YAZARLAR

08 Mayıs 2017, Pazartesi
“HAYALİNDEKİ OTOMOBİLİ TASARLA”
HALİT BOLKAN “HAYALİNDEKİ OTOMOBİLİ TASARLA”
Yazarın Tüm Yazıları

Otomobil satın alma kriterlerini sıralasak, kişiye göre değişse de, fiyat, konfor donanımları, güvenlik donanımları, performans, iç mekan ve bagaj genişliği, multimedya teknolojisi, yol tutuş, konfor gibi unsurlar karşımıza çıkar. Bazıları tamamen ihtiyaçlarına yönelik bir model ararken bazıları işin içine prestiji de katar. Peki, birçok marka ve model birbirlerine eşdeğer performans, donanım, fiyat, konfor, performans sunarken, tüketici tercihleri sadece bu listeyle açıklanabilir mi? Tabii ki hayır. Otomobil satın alma kriterleri içinde en önemlilerinden biri olan tasarımı göz ardı edemeyiz.

Otomobil birçoğumuz için bizim kişiliğimizi yansıtan, bir nevi etiket görevi gören bir eşya konumundadır. Aynı kıyafetlerimiz gibi, tarzlarına, renklerine, yani tasarımlarına dikkat ederiz. Hatta bazı pazarlama guruları, showroom kapısından giren bir tüketicinin otomobilin tasarımından etkilenerek, satış danışmanıyla konuşmadan alım kararını verebildiğini söylüyor. İşte, tasarım bu kadar önemli.

Bir otomobilin üretim yolculuğu tasarımla başlıyor. Ortalama 6-7 yıl boyunca üretilecek bir modelin ilk tasarım çalışmaları en az 3 yıl önce başlıyor. Yani tasarımcıların gelecek 10 yıl boyunca beğenilecek bir otomobil hayal etmesi, geleceğin tasarım trendlerini doğru şekilde tahmin etmesi gerekiyor. Kolay bir iş değil. Tasarımı beğenilmeyen otomobillerin yüksek satış rakamlarına ulaşamadığına veya tasarımı beğenildiği için beklenenden fazla satılan otomobillere şahit olmuşluğumuz var.

Türkiye otomotiv sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline geldi. Otomobil, hafif ticari ve ağır ticari araç üretimi konusunda sürekli atılım halindeyiz. Yan sanayi firmalarımız dünya devlerine en yüksek kalitede üretim yapıyor. Teknoloji şirketlerimiz, geleceğin otomobillerinde kullanılacak elektronik sistemlere kafa yoruyor. Hükümetimiz de yerli otomobil markası için tüm hazırlıkları sürdürüyor ve destekliyor. Biz de otohaber Dergisi olarak, üzerimize düşeni yapmak istedik. Murat Günak, Hasib Girgin ve Murat Güler gibi dünyaca ünlü otomobil tasarımcılarına yenilerinin eklenmesi, otomobil tasarımıyla ilgilenenlerin yeteneklerini sergileyebilecekleri bir tasarım yarışması açmaya karar verdik.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın himayesinde, İTÜ ARI Teknokent desteğiyle ve Shell Türkiye'nin co-sponsorluğunda düzenlediğimiz "Hayalindeki Otomobili Tasarla" yarışması, Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en geniş katılımlı ve kapsamlı otomobil tasarım yarışması olacak. "Hayalindeki Otomobili Tasarla" yarışmasında iki kategori bulunuyor: Dış Tasarım ve İç Tasarım. Tasarımcılar ister bir isterse her iki kategori için de eserlerini yarışmaya yollayabilecek. Tasarımlar, yarışmamıza özel hazırlanan www.otohaber.com. tr/hayalindeki-otomobili-tasarla internet sitesine tasarımcı tarafından yüklenecek. Ağustos ayına kadar tasarımcıların eserleri yarışmaya kabul edilecek. Tasarımlar ön elemeden geçirildikten sonra, Ağustos ayında halk oylamasına açılacak. Halk oylamasında en çok oyu alan ilk 10 dış ve iç tasarım Eylül ayında, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Dr. Faruk Özlü'nün başkanlığındaki Büyük Jüri'nin değerlendirmesine sunulacak ve her iki kategoride de birinci olan tasarımlar duyurulacak. Birinci seçilen tasarım sahiplerine Dell Latitude E5480 14" Notebook hediye edilecek. Yarışmamızla ilgili detaylı bilgileri www.otohaber.com.tr/hayalindeki-otomobili-tasarla internet adresinde bulabilirsiniz.

Tasarım konusunda "harika fikirlerim var, geleceğin otomobillerini ben şekillendirebilirim" diyorsanız, yarışmamıza mutlaka katılın. Tasarımlarınıza başlamadan önce küçük bir tavsiye vermek isterim; lütfen teknoloji ve tasarımın birbirini desteklemesi gerektiğini unutmayın!

SON DAKİKA