kapat
   
17 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
SMS:
ASA yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Bir Gül portresi

Lüksemburg.

Epeydir Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yurtdışı gezilerine gidememiştim. Hatta sanırım en son katıldığım gezi, haziran başında yine Troyka toplantısı için Lüksemburg'a geldiğimiz zamandı. Bilgisayardaki notlarıma bakıyorum, bakanla röportaj yapmayalı, bir resepsiyonda rastlamayalı, Meclis'te yakalayıp bir iki soru sormayalı da epey zaman olmuş.
Ancak son aylarda Gül'ü yakın, çok yakın izliyorum. Her açıklamasını birkaç kez okuyor, Avrupalıların yanında basın toplantısı yaparken mimiklerinden yola çıkarak ruh halini tahmin etmeye çalışıyorum. Etrafındakilere ve Dışişleri çalışanlarına, bakanın toplantılarda nasıl davrandığını, hangi detaylara dikkat ettiğini soruyorum.
Kimilerine göre Dışişleri Bakanı, son aylarda olağanüstü sessiz. Hatta Ankara'da "Gül kendini çekti" deniyor. Çeşitli teoriler üretiliyor bu konuda. Bakanın fazla demeç vermeyişi, siyasette gerilimli tartışmalar ve günlük heyecanların yaşandığı bir dönemde ön planda olmayan görüntüsüne, "Başbakan'la arası açık" ya da "Çankaya konusunda Erdoğan'la anlaşamadı" gibi fantastik yorumlar getirenler var.
Oysa bence durum tamamen farklı. On küsur yıldır dış politikayla uğraşan, 90'ların ortasında milletvekilliği yaptığı dönemden bu yana Avrupa Konseyi toplantılarına gelen, 4 yıldır da AB treninin en ön kompartımanında önce başbakanlık ardından dışişleri bakanlığı yapan Abdullah Gül, "devlet adamı" kimliğini artık iyice içselleştirdi.
Lüksemburg zirvesine gidiş ve dönüşte, uçakta Abdullah Gül'le uzun uzun sohbet ediyoruz. Gözlemlerim Avrupa ve yabancı yetkililerin sözleriyle örtüşüyor. Gül, artık AK Partili ve siyasetçi kimliğinin ötesinde ağırlığı ve saygınlığı olan bir Avrupalı devlet adamı sayılıyor.
Hükümet içinde özgürlükler ve Avrupa değerlerini istikrarlı bir şekilde savunan isimlerden. Reformlara yönelik gayreti, yalnız Avrupa'dan onay almak isteyen birinin yapabileceğinin kat kat ötesinde. Dış politikada sakin ve sebatlı. Sinirlenmiyor, toplantıları germiyor. Müzakerelerde gereken sabrı göstermesi tüm müzakere heyetinin ruhunu etkiliyor. Diplomatlar ve Dışişleri mensupları, bakanı sayıyor, toplantılarda onlarla iletişimini, farklı görüşlere gösterdiği toleransı önemsiyor. Üslup sorunu yok. Fransa'daki soykırım inkar yasası konusunda kıyametler koparken, Gül kameraların önüne çıkıp yalnızca 4 sakin cümle sarf etti. Bence bakanın ağzından çıkan "Fransa artık hiçbir zaman kendisini fikir özgürlüğünün alabildiğine geniş olduğu bir ülke olarak izah edemeyecektir. Hiçbir zaman özgürlüklerle, serbest fikirlerin özgürce ve korkusuzca ifade edildiği bir ülke olmakla övünemeyecektir. Bu da onlar için gerçekten çok ağır bir ayıp olacaktır" sözleri, geçen hafta Fransa'yı en "acıtan" eleştiriydi.
İşte Lüksemburg'da AB Troyka zirvesinin yapıldığı devasa salonda tüm bunları yeniden konuşuyoruz aramızda. İçerde 301'inci madde tartışılıyor ve Dışişleri Bakanı'nda, kısa dönemdeki siyasi götürüsü ne olursa olsun, bu maddeyi değiştirmek, yazarların hapse girmesini engelleyecek kararlılığı var. Gül bunu Avrupalılara net bir biçimde ifade ediyor. Bir anlamda Gül, demokratikleşmenin son adımını tamamlamaya, 301'i değiştirmeye kendini bağlamış oluyor.
Kısacası hükümet, yeni yıla kadar 301. maddede bir değişiklik yapacak gibi gözüküyor. Gül bu işi sinirlenmeden, germeden, Avrupa ile ipleri koparmadan yapmaya kararlı. Kritik bir dönemeçte, önemli olanın masaya yumruğu vurmak değil, sabırla ilerlemek olduğunu görüyor. Fransa'nın yaptığı hatayı yapmayız diyor.
Doğru olan da bu değil mi?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Unuttuğumuz Irak'tan manzaralar   / 15-10-2006
 Ağar'ı dinlemek   / 12-10-2006
 "Laura'ya söyle yemeğe beklemesin"   / 08-10-2006
 Bu durumu nasıl yönetmeli?   / 03-10-2006
 Herkesin sorusu: Neler oluyor?   / 01-10-2006
 Bol mesajlı sıkışık hafta   / 28-09-2006
 Başbuğ ne dedi?   / 26-09-2006
 301 değişmez   / 21-09-2006
 Washington vize yeri mi?   / 19-09-2006
 Tanıdığım Oriana Fallaci...   / 17-09-2006
MUHARREM SARIKAYA
Ağar: AKP ile koalisyon asla...
DYP lideri Mehmet...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Bir Gül portresi
Lüksemburg Epeydir Dışişleri...
YAVUZ DONAT
Ombudsman Sait
Sait Şanlı'nın yaşamı acılar içinde...
Genç gece çıkarsa aile rahat edemiyor
Gençlerin aileleri ile uyuşmazlık konularının başında kızlar için...
Duşlu mağazada 4 günde 3 bin ürün satıldı
24 bin dolarlık çanta bile satılan Harvey Nichols'ta dört günde 3 bin...
AB'den 301'e karşı ılımlı ilerleme raporu
AB'den 301'e karşı ılımlı ilerleme raporu
Lüksemburg'da yapılan Türkiye- Troyka toplantısında Dışişleri Bakanı...
Şemdinli'de her şey altüst
Şemdinli'de her şey altüst
Yargıtay Başsavcılığı ağır bir tebliğnameyle astsubaylar Kaya ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu