Mustafa Taha Dağlı

Mustafa Taha Dağlı

12 Mayıs 2014, Pazartesi

Ortadoğu'dan sonra sıra Afrika'da

11 Eylül 2001'den itibaren sahnedeler. Önce Afganistan'da ardından Irak'ta yerleşik olarak savaşmaya başladılar. Ardından Avrupa'nın değişik kentlerinde eylemler düzenlediler. Şimdi ise Afrika ve Ortadoğu'da kısacası Müslüman coğrafyasında değişik kollara ayrılmış halde faaliyet halindeler.

El Kaide çatısı altında toplanan onlarca grup var. Suriye'de El Nusra, Nijerya'da Boko Haram gibi. Hatta El Kaide bağlantılı olup sonradan örgütle çatışır pozisyona gelen Irak Şam İslam Devleti gibi yapılar da söz konusu.

Şu an en çok Suriye, Irak ve Nijerya'daki eylemleriyle konuşuluyorlar. Nijerya'da kız öğrencilere yönelik kaçırma eylemi dünya genelinde büyük ses getirdi. En yüksek ses de Amerika'dan geldi.
Nijeryalılara göre El Kaide uzantılı Boko Haram'ın arkasında Amerika var. Sebebi ise Amerika'nın Afrika pazarındaki egemenlik mücadelesi.

Nijerya, Amerika için önemli bir ülke. Afrika Kıtasının en büyük petrol üreticisi. Amerikan petrolünün beslendiği yerlerden beşincisi. Aynı zamanda pazar hacmi açısından Amerika'nın Afrika'daki bir numarası.
Petrol ve doğalgaz zengini bir ülke. Nijerya haritası üzerinde 2017 yılına kadar 17 adet enerji projesi bulunuyor.

Bu veriler çerçevesinde konuşan Nijeryalılara göre Amerika, El Kaide üzerinden Nijerya'da kaos ortamı çıkarıyor. Amaç kaosa müdahale ve sonrasında enerji pazarının hakimiyetini ele geçirmek.
Amerikan istihbaratının 2005 yılındaki raporlarında Nijerya başta olmak üzere yer altı zengini Afrika ülkelerini kapsayan çalışmalar söz konusu. Bu raporlardan birinde Sahra altı Afrika'nın gelecek haritası çıkarıldı.

2012'de Mali, 2014'de Orta Afrika Cumhuriyetinde çatışmalar patlak verdi. Hatta Mali'deki şiddet olaylarında El Kaide direk devredeydi. Cezayir'deki kanlı doğalgaz tesisi eylemi hala hafızalarda.
Neticede Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yönelik Batı'dan askeri müdahaleler geldi. İki ülkenin ortak yönleri, yer altı kaynakları özellikle de uranyum, altın ve elmas zenginlikleriydi.

Şimdi Nijerya'daki felaket senaryosuna gelelim. El Kaide bağlantılı Boko Haram artık herkesin dilinde. Amerika Başkanı Obama, First Lady Michelle Obama, dünyaca ünlü Hollywood yıldızı Angelina Jolie başta olmak üzere dünyanın bir çok yerinde Nijerya konuşuluyor.
Dahası FBI ajanları Nijerya'da. Amerika zaten Nijerya topraklarında var olan askeri gücüne ek olarak aralarında FBI görevlilerinin de bulunduğu ekibi Nijerya'ya gönderiyor. Sadece Amerika değil İngiltere'den de bir başka ekip, Boko Haram'a yönelik operasyon düzenleyip, kaçırılan kız öğrencileri kurtarmak amacıyla Nijerya'ya gidiyor.

Korkulan ise şu, Nijerya'ya da askeri müdahale gelir mi? Nijeryalılar bundan endişeli çünkü Boko Haram bahanesiyle ülkelerine Batı askerinin girmesi onlar için sonun başlangıcı olacak.

SON DAKİKA