Dünya SARS 850 ölüm - Türkiye(Sağlıksız)Gıda 1.031 ölüm
GIDA güvenliği konusu tüm dünyanın üzerinde titizlikle durup yasalar geliştirdiği bir konu. Nitekim, AB de Gıda Kalitesi ve Güvenliği konusunda büyük bir program başlattı. ABD'de yılda ortalama 76 milyon insan gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalıyor. Bunlardan 300 bini hastaneye kaldırılıyor, 5 bini de ölüyor. Türkiye'de, 2000'de 146 bin 77 kişi gıda ve su kaynaklı hastalıklar nedeniyle hastaneye yatarken, bunların 578'i hayatını kaybetti. 2001'de ise 157 bin 951 kişi hastalandı, bunların bin 31'i ölümle sonuçlandı. Oysa, geçen yıl dünyayı kasıp kavuran, Uzakdoğu ekonomisini tehtid eden SARS'tan ölenlerin sayısı sadece 850 oldu. TÜBİTAK-MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, tehlike saçan gıda ürünlerinin artık Türk insanının sofrasından kalkması gerektiğini söyledi. Gıda güvenliği alanında Tansaş'a katma değer yaratacak yeni AR-GE projeleri geliştirdiklerini anlatan Görür, 14- 18 Aralık 2004'de "Uluslararası Gıda Zincirinde Yeni Eğilimler'' konulu kongreyi Tansaş'ın ana sponsorluğunda yapacaklarını, ayrıca AB 6. Çerçeve Programı kapsamında tüketicileri de içine alan gıda kalitesi ve güvenliği konulu uluslararası bir proje teklifinin hazırlanarak AB'ye Tansaş ile birlikte başvurulduğunu anlattı. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Mehmet Sevim de, organize mağazalardaki ürünlerin yüzde 30-40'nın ambalajlarında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın üretim izninin bulunmadığına dikkati çekti.