Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Aralık

1 ARALIK

-Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, bir toplantıda kendisine "kes sesini" diye bağıran İspanya Kralı Juan Carlos'un özür dilememesi durumunda İspanya ile diplomatik bağlarını keseceklerini söyledi.

-ABD'de, Demokratların başkan adaylarından Hillary Rodham Clinton'ın New Hampshire'daki seçim bürosuna girerek üzerinde bomba olduğu iddiasıyla 2 kişiyi rehin alan saldırgan teslim oldu.

-Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Türkiye'nin Annapolis Konferansı'nda kabul edilen ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladığını söyledi.

-Irak'ta, El Kaide militanı olduğu belirtilen onlarca silahlı saldırganın kuzeydeki bir Şii köyüne saldırarak, 13 kişiyi öldürdüğü, bazı evleri ateşe verdiği belirtildi.

-İran yönetiminin, ülkenin ihtiyacı olan bir yıllık temel gıda maddesi depoladığı bildirildi.

2 ARALIK

-Sri Lanka'da hükümet kuvvetleri ile Tamil gerillaları arasında çıkan çatışmalarda 3'ü asker toplam 27 kişi hayatını kaybetti, 62 kişi yaralandı.

-Afganistan'ın güneyinde, Afgan ve yabancı güçlerin Taliban militanlarıyla çatışmalarında 40 militan öldürüldü.

-Afganistan'da 2001 sonunda Taliban'ın iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana en kanlı yılın 2007 olduğu ve çatışmalarda bu yıl çoğu Taliban militanı olmak üzere yaklaşık 6 bin kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

-Somali'nin başkenti Mogadişu'daki şiddet olayları sırasında bu yıl ölen sivillerin sayısı 5.960'ı buldu.

-Almanya'nın Bottrop kentindeki Januz-Korcyak okulunda başlatılması üzerine yoğun tepkilere neden olan Türkçe konuşma yasağı, Türkiye'nin Münster Başkonsolosluğunun devreye girmesiyle kaldırıldı.

-Rusya'da, bugün yapılan parlamento seçimlerinde ilk resmi sonuçlara göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in liste başından aday olduğu iktidardaki Birleşik Rusya Partisinin (BRP), yüzde 62.8'lik oy oranıyla önde gittiği açıklandı.

3 ARALIK

-Venezuela'da halk, Devlet Başkanı Hugo Chavez'in kendisine geniş yetkiler sağlayacak anayasa reformuna "hayır" dedi. Referandumda yüzde 51 "hayır", yüzde 49 "evet" oyu çıktı.

-Yeniden bir araya gelen İngiliz müzik grubu "Spice Girls", dünya turnesine Kanada'dan başladı.

-Sri Lanka'da Tamil militanlarıyla hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda 35 militanla 6 askerin öldüğü bildirildi.

-Belçika'da 10 Haziran'da yapılan genel seçimlerden bu yana siyasi partiler arasındaki koalisyon hükümeti kurma temasları bir kere daha askıya alındı. Belçika Kralı II. Albert, Başbakan Guy Verhofstadt'ı, 6 aya yakın süredir yeni bir hükümet kurulamamasına ve yaşanan siyasi krize çözüm bulmakla görevlendirdi.

-Uluslararası gözlemciler, Rusya'da dün yapılan parlamento seçimlerinin Avrupa'nın demokratik standartlarını karşılamadığını açıkladı.

-Dünyada 2000 yılında kalıcı olarak ilk yapay kalp takılan 68 yaşındaki İngiliz hastanın öldüğü bildirildi.

4 ARALIK

-Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'in nüfusunun 2033 yılında 1.5 milyara yükseleceği bildirildi.

-Besteci ve piyanist Fazıl Say, ''AB 2008 Kültürlerarası Diyalog Yılı'' çerçevesinde ''Avrupa Kültür Büyükelçisi'' oldu.

-Bosna ile AB, ortaklık anlaşmasını parafe etti.

5 ARALIK

-Afganistan'ın başkenti Kabil'de askerleri taşıyan minibüse bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 13 kişi öldü.

-İspanya Deniz Kuvvetlerine bağlı Fomar Vakfı, Osmanlı amirali, dünyaca ünlü denizci ve haritacı Piri Reis'in "Kitab-ı Bahriye" eserini İspanyolcaya çevirdi.

-Çek Cumhuriyeti Parlamentosu, Irak'taki askerlerinin çoğunun gelecek yılın ikinci yarısında çekilmesi yönündeki hükümet kararına destek verdi.

-Almanya'nın Rheinland-Pfalz eyaletindeki Germersheim kentinde üç Türk çocuğu tren kazasında hayatını kaybetti.

-Sri Lanka'da bir yolcu otobüsüne düzenlenen bombalı saldırıda 15 kişinin öldüğü, 40'ının yaralandığı bildirildi.

6 ARALIK

-ABD'de 15 yıldır idamını bekleyen mahkum, yeniden yargılandığı davadan beraat etti ve serbest bırakıldı.

-Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 24 ülkede en az 127 gazetecinin tutuklu bulunduğunu, bu gazetecilerden yaklaşık 20'sinin hiçbir suçlama yöneltilmeksizin demir parmaklıklar arkasına konulduğunu bildirdi.

-Kıbrıs Rum yönetiminin 1999 yılında Rusya'dan satın aldığı, ancak Türkiye'nin sert tepkileri üzerine Güney Kıbrıs'a getirilmeden Girit'te konuşlandırılan S-300 füzelerinin mülkiyetinin Yunanistan'a geçeceği belirtildi.

-Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 71 yaşındaki ünlü moda tasarımcısı Yves Saint Laurent'a ''Legion de Honneur'' nişanı verdi.

7 ARALIK

-Irak'ta meydana gelen saldırılarda toplam 23 kişi öldü.

-NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarından oluşan karar organı Kuzey Atlantik Konseyi, şekil ve gerekçeleri ne olursa olsun tüm terör eylemlerini kınayarak, bunlara karşı ulusal ve ortak mücadeleye tam destek iradesi içinde olunduğunu açıkladı.

8 ARALIK

-Sri Lanka'da ordu birlikleriyle ayrılıkçı Tamil militanları arasında çıkan çatışmalarda 24 ayrılıkçı öldürüldü.

-Rusya, Hiroşimayı'yı yok eden bombadan 52,5 kat daha güçlü atom bombası taşıyabilen kıtalararası ''Topol'' füzesini denedi.

9 ARALIK

-İklim değişikliği konusunda halkın bilinçlendirilmesi amacıyla düzenlenen etkinlik çerçevesinde Almanya'da 5 dakika süreyle ışıklar söndürüldü.

-Sri Lanka'da askerlerle ayrılıkçı Tamil militanları arasında çıkan çatışmalarda 16 militan öldürüldü.

10 ARALIK

-Yunanistan'ın başkenti Atina'da Türkiye, İtalya ve Filipinler büyükelçiliklerine ait diplomatik plakalı araçlar kundaklandı. Saldırılarda, Türk Büyükelçiliğine ait iki araç yakıldı.

-Rusya'da 2 Aralıktaki parlamento seçimlerinden zaferle çıkan iktidardaki Birleşik Rusya Partisi, gelecek yıl yapılacak devlet başkanı seçimindeki adaylarının Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Medvedev olduğunu açıkladı.

11 ARALIK: Cezayir'in başkenti Cezayir'de bomba yüklü araçlarla düzenlenen iki saldırıda 17'si BM çalışanı olmak üzere 37 kişi öldü. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, saldırıları ''mümkün olabilecek en şiddetli biçimde kınadığı'' belirtildi.

12 ARALIK

-Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci, başkent Cezayir'de dün düzenlenen bombalı saldırılarda ölü sayısının 5'i yabancı olmak üzere, 30 olduğunu belirtti. Farklı bir açıklamada ise saldırıda 6 Cezayirli, 1 Senegalli, 1 Danimarkalı, 1 de Filipinli olmak üzere 9 BM çalışanın öldüğü bildirildi.

-Irak'ın güneyindeki Meysan vilayetine bağlı Amara'da ve Bağdat'ta bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda resmi kaynaklara göre 46 kişi öldü.

-Beyrut'un doğusunda, Lübnan Devlet Başkanlığı sarayının bulunduğu Baabda'da meydana gelen şiddetli patlamada, aralarında askeri operasyonlar sorumlusu general Francois Hac'ın bulunduğu 5 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

-Rusya'nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'ndan (AKKA) çekilme kararı yürürlüğe girdi.

13 ARALIK

-2007'de gönderilen elektronik postaların yaklaşık yüzde 95'inin, reklam amacı taşıyan ve istenmeyen elektronik posta "spam" olduğu açıklandı.

-2007'nin, dünyadaki kara yüzeyi ısısı açısından en sıcak yıl olduğu açıklandı. Japon Meteoroloji Kurumunun raporunda, kara yüzeyi ısısı açısından bu yıl ocakla kasım arasının, Güney Amerika hariç dünyanın tüm bölgelerinde, 1880'de ölçümlerin alınmaya başlamasından beri en sıcak dönem olduğu belirtildi.

-NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Rusya'nın kilit öneme sahip Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'ndan (AKKA) çekilme kararını "üzücü" olarak niteledi.

-AB devlet ve hükümet başkanları, AB anayasasının yerine geçecek Lizbon Antlaşmasını imzaladı. AB Dönem başkanı Portekiz'in ev sahipliğinde başkent Lizbon'daki Jeronimos Manastırı'nda toplanan 27 üye ülkenin liderlerinin belgeyi imzalamasıyla 29 Ekim 2004'te Roma'da imzalanan AB Anayasası tarihe karışmış oldu.

14 ARALIK

-ABD'de düzenlenen bilimsel bir konferansta, kuzeydeki buzulların geçmiş yıllarla mukayese edildiğinde bu yaz çok daha fazla eridiği açıklandı. Amerikalı oşinograf Michael Steele, Kuzey Kutbu'ndaki buz tabakasının 2006'ya kadar her yaz ortalama ABD'nin Batı Virginia eyaletinin yüz ölçümü (62 bin 809 km2) kadar erirken, 2007 yazında erime miktarının 30 kat arttığını, bunun da Alaska'nın yüz ölçümüne denk düştüğünü (1,7 milyon km2) belirtti.

-AB devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel'de yaptıkları zirvede, dışişleri bakanlarının daha önce Türkiye ile ilgili olarak genişleme konusunda aldığı kararlar değiştirilmeden onaylandı. 10 Aralıkta toplanan AB dışişleri bakanları, Fransa'nın ısrarı nedeniyle ''katılım konferansı'' yerine ''hükümetler arası konferans'' ifadesini tercih etmiş, ''müzakerelerin amacının üyelik olduğu'' ifadesini kullanmaktan kaçınmıştı.

-BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücünün (UNFICYP) süresini 6 aylığına uzatan ve tarafları 8 Temmuz anlaşmasını uygulamaya ve özlü müzakereleri başlatmak için esneklik ve siyasi irade göstermeye çağıran bir karar tasarısı kabul etti.

-Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi halinde bu devleti tanımayacaklarını açıkladı.

15 ARALIK

-İklim değişikliğiyle mücadelede ortak hareket ihtimallerinin görüşüldüğü Bali'deki BM konferansında anlaşma sağlandı. Konferansa katılan 190 ülkenin temsilcileri, Kyoto Protokolünün yerini alacak "iklim değişikliğiyle mücadelede yeni BM anlaşması" görüşmelerinin bir yıl içinde başlatılmasını kabul etti.

-Pakistan'da, 3 Kasımda yürürlüğe giren olağanüstü hal uygulamasına son verildi.

17 ARALIK

-Lübnan'da cumhurbaşkanı seçimi 9. kez ertelendi.

-Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin önde gelen yetkililerinden Neçirvan Barzani, Kerkük referandumunun altı ay ertelenmesini kabul ettiklerini söyledi. Barzani, Şii liderlerden Ali Sistani'yle Necef'te bir araya geldikten sonra, "bölgesel yönetimin, referandumun altı ay ileri bırakılmasından yana olduğunu" belirtti.

-Irak meclisi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyinde bulunan PKK terör örgütün hedeflerine düzenlediği operasyonu kınadı. Meclis açıklamasında, harekat "Irak'ın egemenliğine karşı şiddetli saldırı" olarak nitelendirildi.

-AB dönem başkanı Portekiz, ''Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde yaptığı askeri eylemlerden endişelendiğini'' duyurdu.

-ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü Bryan Whitman, ABD'nin, kuzey Irak'taki PKK teröristlerinin yerini tespit için Türkiye'ye istihbarat sağladığını söyledi.

-Belçika'da Haziran ayından yapılan genel seçimlerden bu yana devam eden siyasi kriz altıncı ayını doldurdu. Kral II. Albert, partiler arasındaki koalisyon hükümeti kurma temasları sonuç vermeyince, Başbakan Guy Verhofstadt'ı "geçici hükümet" kurmakla görevlendirdi.

-Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Paris'te toplanan Filistin Bağışçılar Konferansında Türkiye'nin Filistin'e 150 milyon dolar mali yardımda bulunacağını açıkladı.

18 ARALIK

-Küba lideri Fidel Castro, devlet televizyonundan okunan bir mektupla iktidarı gençlere devretmenin zamanının geldiği sinyalini verdi.

-Iraka'a sürpriz ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyine yönelik askeri harekatından sonra PKK terör örgütünün faaliyetlerini durdurmanın ABD, Irak ve Türkiye'nin çıkarına olduğunu söyledi.

-Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de "PKK'nın terör eylemlerine" son vermenin Irak, ABD ve Türkiye'nin ortak amacı olduğunu belirtti.

-Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, terör örgütü PKK'nin Türkiye, ABD ve Irak için tehdit oluşturduğunu belirtti ve Türkiye'nin, bu tehdide karşı ABD ile koordinasyon, Iraklılarla da haberleşme içinde harekete geçtiğini söyledi.

-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İtalya'nın başkenti Roma'da temsilcilik açtı.

27 ARALIK: Pakistan'da düzenlenen intihar saldırısında Muhalefet lideri Benazir Butto vurularak hayatını kaybetti.