Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

19 Ocak 2014, Pazar

Filistinliler açlıktan ölüyor

Filistin kentlerinde eş zamanlı gösteriler vardı. Batı Şeria ve Gazze Şeridinde hem İsrail işgali hem de Suriye'deki Yermük mülteci kampında yaşanan açlık felaketi protesto edildi.

Batı Şeria'daki Beytüllahim kentiyle Al Masara, Nilin, Bilin, Nebi Salih ve Beyt Ömer kasabalarında işgal karşıtı gösteriler düzenlendi. Filistinlier İsrail'i protesto ederken Suriye'deki Filistinlilerin kaldığı Yermük mülteci kampında meydana gelen açlık felaketine de tepki gösterdiler.

Yüzlerce Filistinli Yermük'teki kuşatmanın kaldırılmasını isterken İsrail askerleri Batı Şeria'daki göstericilere gaz bombalarıyla müdahale etti. Beytüllahim'de 6 Filistinli atılan gaz bombalarından yaraladı.

Gazze Şeridindeki gösterilere ise sınırın arka tarafında devriye gezen İsrail askerlerinden müdahale geldi. Askerler, sınır tellerine çok yaklaştıkları gerekçesiyle Filistinlilerin üzerine ateş açtı, 2 kişi yaralandı.

Bu arada Ürdün'deki Filistin mülteci kamplarında da Suriye'deki mülteciler için destek gösterileri düzenlendi.

Suriye'nin Başkenti Şam'da bulunan Filistinlilerin kaldığı Yermük mülteci kampı bir yıldır kuşatma altında. İçeri-giriş çıkış yapılamadığı için kampta yiyecek ve ilaç stokları tükendi. Son 3 ayda 50 Filistinli açlık ve ilaçsızlık nedeniyle hayatını kaybetti.

Yermük mülteci kampı ayrıca rejimin bombardımanlarına da hedef oldu. Son saldırıda Yermük'teki 9 Filistinli mülteci daha can verdi.

Geçen hafta Pazartesi günü Şam'dan yola çıkan BM'e ait yardım konvoyunun kuşatma altındaki Yermük'e girişine izin verilmemişti.

Yapılan uluslararası çağrıların Filistin yönetiminin de devreye girmesiyle bu haftasonu için Yermük'teki kuşatmanın kısa süreliğine kaldırılması yönünde anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Buna göre kampa yardım girişi için izin verileceği, içerdeki hastaların ise tedavi için kamp dışına çıkarılabilecekleri açıklandı.

SON DAKİKA