MERYEM GAYBERİ

MERYEM GAYBERİ

19 Nisan 2016, Salı

CHP, ipe un mu serecek?

"Teröre destek verdikleri" gerekçesiyle HDP'li milletvekillerine ilişkin başlayan dokunulmazlık tartışmasında süreç hızlandı ve önümüzdeki günlerde önemli bir dönüm noktası yaşanacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çok farklı bir akıl yürütmesi var. Daha birkaç öncesine kadar "Sadece bir kısım dosyalar değil, tüm dokunulmazlık fezlekelerini getirsinler evet diyelim" minvalinde konuşuyordu. Hükümet 'Hodri meydan' deyip Kılıçdaroğlu'nun istediği gibi Meclis'teki tüm dokunulmazlık fezlekelerinin yürürlüğe konmasını, yargı yolunun açılmasını isteyince bu kez istemeye istemeye "Evet" demek zorunda kaldı.

***

İstemeye istemeye diyorum çünkü Kılıçdaroğlu'nun medyaya yansıyan açıklamalarında neden "evet" diyeceklerini gerekçelendirirken belli gerekçeler sıralanıyor.

Kılıçdaroğlu'nun "Evet diyeceğiz" demesinin gerekçeleriyle ilgili şu iddialar öne sürülüyor:

"Evet demezse kendisiyle çelişecek. CHP'nin oylarını MHP'ye kaptırma olasılığı var. Serbest bırakılacak CHP grubu oylamaya 'hayır' diyecek. Zaten gizli oylamada AK Parti'de birçok fire yaşanacak ve yasa tasarısı Meclis'ten geçse bile mahkemeden dönecek."

Kılıçdaroğlu da önceki gün CNN Türk'te "Biz dokunulmazlık zırhının ardına asla saklanmak istemiyoruz… Anayasaya aykırı bir düzenleme geliyor. Bunu biliyoruz ama buna 'evet' diyoruz. Demokrasi için bir bedel ödenecekse öderiz" dedi.

***

Meclis'te AK Parti'nin 317 (Meclis Başkanı çıkınca 316), CHP'nin 133, MHP'nin 40,HDP'nin ise 59 milletvekili var. Teklifin TBMM'den geçmesi için en az 367 oy; referanduma sunulabilmesi içinse en az 330 oy gerekiyor.

Genel Kurul'daki oylamada, AK Parti ve MHP fire vermez ise yine de 367 oya ulaşılamıyor. Bunun için en az 11 CHP milletvekilinin daha "Evet" oyu vermesi lazım. Ama Kılıçdaroğlu'nun yuvarlak ve çelişkili açıklamaları ile açıkça "Hayır" diyeceğini söyleyen CHP'li vekilleri düşününce sürecin uzayabileceğini de hesaba katmak gerekiyor…

CHP'li milletvekilleri, Kılıçdaroğlu'nun sözleri doğrultusunda "evet" derse anayasa değişikliği için gerekli oy sayısına ulaşılıyor ve referanduma gerek kalmıyor. En geç Haziran ayında da fezlekeler üzerindeki dokunulmazlıklar kalkıyor.

***

Teklif, Meclis Genel Kurulu'nda 367'nin altında oy alırsa referanduma gidilecek. Bu durumda dokunulmazlıkların kaldırılması süreci uzayacak.

Ancak oylama gizli yapılacak ve şimdiden bazı CHP'li vekiller açık açık ihsas-ı reyde bulunarak teklifin yasalaşması için "hayır" oyu vereceklerini açıkladılar.

Yani Kılıçdaroğlu "Evet diyeceğiz" diyor ama CHP'lilerden farklı sesler çıkıyor.

Siyaset üretemediği için hakarete sığınan Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıklar meselesinde daha şimdiden kendi milletvekilleri ile ters düştü. Kısacası CHP'de sürecin sakız gibi uzamasına neden olacak potansiyel büyük.

İşin uzaması ise sadece teröre methiye dizenlerin daha rahat gevşemesine neden olur…

SON DAKİKA