1947'de Güneş'te ortaya çıktı! Bilim insanları 80 yıl sonra gerçeği hesapladı
1947 yılında Güneş'te gözlemlenen ve tarihin en büyük güneş lekesi grubu olarak kayda geçen dev yapı, bilim insanlarının hesaplamalarına göre olağanüstü güçlü bir patlama üretebilecek kapasiteye sahipti. Yeni çalışma, bu patlamanın şimdiye kadar gözlemlenenlerden 100 kata kadar daha güçlü olabileceğini ortaya koydu.
Güneş'te 1947'de ortaya çıkan dev lekenin taşıdığı potansiyel şaşırttı! Bilim insanları, uygun koşullar oluşsaydı bu bölgenin bugüne kadar gözlemlenen en güçlü patlamalardan 100 kat daha şiddetli bir patlama üretebileceğini hesapladı.
Araştırmacılar, NASA'nın Güneş'i izleyen uydusundan elde edilen 300'den fazla güçlü patlamanın verilerini inceleyerek güneş lekelerinin boyutu ile patlama enerjisi arasındaki ilişkiyi analiz etti. Ardından yöntemi 1947'deki dev güneş lekesine uyguladı.
Hesaplamalar, 1947'deki güneş lekesinin teorik olarak "süper patlama" seviyesine ulaşabilecek bir enerji açığa çıkarabileceğini gösterdi. Ancak bilim insanları böyle bir patlamanın gerçekten yaşanmadığının özellikle altını çiziyor.
Çalışma aynı zamanda büyük bir güneş lekesinin tek başına güçlü bir patlamayı garanti etmediğini ortaya koyuyor. Güneş lekesinin manyetik yapısı da patlamanın uzaya doğru yayılıp yayılmayacağını belirleyen önemli faktörlerden biri.