Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

03 Mart 2014, Pazartesi

Kırım ve Suriye: Hem Ruslar hem bizim için hayati iki mesele

Haritaya bakınca Kırım'ın Rusya için hayati önemi apaçık görülüyor. Yarımada, Rusya'nın Karadeniz'deki en önemli karargahı. Akdeniz'deki son limanı için 3 yıldır Suriye'nin kan gölüne çevrilmesine izin veren Rusya, Karadeniz'deki can damarı için savaşı göze alır.

Kiev'deki yangın anında Kırım'a sıçradı. Rusya, Kiev'deki Moskova yanlısı Yanukoviç'in devrilişine sessiz kalır gibi görünürken öldürücü darbeyi Kırım'la vurdu.
Kırım şu an Rus işgali altında denilebilir. Rusya, Kırım Özerk Yönetimini Ukrayna'daki AB yanlısı iktidara bırakmayacaktır.

Kırım 2 milyon nüfusa sahip. Yüzde 68'i Ruslardan oluşuyor. Tatarların nüfus oranı ise yüzde 15 civarında.

Çoğunluk Kiev'deki yönetim değişikliğinin ardından Kırım'da isyan çıkardı. İçerde kendi vatandaşlarının desteğini alan Rusya dışardan da 150 bin askerle işgal hazırlığı yaptı.
Kiev'i Batı'ya bırakan Rusya, Kırım'ı elden çıkarmamak için daha sert hamleler de yapabilir. Çünkü Rusya'nın Karadeniz'deki en önemli askeri üslerinden biri ve filosu burada. Bir başka deyişle Kırım olmazsa Rusya, Karadeniz'deki tüm etkinliğini yitirebilir.

Rusya'nın benzer bir liman savaşı hali hazırda Akdeniz'de devam ediyor. Karadeniz'de Kırım, Akdeniz'de ise Lazkiye Rusya için vazgeçilmez stratejik noktalar.
Bundan 3 yıl önce Rusların Karadeniz ve Akdeniz'de bugünkü gibi problemleri yoktu. Libya ve Suriye Akdeniz'deki en önemli üsleriydi. Karadeniz'de ise hem Ukrayna hem Kırım, Rusların hakimiyetindeydi.
2011 Mart ayında Libya'da NATO harekatının başlamasına en çok Rusya tepki vermişti. Ardından Suriye'de çıkan savaş Rusya'nın kırmızı çizgisi haline geldi. Zira Libya'dan sonra Suriye'nin de kaybedilmesi Rusların Karadeniz'e hapsolması anlamına geliyordu.

Akdeniz'deki egemenlik kavgasında Rusya, Lazkiye limanını kaybetmemek adına Suriye'deki katliamlara ortak oldu. Rusya Akdeniz'deki son limanını kaptırmamak için Suriye'ye yönelik her türlü Batı müdahalesine karşı çıktı, BM Güvenlik Konseyindeki veto hakkını her zaman için saklı tuttu.

Akdeniz'deki savaş devam ederken Rusya için şimdi bir de Karadeniz'de kritik öneme sahip başka bir liman kavgası başladı.

Bu liman kavgası 300-400 bin arası nüfusa sahip Kırım'daki Tatar Türklerine pahalıya mal olabilir. Tatarlar Kırım'da Rus hakimiyeti istemiyor. Ancak Kırım'da tüm hükümet binaları Rus yanlılarının elinde, Ukrayna'dan ayrılmak için referandum kararı alındı, siyasi hamleye askeri adım da eklendi. Rusya askerleriyle de Kırım'ı kuşattı.

Bu durumda Tatarları kritik bir süreç bekliyor. Rus işgaline karşı Akmescit'te ciddi bir Tatar yapılanması söz konusu. Onların sokağa çıkması demek kan dökülmesi demek olur. Bu nedenle azınlık konumundaki Tatarların akıllı bir politika uygulamaları şart.

Türkiye güneyindeki Suriye iç savaşıyla beraber bu kez kuzeyindeki bir başka krizle yüz yüze. Hem de krizin içinde Müslüman ve Türk Tatarlar var. Kırım'ın Türkiye için önemi büyük. Zaten krizin başladığı ilk andan itibaren gelişmeler Ankara'nın yakın takibine alındı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bölgeye giderek gerekli girişimlerini başlattı.

SON DAKİKA