Teknokulis sabah
  • ANASAYFA
  • HABERLER
  • İNCELEMELER
  • DOSYA
  • GALERİ
  • VİDEO
Teknokulis Haberler Kara delik bir yıldızı yuttu: NASA'dan rekor patlama keşfi

Kara delik bir yıldızı yuttu: NASA'dan rekor patlama keşfi

NASA ve uluslararası gözlemevlerinden oluşan bilim insanları, 2 Temmuz 2025’te kaydedilen ve şimdiye kadar gözlenen en uzun gama ışını patlamasının (GRB 250702B) gizemini çözmeye çalışıyor. Günlerce süren bu olağanüstü kozmik patlamanın, bir kara deliğin bir yıldızı yutması sonucu oluştuğu düşünülüyor.

  • A A
KARA DELİK BİR YILDIZI YUTTU: NASA’DAN REKOR PATLAMA KEŞFİ
Giriş Tarihi: 09.12.2025 12:04

Normalde saniyeler ya da birkaç dakika süren gama ışını patlamaları, bu olayda en az 7 saat boyunca devam etti. NASA'nın Fermi, Swift, Chandra ve James Webb Uzay Teleskobu gibi birçok uzay aracı, patlamayı farklı dalga boylarında eş zamanlı olarak gözlemledi.

Bilim insanları iki olasılık üzerinde duruyor: Ya birkaç bin Güneş kütlesine sahip orta büyüklükte bir kara delik bir yıldızı parçaladı ya da daha küçük bir kara delik, yoldaş yıldızıyla birleşerek onu tamamen yuttu. Patlamanın yaklaşık 8 milyar yıl önce, Güneş Sistemi henüz oluşmamışken meydana geldiği belirlendi.

Uzmanlara göre bu olay, gama ışını patlamalarının nasıl oluştuğuna dair mevcut teorileri yeniden şekillendirebilir.

Kaynak: NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi – Francis Reddy, 8 Aralık 2025

ETİKETLER:
  • NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi
  • NASA
  • Fermi
  • James Webb Uzay Teleskobu
  • Güneş Sistemi
  • swift
  • güneş
  • EN ÇOK OKUNANLAR
  • Facebook
  • X
  • Flipboard
  • Rss
  • Künye