Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

06 Kasım 2013, Çarşamba

İsrail barış istiyor!

İsrail ile El Fetih 3 aydır barış masasında. Masaya eşit şartlarda oturmadılar. İsrail'e çok daha fazla koz verildi. Peki arada geçen 3 ayda Filistin daha başka neler kaybetti?

Sürecin mimarı olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bir kez daha İsrail ve Filistin'e gitti. Ortaya çıkarmaya çalıştığı manzara barış sürecinin olumlu şekilde devam ettiği yönündeydi. İsrail Başbakanı Netanyahu, Kerry ile yaptığı görüşmede her zaman olduğu gibi "biz Filistin ile barış istiyoruz" dedi.

İsrail barış isterken işgal politikasında geri adım atmadı. 3200 yerleşim birimi inşaatına onay verdi. Kudüs ve Batı Şeria'da 15 bin Filistinli daha evsiz kaldı. Onların yerlerine Yahudi yerleşimciler oturtuldu.

İsrail barış isterken Filistinlilere saldırılara devam etti. Çocuklar göz altına alındı. Son 15 günde 10 Filistinli daha can verdi. Evlere gece yarısı baskınları düzenlendi.

İsrail barış isterken cezaevlerindeki 5 bin esirle ilgili bir adım atılmadı. Bu süreçte hapisteki esirlerden biri hayatını kaybetti.

İsrail barış isterken Mescid-i Aksa'nın içine sinagog yapmaya karar verdi.

İsrail barış isterken Kudüs'ün geleceğini ipotek altına aldı. Bundan böyle Kudüs ile ilgili her hangi bir kararın alınması için mecliste 3'te 2 çoğunluk şartı aranacak. Yani Filistinlilerin, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız devlet hayali suya düştü.

İsrail barış isterken Gazze'ye hava saldırıları düzenlendi. 5 Filistinli öldürüldü. Ayrıca Gazze Şeridine akaryakıt girişi durdu, 2 milyon Filistinli karanlığa gömüldü.

Evet "İsrail barış istiyorum" diyor. Barış isterken bunları yapıyor. Karşılığında ise sadece 20 yıldır cezaevlerinde tutulan 26 esiri serbest bırakıyor.

Filistinliler bu duruma tepki gösterince İsrail buna da bir yanıt vermeyi ihmal etmiyor. Netanyahu hemen ortağı konumundaki Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ı ortaya atıyor. Ve diyor ki, "biz barış müzakerelerine başlarken yerleşim inşaatlarını Abbas'a söylemiştik, Abbas başından beri inşaatların devam edeceğini biliyordu şimdi niye şikayet ediyorlar, anlamıyorum"

SON DAKİKA