OKUR TEMSİLCİSİ - Yavuz Baydar
"Erivan'da saldırı" haberi
Erivan'da düzenlenen Dünya Ermenileri Olimpiyatı'nda ABD'li Glendal ile İstanbul arasındaki basket maçında, Türkiye Ermenisi sporcular hakaret ve saldırıya maruz kaldı mı?
Gençlerimize Saldırdılar manşetli haber, "kaldı" diyor, ayrıntıları aktarıyordu. Bu haber başka bir gazetede "asparagas" (hayal ürünü) diye nitelendi.
Konuyu araştırdım. Muhabir Gökçen Kesgin ile de görüştüm.
SABAH'ın haberi iki kaynağa dayandırılmış: Eurasianet sitesi muhabiri Onnik Krikoryan ve Taksimspor kulübü başkanı Garo Hamamcıyan.
Ayrıca elimde Glendale oyuncuları Artin Avanessian, Anthony Khotsikian ve Hagop Setrakian'ın internette yapılmış açıklamaları var.
Hikâyeleri uzun, ama özetle şöyle:
Maç esnasında Glendale'in 15 numarası 5 faulle oyun dışı kalmış. O sahadan çıkarken İstanbul'un 10 numarası topu 15'in kasıklarına atmış. Bunu sıkı bir kovalamaca ve bağırış çağırış izlemiş. Maçtan sonra 15 numara, "neden topu bana böyle attın" deyince, İstanbul'un 10 numarası "bana arkadaşlarından biri pis Türk köpeği dedi, ona kızdım" demiş. Setrakian, "kavgayı biz başlattık" diye yazıyor. Avanessian ise, maç sırasında ilk önce İstanbul takımından bazılarının, Glendale oyuncularının analarına küfrettiğini öne sürüyor.
<ı>Sonuç <ı>olarak:
<ı>a) <ı>Haberin <ı>"asparagas" <ı>olduğu <ı>iddialarını <ı>ciddiye <ı>almak <ı>mümkün <ı>değil. Belli <ı>ki <ı>maçta <ı>bir <ı>küfürleşme <ı>ve <ı>arbede <ı>yaşanmış. <ı>Kim <ı>başlatmış, <ı>bunu <ı>anlamak <ı>belki <ı>hiç <ı>mümkün <ı>olmayacak.
<ı>b) <ı>İddiaların <ı>karşlıklı <ı>uçuştuğu, <ı>kanıtlamanın <ı>zor <ı>olduğu <ı>böyle <ı>bir <ı>haberin <ı>neden <ı>bu <ı>şekilde <ı>manşet <ı>olduğunu, <ı>bir <ı>maçı <ı>anlatırken <ı>neden <ı>'ABD <ı>diasporası <ı>saldırdı' <ı>ifadelerinin <ı>kullanıldığını <ı>belki <ı>bir <ı>kez <ı>daha <ı>sorgulamak <ı>gerekir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.