* Üç beyaz olarak tanımlanan şeker, yağ ve tuzu fazla besinlerden kesinlikle uzak durulmalı.
* Yemeğe konulan yağ miktarının normal sınırları geçmemesi, zeytinyağı gibi bitkisel yağların margarine tercih edilmesi, yemekleri kızartmak ve kavurmak yöntemlerinden sakınılması gerekir. Yemeklere aşırı tuz eklememek ve turşu, salamura, balık gibi besinlerden kaçınmak da sağlıklı beslenmenin koşullarıdır.
* İçlerinde katkı maddeleri bulunan hazır besinler fazla tüketilmemelidir.
* Tarım ilaçlarının kalıntılarından arınması için meyve ve sebzeler mutlaka bol suda yıkanmalıdır.
* Kolalı içeceklerden sakınılmalı, bu tür içeceklerin yerine ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir.
* Pasta, tatlı, dondurma, cips, kek gibi fazla yağlı ve şekerli yiyecekler çok tüketildiğinde obeziteye neden olur.
* Gıda hijyenine dikkat edilmeli, açıkta satılan yiyecekler tüketilmemelidir.
* Ülkemizdeki ergenlerin yüzde 50'den fazlası fast-food tüketiyor. Gençlere mümkün olduğu kadar sevdikleri ev yemekleri yapılmalı ve bunları tüketmeleri sağlanmalıdır.
Yapay tatlandırıcı unutkanlık yapar
Meşrubat, yoğurt ve dondurma gibi diyet ürünler şeker yerine sakarin ve aspartam gibi yapay tatlandırıcılar içermektedir. Bunlar vücut tarafından emilmez. Bu ürünlerin çekiciliği, daha az kalori içerdikleri halde şekerli ürünler gibi tatlı olmalarından kaynaklanmaktadır. Diyet ürünlerini özellikle diyabetli çocuk ve ergenler tüketebilir. Ancak sürekli tercih edilmemeleri gerekir. Bu tatlandırıcılar kişiyi daha fazla yemeye yönlendirebilir. Araştırmalarda, diyet ürünlerinin zararlı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmamıştır. Ancak bunlar fazla miktarda tüketildiklerinde alerjiye yol açabilir. Araştırmalar, aspartam türü tatlandırıcıların ise hafif unutkanlıklara neden olabileceklerini ortaya çıkarmıştır.
Yayın tarihi: 14 Ekim 2008, Salı
Web adresi: http://www.sabah.com.tr/dosya_5002.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.