Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

18 Ağustos 2014, Pazartesi

Hem suçlu hem güçlü, öldürüyor, bastırıyor, susturuyor

2005 PARİS
Fransız polisi göçmen bir genci kovalarken, yüksek gerilim trafosuna sıkıştırdı. Genç öldü, polisler önün ölümüne neden olduğu için olaylar patlak verdi. Paris günlerce yangın yerine döndü.

2010 ATİNA
Atina'da solcu grupların ayaklanması sırasında 17 yaşındaki bir genç polis tarafından öldürüldü. Tepki çok büyüktü. Atina savaş alanına döndü. 2010'da kendilerini "anarşist" olarak adlandıran bir grubun öncülüğünde başlatılan polis ve hükümete tepki gösterileri aylarca sürdü.

2011 LONDRA
4 Ağustos 2011'de 29 yaşındaki bir sivil İngiliz polisi tarafından öldürüldü. Bu ölüm Londra'yı karıştırdı. Haftalar süren çatışmalar sonunda İngiltere Başbakanı David Cameron hem polisini korudu hem de sokaklara dökülen gençleri hedef alarak interneti kısıtlama tehdidinde bulundu.

2011 NEW YORK
17 Eylül 2011'de sokak yangını bu kez New York'a sıçradı. Wall Street'te başlayan eylemlerin nedeni ekonomikti. Gelir dağılımındaki eşitsizliği protesto eden eylemcilere Amerikan polisinin müdahalesi çok ama çok sertti. Coplar, gaz bombaları havada uçuştu. Eylemcilerin çadırları defalarca yerle bir edildi.

2013 LONDA
CNN ve BBC'nin zorlamalarıyla Gezi olaylarına odaklanan dünya İngiltere'nin göbeğindeki G8 protestolarını göremedi. Haziran 2013'te Kuzey İrlanda'daki G8 Zirvesi Londra'da protesto edildi, protestolar İngiliz polisinin şiddetli yöntemleriyle bastırıldı. Kimseler o şiddet görüntülerini izleyemedi çünkü İngilizlerin yayın yasağı vardı. Anadolu Ajansı bu yasağa takılarak Londra'daki eylemleri görüntüleyemedi.

2013 HAMBURG
Hamburg geçtiğimiz yılın sonlarına doğru Almanya'nın en geniş çaplı sokak eylemlerinden birine sahne oldu. Bir kültür merkezinin kapatılmasına karşı çıkan grubun gösterileri Alman polisinin orantısız gücüyle bastırıldı. Haftalar süren çatışmalar sırasında kültür merkezinin bulunduğu semtte olağanüstü hal ilan edildi.

2014 BERLİN
Hamburg'daki polis şiddetini unutmayan Alman eylemciler, 2014'ün ilk aylarında yine sokaklardaydı. Sonrasında 1 Mayıs geldi, bu kez Başkent Berlin karıştı. Alman polisinin metro içindeki göstericilere biber gazı sıkarak yaptığı müdahale akıllardan uzun süre çıkmadı.

2014 KUDÜS
12 Haziran'da Batı Şeria'da yani Filistin topraklarında 3 Yahudi yerleşimci kayboldu. İsrail Ordusu 2 bin askerle 3 hafta boyunca Batı Şeria'nın altını üstüne getirdi. Sonra yerleşimcilerin cesetleri bulundu. "Araplara ölüm" sloganları atan ırkçılar 16 yaşındaki Muhammet Ebu Hudayr adlı çocuğu benzin içirip yakmak suretiyle katletti. Onun cenazesine katılmak için Kudüs'e gelen 14 yaşındaki kuzeni Tarık Ebu Hudayr 3 polis tarafından kamera önünde öldüresiye dövüldü. Sonuç; çocuk hapis cezası aldı, işkenceci polislere dokunulmadı, 3 yahudi yerleşimcinin ölümü Hamas'a fatura edildi, Gazze bombalandı, 2 bin Filistinli daha katledildi. Dahası yerleşimcileri de Filistinlilerin kaçırmadığı ortaya çıktı.

2014 MİSSOURİ
9 Ağustos'ta Amerika'nın Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında siyahi bir genç teslim olduğu halde Amerikan polisi tarafından vurularak öldürüldü. Gencin ölümüne tepki gösteren kasabalı ayaklandı. Sokak gösterilerine Amerikan polisinin müdahalesi yine şiddetliydi. Zırhlı araçlar kasabayı kuşattı, silahlar kullanıldı, gaz bombaları atıldı. Tam teçhizatlı Amerikan polisinin görüntüsü ise savaşa gider gibiydi, bilim kurgu filmlerindeki robocoplardan farksızdı.

HEP ŞİDDET HEP ŞİDDET
Paris, Londra ve Atina'daki olaylarda Batı Polisi sivilleri katletti sonra ortaya çıkan tepkiyi şiddetle bastırdı. Diğer örnekler ölümle başlamasa da sonuç polisin orantısız güç kullanımıydı. Allah'tan bizim polisimiz elini kaldırıp, teslim olan, savunmasız sivillere kurşun sıkmıyor. Ama Amerikan polisi bunu yapıyor.

Gezi keyfi bir eylemdi. Ya o da Paris, Atina, Missouri veya Londra'daki gibi bilinçli bir polis katliamıyla başlasaydı Batı Medyasının tavrı kim bilir nasıl olurdu?

CNN başta olmak üzere Amerikan medyası, BBC başta olmak üzere Avrupa medyası yıllardır kendi ülkelerindeki toplumsal olayları görmezden geldiler. Toplumsal ayaklanmaları güvenlik güçlerinin hangi sert yöntemlerle bastırdığını görmezden geldiler.

Biz de bir Gezi oldu, bütün dünyaya 24 saat bizi anlattılar.

Onların polis şiddetleri yıllardır var, Gezi'den önce de vardı, şimdi Gezi falan kalmadı ama onların ayaklanmaları devam ediyor. Çünkü polisleri sokağa savaşa gider gibi çıkıyor, şüphelendiklerini vurup öldürüyor, sonrasında gelen tepkiyi de silahla savuşturuyor.

SON DAKİKA