Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

05 Mayıs 2014, Pazartesi

Burası Taksim değil Hamburg

Gözleri, kulakları bir yıldır Taksim'de. İşlerine geldiğinde Tahrir ile kıyasladılar, Mübarek'i deviren Kahire'nin Tahrir Meydanına benzettiler. 3 Temmuz darbesi de oradan çıktı ama onu görmediler.

1 Mayıs'ta yine Taksim haberleri geçti uluslararası haber ajansları. Reuters sabahın 10'undan itibaren iştahlı bir servise başladı ertesi güne kadar sürdü bu bültenler.

Umdukları çıkmadı. Ama yine de köpürtebildikleri kadar köpürttüler.

Aynı gün aynı saatte Almanya'da, İsveç'te, Portekiz'de, İspanya'da, Yunanistan'da da hararetli, tansiyonu yüksek, 1 Mayıs çatışmaları, şiddet içeren polis müdahaleleri vardı.

1 Mayıs günü Taksim'den dakikalarca haber geçen Reuters, bu ülkelerdeki çatışma ortamlarına dair tek saniyelik görüntü servis etmedi.

Hadi İsveç'i anlarım, lokaldi, Jonkopping'de neo-nazi yanlılarıyla solcular kapıştı, hadi İspanya'yı, Portekiz'i anlarım, ekonomik kriz, kemer sıkma politikasına kızanların polisle yerel gerginlikleri vardı, hadi Yunanistan'ı da anlarım, önceki 1 Mayıslara göre çok daha sakindi.

Ama Almanya'daki 1 Mayıs polis müdahalelerinin uluslararası haber ajansları tarafından olaylardan neredeyse 24 saat sonra üstelik küçük küçük görsellerle abonelerine sunulmasında art niyet ararım.

Aslında bildiğimiz bir art niyet. Geçen yıl 1 Mayıs ardından 31 Mayıs'ta başlayan Gezi süreciyle birlikte Batı medyasının yaptıkları malum.

Bu geçen bir yıl içerisinde 1 Mayıs'ı bekleyene kadar Ocak ayında Almanya'da Hamburg olaylarında neler yaşanmıştı, Alman ya da diğer Batı medyası, haftalar süren polis şiddetini nasıl sansürlemişti onları da hatırlamak lazım.

Hamburg'da bir kültür merkezinin kapatılmasına karşı çıkan göstericilerin eylemleri, polis tarafından şiddet kullanılarak bastırılmıştı, çadırlar iş makinalarıyla sökülmüştü, nihayetinde bölge kuşatma altına alınmıştı.

1 Mayıs'ta da karıştı Hamburg. Bu fotoğraflar 1 Mayıs Hamburg'da çekildi. Polis, yere yatırdığı göstericileri, orantısız güç kullanarak göz altına alıyor.

Aynı şekilde tazyikli su ile müdahale var.

Sadece Hamburg değil, Alman polisi Berlin'de metro istasyonunun içinde kapalı ortam olmasına rağmen göstericilerin üzerine biber gazı sıktı. Bu da onun fotoğrafı.

SON DAKİKA