllenme yoluyla almakla kalmıyor, anne, babayı hazmettiği için, baba genlerini bir de anne üzerinden yükleniyor. Böylece babanın genleri yavruda çift dikiş yer alıyor.
Bu teoriye itiraz edenler "Yok canım. Dişi sadece erkeğini bir av sanıyor, ondan yiyor" diyorlar. Ama deneyler bu teoriyi yalanlıyor. Mesela Çin deve sineği dişisinin diyeti, yüzde 63 erkek sinekten oluşuyor. Erkek sinek onun baş yiyecek kaynağı yani.. Karıştırma, sanma falan yok.
Erkek Avustralya örümceği dişi ile 8 saat flört ediyor. Birleşme başlayınca, dişi de erkeği yemeye başlıyor. Birleşme sonuna kadar erkek ölmemişse biraz geri çekilip yeniden flörte ardından ikinci birleşmeye başlıyor. İkinci birleşmenin sonunda ölüyor.
Araştırmalar dişileri tarafından yenen erkeklerin birden fazla birleşebildiklerini ortaya çıkarıyor. Dişilerin yemediği erkekler işi bir defada bitenler. Yani dişisi tarafından yenen erkek, eşini birden fazla dölliyebiliyor.
Birleşme sonunda ölme, erkeğe bir avantaj sağlıyor. Dişi erkeği yiyip bitiriyor ama bu sırada erkeğin organı da dişinin içinde kalıyor ve onun spermleri alan kanalını tıkıyor. Böyle olunca başka örümceğin ayni dişiyi döllemesi imkanı kalmıyor.
Erkek Avustralya örümceğinin iki organı var. Dişisinin de iki. Erkek, iki dişi kanalı da tıkamak zorunda ki, işe başka erkek karışmasın. Bu yüzden iki defa birleşecek kadar yaşamak zorunda. Bu nasıl oluyor?..
Flört sırasında erkeğin gövdesinde bir kemer oluşuyor. Bu kemer gövdeyi bir 8 haline getirecek kadar sıkıyor. Kalp gibi yaşam için önemli olan organlar, alt tarafta kaldıkları için dişinin onlara hemen ulaşması mümkün olmuyor. O yukarı kısmı yerken, hayatı sürdüren kemer altı, erkeğe ikinci dölleme zamanı tanıyor.
Uzmanlar şimdi erkeği kendi ölümüne sürükleyen evrimsel baskının sebebini araştırıyorlar. Bazı türlerde dişiler bir yığın erkekle çiftleşirken, erkeklerin pek azı birleşek dişi bulabiliyor. Bu umutsuz erkekler çiftleşme uğruna ölmeyi göze alıyorlar. (Çevirmenin notu: Bu kısmı da insanlara kolayca uygulayabilirsiniz. Abazanlıktan ölmektense, erkek gibi ölmek gibi..)
Yani, "Başka çare kalmadı ise, artık yapabileceğin her şeyi yapabilirsin" diyor, bilim!.


Bir pazar günü merakla, hatta biraz keyifle okuduğunuzu ve okuduklarınızın eşiniz, sevgilinizle hoş bir konuşma konusu açtığını tahmin ediyorum.. Onun için naklettim zaten..
Dilerim büyük gazetelerimizin genel yayın müdürleri de okumuş ve içlerinden "Aaa. Uzun yazılar da okunuyormuş.. Hem de bilimsel olanları bile" demişlerdir.. Demişlerse, bir gün tek gazete ile Antalya-İstanbul yolculuğu yapma umudum ayakta kalacaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Salına da salına da gel!..   / 09-09-2006
 Yaşamak.. Teslim olmadan yaşamak..   / 03-09-2006
 İnsan canının değeri ve.. Hukuk!..   / 02-09-2006
 Çözümler aramaya yönelmek..   / 01-09-2006
 Gazeteciliğin neresindeyiz?..   / 31-08-2006
 Bir büyük komutanın vedası..   / 30-08-2006
 Görmüyorlar mı?.. Aldırmıyorlar mı?..   / 29-08-2006
 Ahmet Altan yaşlandıysa ben öldüm!..   / 27-08-2006
 Cep telefonu denen felaket..   / 26-08-2006
 Çözüm üretmek kimsenin aklına gelmiyor mu?..   / 25-08-2006
EMRE AKÖZ
Kürtaj, suçu engeller mi?
Aybaşı Polisi'nin ne...
HINCAL ULUÇ
Acıklı bir pazar yazısı..
"Pazar günü de acıklı yazı...
Avrupa'ya yetmez: 4-2
Avrupa'ya yetmez: 4-2
UEFA Kupası'nı hedefleyen Fenerbahçe, Antalyaspor'u ancak duran...
Tehlike çanları: 1-1
Tehlike çanları: 1-1
Geçen yılın şampiyonu Galatasaray, Denizli'den de beraberlikle döndü.
Bırak Allah'ını seversen!
"Yabancılara çok toprak satıldı" diye şikâyet eden kadına "Bırak...
Kimse yan gelip yatmayacak!
Şehitlere isyan eden bir vatandaşın tepkisine "Askerlik yan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu