SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Red Bull Air Race İstanbul, 29 Temmuz 2006
Kurallar ve hava geçitleri
Uçaklar ve Pilotlar
Hakkında...
Tarihçe
Sıkça sorulan sorular
Yarış Takvimi

Tarihçe

Red Bull Air Race fikri 2001 yılında ortaya çıktı. Fikri ortaya atan, dünya çapında çok sayıda yenilikçi spor etkinliği yaratmış olan Red Bull spor fikirleri "think-tank"ıydı.

Amaç, dünyanın en iyi pilotlarının sınırlarını test eden yepyeni bir havacılık yarışması geliştirmekti. Red Bull, gökyüzünde bir yarışma yaratmak istiyordu. Ama bu sadece hız üzerine değil, kusursuz zamanlama ve beceriyi de içeren bir yarış olmalıydı. Cevapsa, pilotların yüksek hızlarda geçeceği özel tasarlanmış bir engelli parkur yaratmaktı.

Bundan sonra Red Bull, iki Dünya Hava Akrobasisi şampiyonluğu olan Macar Peter Besenyei ile temasa geçti. Besenyei, bilgi ve uzmanlığıyla konseptin geliştirilmesine katkıda bulundu. İki yıl süren planlama ve geliştirme çalışmalarının ardından ilk Red Bull Air Race 2003 yılında Avusturya Zeltweg'deki AirPower'da yapıldı.

Etkinlik büyük bir başarıydı ve havacılık sporunda yeni bir dönemin gelişini müjdeliyordu: 'air racing'.

Besenyei her şeyin başlangıcını şöyle anlatıyor, "Red Bull bana, zamana karşı bir uçak yarışı organize ete fikri ile geldi, bir çeşit gökyüzünde slalom yarışı."

"Ben de Hava akrobasisini halk için daha da ilginç hale getirmenin bir yolunu arıyordum. Fikirlerini bana anlattıklarında, aynen aklımdaki şeyleri dinler gibi oldum."

"Özel bir materyal kullanarak hazırlanmış hava dolu kolonlar geliştirmeye ve bu yeni spor dalı için kurallar oluşturmaya koyulduk. Aynı zamanda öteki pilotlarla da konuşup onlara Red Bull'un fikrinden bahsettim. Onları ikna etmeye uğraşmam gerekmedi; bu fakir onları da hemen hevese getirdi."

Zeltweg'deki ilk yarışmaya, dünyanın en büyük pilotlarından altısı katıldı. Besenyei de doğal olarak iki yarıştan birini kazandı.

AirPower'daki büyük başarı üzerine, 2003 yılında Budapeşte yakınlarındaki Tikil Havaalanında ikinci bir Air Race organize edildi. Bu yarışın da müthiş bir olaya dönüşmesi, Red Bull'a bu sporun büyük potansiyeli olduğunu kanıtladı.

Ertesi yıl Red Bull, üç yarış düzenlemeye karar verdi. 2004 Haziranında, Air Race'e İngiltere'deki Kemble ev sahipliği yaptı ve yarışmayı Amerikalı Kirby Chambliss kazandı. İki ay sonra, yarışma Macaristan'a geri döndü ve Budapeşte'de Tuna sahillerini dolduran yaklaşık bir milyon kişi önünde gerçekleştirildi. Göklerin kralı yine Chambliss'ti.

2004 sonbaharında, final ABD'de, Reno'da yapıldı. Amerikalı Mike Mangold nihai galip ilan edilerek ilk Red Bull Air Race Dünya Şampiyonu oldu.

Air Race'lerin başarısı öyle bir noktaya varmıştı ki, 2005 yılında Red Bull ilk Air Race Dünya Serilerini yaratmaya karar verdi. Seriler, dünyanın 7 farklı ülkesinde düzenlenecekti.

2006 yılında bu sayı, dünya çapında 9 yarışa çıktı. 2006 Air Race Dünya Serilerinin her ayağında 11 pilot yarışacak ve her yarışta sıralama puanları alınacak. Serileri en yüksek sıralama puanıyla tamamlayan pilot, resmi Dünya Şampiyonu unvanını alacak.

Bu sporun büyümesinin Besenyei'yi ne kadar memnun ettiğini ve Red Bull ile birlikte onu geliştirmek için çalışmış olmanın onu nasıl gururlandırdığını söylemeye gerek yok herhalde.

"Air racing, havacılık sporunda son noktadır," diye ekliyor Besenyei. "Başka hiç bir yarış, pilotların uçuş becerileriyle ilgili bu gökyüzü yarışı kadar büyük taleplerde bulunmuyor."


DERLENEN HABERLER
'Red Bull Air Race'in 4.ayağı yarın Haliç'te yapılacak
'Red Bull Air Race'in 4.ayağı yarın Haliç'te yapılacak
''Red Bull Air Race World Series''in 4. ayak yarışı yarın İstanbul'da yapılacak.Haliç'te kurulacak özel parkurda düzenlenecek yarışta, 10 pilot akrobasi uçaklarıyla mücadele...devamı
Haliç'te düzenlenecek "Red Bull Air Race World Series"de yarışacak pilotlar test uçuşlarına başladı
Haliç'te düzenlenecek "Red Bull Air Race World Series"de yarışacak pilotlar test uçuşlarına başladı
''Red Bull Air Race World Series''in 29 Temmuz Cumartesi günü yapılacak 4. ayak yarışları için İstanbul'a gelen 10 pilot, test uçuşlarına başladı.

Atatürk Havalimanı askeri apronu...devamı
Günün içinden
Günün içinden
Adrenalin yarışı
Red Bull Air Race Dünya Serisi hava yarışları 2006 yılı 5. ayağının İstanbul'da yapılacağı açıklandı. Red Bull Türkiye Genel Müdürü Aykut Ferah, "Türkiye ve...devamı
Redbull Air Race öncesinde gösteri yapacak
Redbull Air Race öncesinde gösteri yapacak
Akrobasi şampiyonu Peter Besenyei, beşinci ayağı 29 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleşecek olan Redbull Air Race öncesinde bugün İstanbul Boğazı'nda bir gösteri uçuşu yapacak. Besenyei, bugüne...devamı
Gökyüzünün F1'i gönülleri fethetti
Gökyüzünün F1'i gönülleri fethetti
Red Bull Air Race World Series'in 4. ayak yarışı İstanbul'da yapıldı. Uçakların gökyüzündeki mücadelesini 1.5 milyon kişinin izlediği ve bunun bir rekor olduğu belirtildi. İstanbul dün...devamı


Uyuşturucu Dosyası
16 yaşındaki liseli Melis'in ölümü, gözleri yeniden uyuşturucu batağına çevirdi. SABAH, bu batağa saplanan...
Tek umut ÖSS değil
ÖSS'de başarılı olamayanlar için SABAH'tan dev yazı dizisi Yurtdışı üniversiteler rehberi. Dünyanın 73...
SABAH ile Serbest Ekonominin 20. yılı
SABAH ile Serbest Ekonominin 20. yılı eklerini görmek için
Savaşın bedeli
İsrail'in "iki cepheli" savaşının şiddeti, yağdırdığı bombaların gürültüsü Filistin ve Lübnan halkının...
İsterseniz İran'da başınızı açabilirsiniz
Ultra Muhafazakar Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın sağ kolu, Cumhurbaşkanı yardımcısı Rahim Meşai, "İran'da...
Puanınızı siz hesaplayın
1 milyon 537 bini aşkın adayın yarıştığı ÖSS'nin sonuçları 15 Temmuz'da açıklanacak. Ancak SABAH'ın...
Dünya Anıtlar Fonu'nun koruma altına aldığı 100 anıt 2006 listesi
Ölmeden önce bu yerlere gidin! Çünkü bir sonraki kuşak göremeyecek!

Tehdit altında bulunan...
Galatasaray Şampiyon
Turkcell Süper Ligi'nde 2005-2006 sezonun şampiyonu nefes kesen bir mücadele sonunda GALATASARAY oldu.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu