Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ağustos

1 AĞUSTOS

-Dünyadaki en yüksek enflasyona sahip Zimbabve, 200.000 Zimbabve doları değerinde banknot çıkardı. Yıllık resmi enflasyon oranının yüzde 5.000 civarında olduğu ülkede yeni banknotlarla sadece bir kilo şeker alınabiliyor.

-ABD'nin 2004 ve 2005 yıllarında Irak silahlı kuvvetlerine dağıttığı 190 bin kadar silahın kaybolduğu ortaya çıktı.

-Karadağ'da 62 yaşındaki bir kadın, sezaryenle sağlıklı bir erkek çocuk dünyaya getirdi.

-Papa 2. Jean Paul'e düzenlenen suikast girişimine karışmaktan yargılanıp suçsuz bulunan Bulgar Sergey Antonov öldü.

2 AĞUSTOS: Sürgündeki eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto, genel seçimler ve başkanlık seçimlerine katılmak üzere bu yıl ülkesine dönmek istediğini açıkladı.

4 AĞUSTOS: ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesine (NASA) bağlı Phoenix (Anka Kuşu) uydusu, Florida eyaletinde Atlas Okyanusu kıyısında bulunan Cape Canaveral ana uzay üssünden fırlatıldı.

5 AĞUSTOS

-İsrail'in geçen ay ilan ettiği af programı çerçevesinde Batı Şeria'da El Fetih'e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı'ndan 300'den fazla militan silahlarını bıraktı.

-Güney Asya'da muson yağmurlarının yol açtığı seller nedeniyle 1.400 kişi öldü, 26 milyon kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı.

-Irak'ta 14 yaşındaki Iraklı kıza tecavüz ettikten sonra kızı ve ailesini öldürmekten suçlu bulunan Amerikalı asker, 110 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

6 AĞUSTOS: Irak'ta, Telafer kentinde bir intihar komandosunun bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda 25 kişi öldü, 22 kişi yaralandı.

7 AĞUSTOS: Irak'taki Amerikan askerlerinin sayısının, 162 binle rekor düzeye ulaştığı bildirildi.

8 AĞUSTOS: Guiness Dünya Rekorlar Kitabı, 2 metre 57 santimetre boyundaki Ukraynalı Leonid Stadnik'i dünyanın en uzun boylu adamı ilan etti.

9 AĞUSTOS

-Ünlü İtalyan opera sanatçısı Luciano Pavarotti (71), memleketi Modena kentinde hastaneye kaldırıldı.

-Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) destek amacıyla gönderilen uzay mekiği Endeavour başarıyla fırlatıldı. Uzay mekiği mürettebatı arasında bulunan ve Idaho'da ilkokul öğretmenliği yapan Barbara Morgan, uzaya çıkan ilk ilkokul öğretmeni unvanını kazandı.

10 AĞUSTOS: Ruslar, dünyada en çok kullanılan tüfek olan Kalaşnikof'un son modeli AK-9'u geliştirdi. Tasarımcılardan Aleksey Dragunov, "Neredeyse hiç ses çıkarmadan ateş ediyor ve çelik yeleği bile delebiliyor" dedi.

13 AĞUSTOS

-Türkiye'de ''Çark-ı Felek'' adıyla yayınlanan yarışma programı ''Wheel of Fortune''un fikir babası Merv Griffin hayatını kaybetti.

-Dünyanın en yaşlı insanı olarak bilinen 114 yaşındaki, 4 Ocak 1893 doğumlu Japon Yone Minagava "yaşlılıktan" öldü.

-Afganistan'daki Taliban örgütü, rehin tuttuğu Güney Korelilerden hasta olan 2 kadını serbest bıraktı.

14 AĞUSTOS

-Irak'ın kuzeyinde Yezidilerin yaşadığı 2 köyde bomba yüklü kamyonlarla eşzamanlı olarak düzenlenen intihar saldırılarında 500'den fazla kişi öldü.

-İran'ın güneydoğusunda hafta sonu kaçırılan 2 Belçikalı serbest bırakıldı.

-Amerikan oyuncak devi Mattel, çocuklar için risk taşıdığı gerekçesiyle Çin'de üretilen ve 9 milyonu ABD'de satılan toplam 18 milyon 200 bin oyuncağını piyasadan çekme kararı aldı.

-İran ile Irak arasında, 1980-1988 savaşından bu yana ilk kez Tahran'da sınır görüşmelerinin yapıldığı bildirildi.

-Tayland'da Yüksek Mahkeme, geçen yıl kansız darbeyle devrilen ve banka hesaplarının bir kısmına el koyulan eski Başbakan Thaksin Şinavatra ve eşi Pojaman Şinavatra hakkında tutuklama kararı verdi.

15 AĞUSTOS

-İran polisinin bir konserde gözaltına aldığı 242 kişiden 15'i, satanist oldukları gerekçesiyle tutuklandı.

-Danimarka'da bar, restoran gibi kamuya açık yerlerde sigara içilmesi yasaklandı.

-İsrail'deki aşırı sağcı Likud Partisi'nin genel başkanlık seçimlerini eski Başbakan Binyamin Netanyahu yüzde 73,2 oyla kazandı.

16 AĞUSTOS

-Peru'da meydana gelen depremde ölü sayısı 500'ü aştı, 1.600 kişi yaralandı.

-Güney Asya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısının 2.600'ü aştığı bildirildi.

-Nobel edebiyat ödülü sahibi yazar Orhan Pamuk'un "Sessiz Ev" romanı Rusça'ya çevrildi.

17 AĞUSTOS

-Rusya Devlet Başkanı Vlamidir Putin'in, Rusya'nın uzun menzilli kıtalararası nükleer bombardıman uçaklarının düzenli devriye uçuşlarına yeniden başlaması kararı aldığı ve uçuşların başladığı açıklandı.

-Uluslararası Kızılhaç örgütü, Kuzey Kore'deki sel felaketinde 221 kişinin öldüğünü, 82 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

-Müzik endüstrisinde devrim yaratan ve daha sonra diğer alanlarda da kullanılmaya başlanan CD (compact disc) 25 yaşına girdi.

18 AĞUSTOS: 30 Temmuz'da 89 yaşında hayata veda eden, 20. yüzyılın en önemli yönetmenlerinden İsveçli Ingmar Bergman, Faarö Adası'nda toprağa verildi.

21 AĞUSTOS

-İran, ''İslami rejimi devirmeye çalışmak ve casusluk yapmak'' suçlarından hapsettiği İran ve ABD vatandaşı akademisyen Hale İsfendiyari'yi kefaletle serbest bıraktı.

-Himalayalar'da meydana gelen uçak kazasında ölen 3 kişinin donmuş cesedi 40 yıl sonra bulundu.

22 AĞUSTOS

-Zimbabve'de Temmuz ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 7.600'ü aşarak, yeni bir dünya rekoru kırdı.

-Myanmar'da yüzlerce kişi, cunta yönetiminin geçen hafta yaptığı akaryakıt zammını protesto etti.

23 AĞUSTOS

-Pakistan Yüksek Mahkemesi, sürgündeki eski Başbakan Nevaz Şerif'in ülkeye dönmesinin yolunu açan kararı onayladı.

-ABD'nin Teksas eyaletinde bir tezgahtarı öldürmekten idam edilen Conner, Teksas'da idam cezası uygulamasının 1982'de yeniden başlatılmasından bu yana idam edilen 400'üncü mahkum oldu.

24 AĞUSTOS

-Kainatın doğumuna ilişkin fizik kuramı olan ''sonsuz çekim gücü noktadan Büyük Patlama'' fikrini geliştiren fizikçilerden Amerikalı Ralph Alpher, Teksas eyaletin Austin kentinde 86 yaşında öldü.

-Nepal hükümeti, Kral Gyanendra ve ailesinin yaşadığı Katmandu'daki kraliyet sarayını kamulaştırarak, ülkede 238 yıllık monarşinin tamamen kaldırılması yönünde bir adım daha attı.

-Astronom, evrende hiçbir galaksinin, yıldızın ve hatta karanlık maddenin bulunmadığı dev bir boşluk keşfetti.

25 AĞUSTOS: Kuzey Kore, bu ay başındaki şiddetli yağmurların yol açtığı sel felaketinde ölenlerin ya da kaybolanların sayısının 600 olduğunu bildirdi.

26 AĞUSTOS

-Takva filmi 13. Saraybosna Film Festivali'nde en iyi film seçildi.

-Özbekistan'ın Semerkant kentinin 2750. kuruluş yıl dönümü kutlandı.

29 AĞUSTOS

-İsrail ikinci lig takımlarından Hapoel Beerşeba'da oynayan Zambiyalı futbolcu Chaswe Nsofwa, antrenman sırasında öldü.

-Irak'ta radikal Şii din adamı Mukteda el Sadr'ın kendisine bağlı güçlerin yeniden yapılanması amacıyla Mehdi Ordusu milislerinin faaliyetlerinin 6 ay askıya alınması talimatı verdiği bildirildi.

30 AĞUSTOS

-Şili'nin başkenti Santiago'da ücretlerin artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen işçilerin gösterisi şiddet olaylarına dönüştü. 98 kişi yaralandı, 750 kişi gözaltına alındı.

-Afganistan'da Taliban'ın elindeki Güney Koreli son 3 rehinenin de serbest bırakıldığı bildirildi.

31 AĞUSTOS: Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Irak'ta ABD'nin işgalinden bu yana 200 basın mensubunun öldürüldüğünü açıkladı.