YAVUZ DONAT
Ateşkes... Ve ‘çarpan etkisi’
İsrail-İran çatışması... Ateşkes... Füze yağmuru dindi... Oh! Çok şükür. Fakat... Bölgede, çarpan etkisi devam edecek... Kıbrıs'ta da... Şöyle ki:
***
Üniversite
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti... Üniversite sayısı 26... Öğrenci sayısı 100 binin üzerinde.
Akdeniz Karpaz Üniversitesi... Diploma törenine katıldık... Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da geldi.
Üniversitenin sahibi Ahmet Erbaş... MHP Kütahya Milletvekili. Öğrenci sayısı fazla değil... 2 bin 800. Türk öğrenci az... 100'ü geçmiyor. Öğrenciler... 27 farklı ülkeden... En çok Libya'dan... Nijerya'dan.
Bölümlerden birkaçı... Havacılık Yönetimi... Turizm... İşletme... Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler. Eğitim... İngilizce.
Türk öğrencilerin eğitim ücreti... Yılda... 40 bin lira... Evet... Yazı ile yılda 40 bin lira.
Ahmet Erbaş... Sanırsınız ki Kıbrıs'ta, Türkiye dâhil 8-10 ülkenin fahri büyükelçisi. Diploma töreninde 10'dan fazla ülkenin büyükelçisi vardı.
Mezunların... İş bulma sorunu yok. Turizm... Aşçılık gibi bölümlerin mezunları... Ahmet Erbaş'ın otellerinde işleri hazır... 3 otel... 5 yıldızlı.
Ahmet Erbaş'ı tebrik ettik; eğitim kalitesine özen gösterdiği için. Ve... Türk öğrencilerden fazla para almadığı için.
Unutmadan... Akdeniz Karpaz Üniversitesi, zararda. Ahmet Erbaş dedi ki: "Amacım, eğitimden para kazanmak değil... Bayrağımızı dalgalandırmak... İyi yetişmiş insan yetiştirmek."
Üniversitenin diploması... Türkiye'de de geçerli... Avrupa'da da.
***
Lobi
Dikkatimizi çekti... Dolaştığımız yerlerde, Hataylı, Adıyamanlı ve Karadenizli çok.
İlk sırada... Hataylılar... 50 binin üzerinde. Hatay lobisi ortak hareket etse... Aynı adaya oy verse... Cumhurbaşkanlığı seçiminin kaderini etkiler. Fakat... Gözlemimiz... Böyle birliktelik zor.
***
Güzelyurt
Belediye Başkanı... Mahmut Özçınar... 1998'den bu yana. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sordu:
- Arka arkaya 7 dönem başkan seçildin... Seçim kazanmanın sırrı nedir?
- Söz verdiğimi yapıyorum.
***
Güven ortamı
Mahmut Özçınar, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı. Türk Dünyası Belediyeler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi.
Hüseyin Yayman'a ve bize ikramı... Manisa mesir macunu. KKTC'nin dördüncü büyük şehri Güzelyurt, Manisa ile kardeş şehir.
Güzelyurt... Kıbrıs'ın tarım bölgesi... Geçen hafta portakal festivali yapıldı. Başkan Özçınar ile sohbet... Dedi ki:
***
Con kahve
Kıbrıs'a gelenler, dönerken ne götürüyorlar? Gözlemimiz; hellim peyniri... Ve... Con kahve alan çok. Çeşitli içkiler... Fiyatı Türkiye'den ucuz... Onların da alıcısı fazla.
Lokanta... Yemek... Sonra kahve istedik... Garson sordu?
- Mehmet Efendi mi? Con mu?
Merak ettik... Con kahve üzerine kısa bir araştırma.
***
Jön Türk... Con Türk
Osmanlı dönemi... Birinci Dünya Savaşı yılları... İstanbul'da görev yapan Kıbrıslı bir bahriye (denizci) subayı... Hüseyin Remzi Bey... Jön Türklerden.
Savaş bitince Kıbrıs'a dönmüş. Gelirken... Yanında bir kahve değirmeni getirmiş. Ve Lefkoşa-Sarayönü'nde... Kahveciliğe başlamış.
Herkes onu "Jön Türklerden" biliyor. Jön... Zamanla... "Con" diye söylenir olmuş. Kahveci de... Kahvesine, "Con kahve" adını koymuş.
***
İsrail... Limasol... Larnaka... Ve MOSSAD
Politis... Kıbrıs Rum Kesimi'nin en popüler gazetelerinden... Yiannis Pazouros... Gazetenin yazarlarından. İsrail'den Güney Kıbrıs'a akın... Ve Yiannis Pazouros'un yazısından satırbaşları:
***
Metin Şadi
İngiltere ve Amerika'da okumuş... Elektronik mühendisi... KKTC'nin elektrik altyapısını yapan şirketin sahibi. Bir başka işi daha var... "Con kahve... Fabrikada 150 kişi ekmek yiyor."
Kızı Aslı ve oğlu Ramiz fabrikada... İşin başında. Üretim... Günde bir ton. İngiltere'ye ihraç ediliyor... Kıbrıs'ta tüketiliyor. Con kahvenin özelliğini sorduk... Metin Şadi anlattı:
***
Yarın... Cumhurbaşkanlığı seçimi
Kıbrıs'a veda... Ancak... Ekimde yapılacak KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini yazmamak olmaz. Kampanya henüz başlamadı... Fakat... Siyaset çok canlı.
Gündemdeki tek soru: Ersin Tatar, ikinci kez Cumhurbaşkanı olacak mı?
KKTC'den son yazı... Siyaset... Yarın.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.