Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

11 Haziran 2014, Çarşamba

Hem Irak hem Suriye'deler

SURİYE'DEKİ IŞİD VARLIĞI

-Irak-Şam İslam Devleti, El Kaide'ye bağlı olarak Suriye'de faaliyetlerine başladı. Ancak bir süre sonra El Kaide çatısından ayrıldı, şu an Suriye'de hem muhalif güçlerle hem de yine kendileri gibi El Kaide uzantısı olan Nusra Cephesiyle çatışıyorlar. Suriye'de bugüne kadar rejimle çatışmaya girmediler, rejimin de IŞİD'a karşı bir saldırısı olmadı hatta IŞİD, Suriye'nin Halep bölgesinde Özgür Suriye Ordusuna bağlı bir çok noktayı ele geçirdi, bu bölgelerin bir bölümü daha sonra rejimin kontrolüne girdi. Muhalifler IŞİD'in Esat rejimiyle ortak hareket ettiğini savunuyor.

IRAK'TAKİ IŞİD VARLIĞI

-Irak'taki duruma gelince. Irak'ta 2012'den itibaren patlak veren bir siyasi kriz vardı. Şii Başbakan Nuri Maliki ile Sünniler ve Kürtler arasındaki bu kriz zaman zaman çatışmalara neden oldu. Bu ortamda 2013 ortalarına doğru IŞİD militanları, Anbar çevresinde eylemler gerçekleştirdiler. Daha sonra bu kriz Sünni yerleşim birimlerine yayıldı. Irak hükümeti, Sünnilerin zarar görebileceğini gerekçe göstererek Felluce ve Ramadi'de etkin olan IŞİD'a yönelik geniş çaplı operasyonlara girmedi bunun yerine bölgede silahlı çatışmalar yaşandı. Ancak IŞİD'in Ramadi ve çevresindeki kuşatması devam etti.

SURİYE-IRAK SINIRINDA BİRLEŞİYORLAR

-Gelinen noktada IŞİD, Irak'ın kuzeyinde Musul'u ele geçirdi. Bölgedeki IŞİD tehdidi hem Kürtler hem Sünniler hem de Türkmenler için bir tehlike arz etmektedir. Irak-Şam İslam Devleti'nin etkin olduğu bölgeler, Suriye'nin doğusu ile Irak'ın batısı, son olarak Musul'un ele geçirilmesiyle birlikte Irak'ın Suriye sınırına doğru bir yayılma söz konusu.

SURİYE İÇ SAVAŞI VE IRAK SİYASİ KRİZİ

-Irak'taki IŞİD tehlikesinin hem Suriye'deki savaş ortamının yansıması hem de Irak'ta yıllardır devam eden krizin devamı olarak görmek mümkün. Çünkü örgüt, hem Suriye hem de Irak toprakları üzerinde bir hakimiyet elde etme peşinde. Suriye'deki iç savaş ortamında rejimin desteğiyle bir noktalara geldiklerini görebiliyoruz. Bunun yanı sıra Irak'taki siyasi krizden faydalanarak bazı güçlerin himayesinde Irak'ın kuzeyinde Erbil sınırına kadar gelmeleri Irak'ta Kürtler için de hiç iç açıcı bir manzara değil.

SURİYE'DE PETROL VE SU KAYNAKLARINI ELE GEÇİRİYORLAR

-Suriye'de kontrol altında tuttukları Halep'in doğusundaki bölge, Suriye petrolünün yüzde 60'ının bulunduğu alan. Aynı zamanda Suriye su kaynaklarının da büyük bölümü bu bölgelerde yer alıyor. Bugün IŞİD'in Irak'ta yayılma politikasında da benzerlik var, kuzeydeki petrol alanlarına doğru bir ilerlemeleri söz konusu.

SADDAM'IN ORDUSU VE GUANTANAMO

-IŞİD ile ilgili iddialara gelince. Ebu Bekir Bağdadi liderliğindeki örgütün kurmaylarının Saddam Hüseyin döneminde Irak Ordusunda görevli askerler olduğu biliniyor. Bir çoğu Saddam'ın devrilmesinin ardından Amerikan güçleriyle savaşmış ve yakalanarak Guantanamo'ya gönderilmiş. Özellikle lider kadrosundaki 6 ismin ortak yanları 6'sının da 2005-2007 yılları arasında Guantanamo'da kalmış olmaları. Bir diğer veri de 2003'teki Irak işgali döneminde Suriye'de cezaevlerinde tutulan bazı gençlerin cezaevinden salıverilip, Amerika'ya karşı direniş için Irak'a gönderildiği yönündeki iddia. O gençlerin daha sonra IŞİD'ın altyapısını oluşturdukları iddia ediliyor.

SON DAKİKA