kapat
   
19 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
SMS:
HU yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 
Aceh.. Endonezya'daki değişimin simgesi..
Eski bir Amerika anısı..
İki "Başka" yazı..
TEBESSÜM
SEVDİĞİM LAFLAR
BİZİM DUVAR

Aceh.. Endonezya'daki değişimin simgesi..

Endonezya'nın bu en dindar eyaletinde, siyah arabalar içindeki kahverengi elbiseli polis Şeriat, yani İslam Hukukunu temsil ediyor. Evlenmemiş çiftler nezarete alınıyor, içki içen ve kumar oynayanlar tutuklanıyor. Halk önünde kırbaçlama cezaları giderek artıyor.
Geçen cuma, bir kadınla bir erkek evlilik dışı bir arada yaşadıkları için kırbaçlandılar. Kırbaçlanma televizyonda gösterildi. Yedinci kırbaçtan sonra kadının acıdan hıçkıra hıçkıra ağlamasını bütün ülke izledi.
Temmuz ortalarında 27 yaşında bir genç 40 kırbaca mahkûm oldu. Ceza bir cami avlusunda infaz edildi. Genç yedinci kırbaçta bayıldı. Ayıltıldı devam edildi, genç gene bayıldı. 40 kırbaç tamamlanana kadar ayılıp bayılmalar sürdü. Gencin suçu bir tenha plajda içki içmekti.
19 ay önce Tsunami ile dünya gündemine oturan Aceh, dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya'daki değişimin simgesi..
Asırlar boyu Endonezya hoşgörülü, serbest, rahat, özgür bir Ilımlı İslam ülkesi örneğiydi, dünya için. Şimdi ılımlı Müslümanlar kendilerini giderek radikal İslamcıların kuşatmasında bulmaya başladılar. Ilımlılar artık geriye dönüşün mümkün olamayacağını düşünüyorlar.
Aceh, Endonezya'nın 33 eyaleti içinde Şeriat Hukukunu yürürlüğe koyanların ilki oldu. Özel Şeriat mahkemeleri kuruldu ve bunlar İslam Hukuku cezaları vermeye başladılar.
Şimdi diğer eyaletler Aceh'e bakarak, Şeriat'ı daha da yoğun uygulama yolundalar.
1945'te Endonezya Anayasası genelde laik bir dökümandı. Endonezya'daki bugünkü havanın ışığında politikacılar Aceh'in yeni yasalarını eleştirmekten çekiniyorlar. Federal devlet 2003'te eyaletlere bu hakkı tanıyınca Aceh şeriatı kabul etmişti.
Aceh'te yeni yasalara özellikle kadınlardan itirazlar var. Kadınlar yaşları 20 ile 30 arasındaki şeriat polisinin özellikle kendilerine yönelik kurulduğunu düşünüyorlar.
Üç kadın aktivist, otel koridorunda başları açık oldukları gerekçesi ile tutuklandılar ve bir açık polis arabasında halka teşhir edildiler. 41 yaşındaki Aceh Kadın Gurubu başkanı "Biz kendi özel yerimizde konuşuyorduk. Polis özel alanımıza girdi" dedi. Kadınlar Birleşmiş Milletler'in düzenlediği Kadın Hakları semineri için toplanmışlardı. Gece saat 11'de polis oteli bastı ve o saatte orada ne işleri olduğunu sordu. Kadınları toplayıp Belediye Başkanı'nın ofisine götürdü.
30 yaşında bir ilkokul öğretmeni kadın, bir siyasal partinin merkezinde çalışırken tutuklandı ve kırbaçlanma cezasına çarptırıldı. Çünkü ayni saatte parti lideri de ayni binaydı ve liderle öğretmen evli değillerdi.
"İki ayrı odada çalışan iki insan nasıl mahkûm edilir" soruları havada kaldı.
Kadın guruplarına göre, Şeriat hukuku içinde bir kadının iffetsiz sayılması çok kolay. Guruplar büyük bir dikkat içinde konuşuyor, Şeriatı asla eleştirmiyor, uygulamaya karşı çıkıyorlar.
Kadın liderler, Şeriat uygulamasının yeni ve bol paralı işler yarattığını ileri sürüyorlar. Yeni polisler, yeni mahkemeler.. Devlette yeni Şeriatı izleme daireleri."
Bir kadın lider "Şeriat yasaları en çok fakir insanları vuruyor. İçki, kumar ve evlilik dışı ilişkiler genelde en çok bu sınıfta. Peki, rüşvete, sahtekârlığa karşı niye Şeriat uygulanmıyor?. İslam'da hırsızlık, bu küçük suçlara göre daha büyük suç oysa.."
Şeriat Polisi müdürü ise, yeni ceza sistemini savunurken, masasının başında asılı 90 santimlik kırbacını gururla gösteriyor. "Kurallar adildir" diyor ve elindeki kitaptan okuyor.. Kırbaçlayan ile kırbaçlanan arasında en az 70 santim mesafe olacak. Kırbaç sol taraftan vurulacak. Seyirciler en az 9 metre mesafede duracaklar.
Müdür, Şeriat'ı halkın istediğini söylüyor. "Yakında bu kurallar, Suudi Arabistan'da olduğu gibi Müslüman olmayanlara da uygulanacak" diyor.
Temmuz ortalarında bir İtalyan yardım görevlisi gece geç saatte bir Acehli kadın yan yana oldukları için tutuklandılar.
Tsunamiden zarar gören eyaleti yeniden inşa etmekle görevli yardım kurulunun başkanı Kuntoro Mangkusubroto Stanford Üniversitesi mezunu. Başkent Jakarta'dan geldi. Aceh'in en büyük limanı girişine, bu limanın 20'nci yüzyıl girişindeki kocaman bir resmini astırdı. Resim Aceh'in 100 yıl önce Endonezya'nın Hong Kong'u olduğunu gösteriyor. Parlak, canlı, hareketli.
Kuntoro için Şeriat aleyhine konuşmak politik değil. Ama resimdeki mesaj, çok açık!.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir rüzgardır gelir geçer sanmıştım!..   / 17-09-2006
 Eskimiş ayakkabıları ne yaparsınız?..   / 16-09-2006
 Dünyanın en güzel yemeği..   / 15-09-2006
 Hakansız Galatasaray'ı gördünüz mü, efendiler?..   / 14-09-2006
 Dinlemesini bilmek sanatı..   / 13-09-2006
 Yavuz'a da, Sabah'a da alkış!..   / 12-09-2006
 Acıklı bir pazar yazısı..   / 10-09-2006
 Salına da salına da gel!..   / 09-09-2006
 Yaşamak.. Teslim olmadan yaşamak..   / 03-09-2006
 İnsan canının değeri ve.. Hukuk!..   / 02-09-2006
MAHMUT ÖVÜR
'CHP'de değişen bir şey var mı?'
Önceki gün bu köşede,...
HINCAL ULUÇ
Aceh.. Endonezya'daki değişimin simgesi..
Endonezya'nın...
Başkan arkamda
Başkan arkamda
G.Saray'ın hocası Gerets SABAH'a konuştu: "Yönetimde gönderilmemi...
Vah Fener vah
Vah Fener vah
Zico'nun yıllığı 600 bin Euro'ya Gaziantep'e önerildiği ortaya çıktı.
'İktidar oyununun dışında kalamayız'
Türk Kurultayı, bu yıl Başbakan Erdoğan'ın himayesinde yapıldı.
Erdoğan geceleri İstanbul'u tebdil-i kıyafet teftiş ediyor
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul'daki çalışmaları...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu