SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Red Bull Air Race İstanbul, 29 Temmuz 2006
Kurallar ve hava geçitleri
Uçaklar ve Pilotlar
Hakkında...
Tarihçe
Sıkça sorulan sorular
Yarış Takvimi

Sıkça sorulan sorular

Air Race’lerin kökenini ve amacını anlatmak amacıyla en çok sorulan soruların bazılarını seçip cevapladık..

S. RED BULL AIR RACE NEDİR?

C. Red Bull Air Race, yeni bir uçuş disiplini olan hava yarışlarının kullanıldığı bir yarış çeşididir. Air Race, nisbeten yeni ve yüksek performanslı bir motor sporudur. Air Race'lerde pilotların bir slalom rotası dahilinde zamanla yarışarak şişme hava kapılarının arasından uçması ve bir takım akrobatik manevralar sergilemesi gerekmektedir.

S. BU SPOR DALINI KİM BULMUŞTUR?

C. Air Race'in mucidi Red Bull'dur. Red Bull 2001 yılında Macar Peter Besenyei'e fikrini sunmuştur. Bunu takiben Red Bull ve Besenyei bu spor dalını yaratmaya yönelik fikirler üzerinde çalışmaya başlamıştır.

S: RED BULL AİR RACE İÇİN NASIL BİLET EDİNİLEBİLİR?

C:
Red Bull Air Race'lerden birine gelmeyi düşünüyorsanız, giriş ücretsizdir. Yapmanız gereken tek şey, yarışmaya az bir zaman kala web sitesine girip yarışma mekanı ve programı hakkında bilgi almak, sonra da orada boy göstermek.*

* İngiltere Longleat'de yapılacak Red Bull Air Race, 2005'te olduğu gibi biletli bir organizasyon olacaktır. Bu yılın biletlendirme prosedürü hakkında ayrıntılı bilgi, önümüzdeki aylarda bu web sitesinde yayınlanacaktır. Bilet başvuruları, Temmuz sonundan itibaren yine bu site üzerinden yapılabilir.

S. KURALLARI KARMAŞIK MIDIR?

C. Red Bull Air Race'in kuralları oldukça basittir. Pilotlar, kapılardan belirtilen şekillerde geçememeleri ya da manevraları doğru şekilde yapamamaları durumunda zamanlarına eklenecek saniye cezaları alırlar. Bu saniye cezaları pilotların hatalarına gore değişiklik gösterir. Bir pilotun tehlike arz eden bir şekilde uçuş yaptığına karar verilmesi halinde söz konusu pilot diskalifiye edilir.

S. BUGÜNE KADAR KAÇ TANE AİR RACE YARIŞI DÜZENLENDİ?

C.
2005'te ilk Red Bull Air Race World Series'in düzenlenmesinden önce 5 yarış yapılmıştır. İlk yarış 2003'te Avusturya, Zeltweg'de yapıldı. Bundan bir kaç ay sonra Budapeşte'de bir yarış düzenlendi. 2004'te ise İngiltere Kemble'da, Budapeşte'de ve ABD Reno'da yarışlar düzenlendi. 2005'te düzenlenen birinci Air Race World Series yarışları yedi yarıştan oluşmaktaydı: Abu Dhabi (8 Nisan), Rotterdam (12 Haziran), Zeltweg, Avusturya (25 Haziran), Rock of Cashel, İrlanda (24 Temmuz), Longleat, İngiltere (7 Ağustos), Budapeşte (20 Ağustos) ve San Francisco (8 Ekim).

S. PİLOTLAR HANGİ ÜLKELERDEN?

C. Bu sezonda Red Bull Air Race World Series'e 11 pilot katılmaktadır. Bu pilotların üçü Amerikalı, üçü İngiliz, ve geri kalan beş pilot ise Fransız, İspanyol, Alman, Macar ve Hollandalı'dır.

S. DÜNYA ŞAMPİYONU NASIL BELİRLENİYOR?

C. Pilotlar her yarıştan sıralama puanları elde etmektedir. Elde ettikleri puanlar yarışı kaçıncı olarak tamamladıklarına göre değişmektedir. Yarışın birincisi altı puan ve ikincisi beş puan almakta ve sıralama bu şekilde devam etmektedir. Sezon sonunda en yüksek sıralama puanı toplamına sahip olan pilot Dünya Şampiyonu ilan edilecektir.

S: PİLOTLAR PARA ÖDÜLÜ KAZANIYOR MU?

C: Bu yıl değil. Bunun yerine pilotlara her yarış için bir katılma ücreti ödenecek. Air Race'lerde yarışmalarının nedeni, hepsinin de Dünya Şampiyonu olmak istemesi.

S. AİR RACE HER ZAMAN HAVA ÜSLERİNDE Mİ GERÇEKLEŞMEKTEDİR?

C. Hayır; düzenlendikleri alanlar ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Air Race, genellikle herkes tarafından bilinen pratik nedenlerden ötürü iniş pistlerinde düzenlenmekte olsa da şehir üzerinden, su üzerinde ve doğa harikaları üzerinde uçuşlar olarak da gerçekleştirilebilmektedir. Air Race bazen yerleşik bir hava gösterisinin bir kısmını oluşturabilmektedir. Diğer durumlarda bağımsız bir etkinliktir.

S. HAVA KAPILARI NEDEN YAPILMIŞTIR?

C. Şişme hava kapıları ultra hafif spinnaker materyalinden yapılmış iki adet koniden oluşmaktadır. Bu materyal uçak kendisine değdiği anda yırtılmaktadır. Hava kapıları 20 metre yüksekliğindedir ve her bir koni arasında 10 ila 14 metre mesafe bulunmaktadır. Bir uçağın hava kapısına çarpması halinde kapı derhal dağılmaktadır. Kapılar pilotlar açısından hiç bir şekilde tehlike arz etmemekte ve birkaç dakikada yeniden şişirilebilmektedir. Quadro ise, dört adet kapıdan oluşmaktadır.

S. PİLOTLAR KAPILARDAN NASIL GEÇERLER?

C. Pilotların kapılardan, farklı şekillerde, doğru yüksekliklerde ve belirtilen yatay veya dikey açılarda geçmeleri gerekmektedir. Kapıda bulunan mavi şerit yatay geçişi, kırmızı şerit ise dikey geçişi belirtmektedir. Pilotlar, doğru geçişleri gerçekleştirmemeleri halinde saniye cezası almaktadırlar.

S. PİLOTLARIN HANGİ MANEVRALARI YAPMALARI GEREKMEKTEDİR?

C. Air Race dahilinde pek çok manevra bulunmaktadır. Verilen her manevranın doğru şekilde ve doğru sırada yapılması gerekmektedir. Aksi hallerde pilotlar saniye cezası alırlar.

S. PİLOTLARIN DİSKALİFİYE EDİLMESİ SÖZ KONUSU MUDUR?

C. Evet, pilotlar çeşitli sebeplerden dolayı diskalifiye edilebilirler. Bunun ana sebebi tehlikeli uçuş yapmalarıdır, örnek vermek gerekirse; yere çok yakın uçmak tehlike arzettiğinden diskalifiye sebebidir.


DERLENEN HABERLER
'Red Bull Air Race'in 4.ayağı yarın Haliç'te yapılacak
'Red Bull Air Race'in 4.ayağı yarın Haliç'te yapılacak
''Red Bull Air Race World Series''in 4. ayak yarışı yarın İstanbul'da yapılacak.Haliç'te kurulacak özel parkurda düzenlenecek yarışta, 10 pilot akrobasi uçaklarıyla mücadele...devamı
Haliç'te düzenlenecek "Red Bull Air Race World Series"de yarışacak pilotlar test uçuşlarına başladı
Haliç'te düzenlenecek "Red Bull Air Race World Series"de yarışacak pilotlar test uçuşlarına başladı
''Red Bull Air Race World Series''in 29 Temmuz Cumartesi günü yapılacak 4. ayak yarışları için İstanbul'a gelen 10 pilot, test uçuşlarına başladı.

Atatürk Havalimanı askeri apronu...devamı
Günün içinden
Günün içinden
Adrenalin yarışı
Red Bull Air Race Dünya Serisi hava yarışları 2006 yılı 5. ayağının İstanbul'da yapılacağı açıklandı. Red Bull Türkiye Genel Müdürü Aykut Ferah, "Türkiye ve...devamı
Redbull Air Race öncesinde gösteri yapacak
Redbull Air Race öncesinde gösteri yapacak
Akrobasi şampiyonu Peter Besenyei, beşinci ayağı 29 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleşecek olan Redbull Air Race öncesinde bugün İstanbul Boğazı'nda bir gösteri uçuşu yapacak. Besenyei, bugüne...devamı
Gökyüzünün F1'i gönülleri fethetti
Gökyüzünün F1'i gönülleri fethetti
Red Bull Air Race World Series'in 4. ayak yarışı İstanbul'da yapıldı. Uçakların gökyüzündeki mücadelesini 1.5 milyon kişinin izlediği ve bunun bir rekor olduğu belirtildi. İstanbul dün...devamı


Uyuşturucu Dosyası
16 yaşındaki liseli Melis'in ölümü, gözleri yeniden uyuşturucu batağına çevirdi. SABAH, bu batağa saplanan...
Tek umut ÖSS değil
ÖSS'de başarılı olamayanlar için SABAH'tan dev yazı dizisi Yurtdışı üniversiteler rehberi. Dünyanın 73...
SABAH ile Serbest Ekonominin 20. yılı
SABAH ile Serbest Ekonominin 20. yılı eklerini görmek için
Savaşın bedeli
İsrail'in "iki cepheli" savaşının şiddeti, yağdırdığı bombaların gürültüsü Filistin ve Lübnan halkının...
İsterseniz İran'da başınızı açabilirsiniz
Ultra Muhafazakar Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın sağ kolu, Cumhurbaşkanı yardımcısı Rahim Meşai, "İran'da...
Puanınızı siz hesaplayın
1 milyon 537 bini aşkın adayın yarıştığı ÖSS'nin sonuçları 15 Temmuz'da açıklanacak. Ancak SABAH'ın...
Dünya Anıtlar Fonu'nun koruma altına aldığı 100 anıt 2006 listesi
Ölmeden önce bu yerlere gidin! Çünkü bir sonraki kuşak göremeyecek!

Tehdit altında bulunan...
Galatasaray Şampiyon
Turkcell Süper Ligi'nde 2005-2006 sezonun şampiyonu nefes kesen bir mücadele sonunda GALATASARAY oldu.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu