Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

20 Ocak 2014, Pazartesi

Ortadoğu'da nereye bomba atılsa olan Filistinliye de oluyor

Suriye topraklarında sadece Suriyeliler değil Filistinliler de ölüyor. Şam'daki Yermük mülteci kampında bombalar nedeniyle yüzlerce Filistinli hayatını kaybetti. Üstelik sadece bomba değil açlık da Filistinliler için başlı başına bir ölüm sebebi.

İsrail, 1948'de devlet kurdu. O ana kadar Filistin toprağı olan bugünkü Hayfa, Tel Aviv, Yafa gibi İsrail şehirlerinde yaşayan on binlerce Filistinli 1948'ten itibaren kademeli olarak sürgün edildi.
Kudüs, Batı Şeria, Gazze ve 67 sınırlarında yaşayan 6 milyon Filistinliyle beraber, Suriye, Lübnan ve Ürdün'de mülteci konumunda olan 5,5 milyon Filistinli var.

Bu 5,5 milyon Filistinli mültecinin büyük bölümü Suriye'deki kamplarda kalıyor. O kamplardan en bilineni de başkent Şam'daki Yermük Mülteci Kampı.

Suriye'de Esed rejimi onlarca semti kuşatma altında tutuyor. Bir yıldır kuşatma altında olan mahallelerden kimse dışarı çıkamıyor, içeri girişlere de izin verilmiyor.

Durum böyle olunca sadece küçük bir semtin içinde sıkışıp kalan siviller elde kalan yiyecek ve içeceklerle ayakta durmaya çalışıyor. Yani en azından birkaç ay öncesine kadar çalışıyorlardı.
Artık direnme güçleri kalmadı çünkü stoklar tükendi. Kuşatma altındaki bölgelerin çoğunda ne yiyecek ekmek ne de ilaç kaldı. Bu nedenle de son aylarda Suriye'de açlıktan ölenlerin sayısında patlama oldu.
Açlık en çok da Yermük Mülteci Kampını vurdu. Son 3 ayda 50 Filistinli mülteci açlık ve ilaçsızlık nedeniyle can verdi. Bir taraftan da bombalanan kamptaki kuşatma kalkmazsa bu rakam daha da artacak.
6 milyon Filistinli işgal altındaki topraklarında zaten İsrail zulmü altında. Evleri yıkılıyor, yerlerine Yahudi yerleşimciler getiriliyor, Gazze bombalanıyor, abluka devam ediyor, ekonomik kriz sürüyor, vs. Onlarca sorunu var Filistinlilerin.

Kendi topraklarından çıkmak zorunda kalanlar için ise durum farklı değil hatta daha da beter diyebiliriz. Suriye'deki Yermük mülteci kampında iç savaş öncesi 250 bin Filistinli mülteci vardı. Şu an bu rakam 18 bine düştü.

Bir kısmı bombalardan öldü, bir kısmı açlıktan. On binlercesi ise zaten mülteci oldukları bir ülkede, mülteci kampından kovularak, başka yerlere gitmek zorunda kaldı. Bunun bir adı yok olsa olsa 'mültecilik üstüne mültecilik' diyebiliriz.

Sadece Suriye'deki Filistinliler mi? Hayır. Lübnan'da da milyonlarca Filistinli var. Suriye'deki savaş orayı da etkiliyor. Filistinliler bir anda mülteci olarak yaşadıkları Beyrut kamplarında hedef haline geliyorlar.

Tıpkı 1982'de Şaron'un Lübnan işgali sırasında Beyrut'taki Sabra ve Şatilla mülteci kamplarında binlerce Filistinliyi katletmesi gibi. İsrail Lübnan'ı işgal ediyor, Beyrut'taki Filistinli mülteciler vuruluyor.

Ya da Mısır'daki darbe gibi. 3 Temmuz'da Mısır'da darbe oluyor. Darbeciler gelip, Gazze'deki 2 milyon Filistinlinin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah sınırını kapatıyor, tünelleri yıkıyor, Filistinlileri açlığa mahkum ediyor. Zaten abluka varken, bir darbe de Mısır'daki darbeciler vuruyor.

Ortadoğu yangın yeri. Mısır, Suriye, Lübnan, Irak kaynıyor. Ortadoğu'nun merkezinde ise Filistin meselesi var. Neresinde bir yangın çıksa mutlaka alevler Filistinlileri de sarıyor.

SON DAKİKA