Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

18 Kasım 2013, Pazartesi

Yahudiler Mescid-i Aksa’yı bölerse ne olur?

Filistin'de gündem İsrail'le yürütülen barış görüşmeleri. El Fetih ile İsrail arasında Temmuz ayında başlayan süreç tıkanma noktasına geldi.

MESCİD-İ AKSA BÖLÜNECEK Mİ?
Batı Şeria'da İsrail askerlerinin kanlı baskınları, İsrail'in yerleşim birimi inşaatlarına hız vermesi, Kudüs'te Filistinlilere ait evlerin yıkılması ve Yaser Arafat'ın zehirlendiğine dair hazırlanan rapor barış sürecini baltalayan hamleler oldu.

Tüm bu unsurların yanına bir de İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik işgal planı eklenince, Filistin'de tansiyon doruğa çıktı.

İsrail'de aşırı sağcı Naftali Bennett liderliğindeki Yahudi Evi Partisi, Din İşleri Bakanlığıyla birlikte ortaklaşa bir önerge hazırladı. Buna göre Yahudilerin de Mescid-i Aksa içerisinde kendilerine ayrılan bölümde ibadet etmelerinin önünün açılması istendi.

Önerge meclise getirildi. İsrail Parlamentosundaki Arap milletvekilleri sert tepki gösterse de tartışmalar hala sürüyor.

MEŞAL UYARMIŞTI

Daha önce Hamas lideri Halit Meşal ile Kudüs'teki İslami Hareket lideri Şeyh Raed Salah, bu uyarıyı yapmışlar ve İsrail'in öncelikli hedefinin Mescid-i Aksa içerisinde bir sinagog açmak olduğunu vurgulamışlardı.

Filistinli liderlere göre bir sonraki adım ise Mescid-i Aksa'nın tamamen yıkılması olacak. Onlara göre İsrail önce sinagog kurup ardından Aksa'yı ortadan kaldıracak ve asıl hedefleri olan Yahudi Mabedini, Müslümanların ilk kıblesinin üzerine inşa edecek.

FİLİSTİNLİLER: "İSRAİL ATEŞLE OYNUYOR"

Yahudilerin Mescid-i Aksa'yı paylaşma talepleri Arap dünyasında geniş yankı buldu. Özellikle Filistinliler bu ihtimale şiddetle karşı çıkıyor.

Barış görüşmelerinin bir an önce durdurulmasını isteyen Filistinliler, Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya girmeleri halinde üçüncü intifadanın çıkabileceğini vurguluyor.

Filistin asıllı milletvekili Cemal Zahalka, parlamento alt komisyonunda İsrailli milletvekillerine "ateşle oynuyorsunuz" diye bağırmıştı.

Kudüs müftüsü Muhammet Hüseyin, İsrail'in bu planı hayata geçirdiği andan itibaren dünyadaki bütün Müslümanların tepki göstereceğini vurgulayarak, "Mescid-i Aksa'ya yapılacak her türlü saldırı Kabe'ye yapılmış gibi ses getirecektir ve dünya Müslümanları buna tepkisiz kalmayacaklardır" dedi.

Filistinli politika analisti Hani al Masri'ye göre ise durum tamamen İsrail'in Filistinlileri provoke etme çalışması. Masri böyle bir duruma karşı Filistinlileri provokasyona gelmemeleri konusunda uyardı.

MESCİD-İ AKSA'YA GİRMEYİ HAKLI BULAN İSRAİLLİLER VAR
Peki İsrailliler ne düşünüyor. Aşırı sağcı kesim Mescid-i Aksa'ya girip ibadet etmelerinin şart olduğunu savunuyor. Bunların başında Naftali Bennett gibi Yahudi Evi Partisi lideriyle beraber iktidardaki Likut Partisinin aşırı sağcı milletvekili Moshe Feiglin gibi isimler var.

Aşırı sağcı İsraillilere göre Yahudilerin Haremüşerif'e girmelerini engelleyen hukuki bir yasak ya da mahkeme kararı bulunmuyor. Bu durumda Mescid-i Aksa'nın Yahudi ibadetine açılmasının önünde hiçbir engel görmüyorlar.

"NETANYAHU BUNA İZİN VERMEZ"
El cezire Televizyonuna konuşan ve ismini vermeyen İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ise aşırı sağcılardan daha temkinli düşünüyor. İsrailli yetkili "bana göre İsrail parlamentosu böyle bir tasarıyı geçirmeyecek zaten bu tasarı geçerse bunun karşılığı büyük bir patlama olur, ben Başbakan Netanyahu'nun buna izin vermeyeceğini düşünüyorum" dedi.

SON DAKİKA