kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Bu eşik geçildi

Avrupa Birliği'nin iyi yaptığı bir iş varsa o da muğlak metinler yazmaktır. Dolayısıyla Birliğin ne dediğini, yazılan metnin nasıl yorumlanması gerektiğini tam anlamak için metni dikkatle okumak gerekir. Bu yazı yazılırken henüz raporun tüm metni ortada yoktu. Buna rağmen tüm detaylardan arındırıldığında sonuç açık. Avrupa Komisyonu Türkiye ile müzakerelerin başlaması için bir tavsiyede bulundu.
Kararın Komisyon içinde ciddi bir tartışmanın ardından alındığı anlaşılıyor. Raporla ilgili basın toplantısının ardından özellikle sağ parti temsilcilerinden gelen tepki bu tartışmanın aynı zamanda ok da sert geçtiğini gösteriyor. Buradan çıkacak sonuç da Aralık ayındaki AB zirvesine kadar mücadelenin süreceğidir. Önümüzdeki iki ay boyunca da başta Fransa olmak üzere AB üyesi ülkelerdeki siyasetçiler, kamuoyu oluşturucuları Türkiye meselesini enine boyuna tartışacaklar. Bizzat kendilerinin oluşturdukları olumsuz bir kamuoyu görüşünü siper alarak da Türkiye'nin üye olmamasını savunacaklar.
Gelişmeyi daha geniş bir perspektiften değerlendirdiğimiz taktirde ise Başbakan Erdoğan'ın basın toplantısında üzerine ısrarla basarak verdiği mesajlara dikkat etmek gerekir. Komisyon son tahlilde tarihin akışına uygun, stratejik bir karar verebilmeyi başarmıştır. Kararı alan heyet içinde ve ülkelerin bir çoğunda siyasi bilinç ve zihniyet olarak 17. yüzyılda kalmış olanların varlığı ise AB'nin global bir aktör olma hırsına gem vuracak en önemli etkendir.

İki küresel aktör

Global bir siyasi aktör olmanın gerektirdiği stratejik ufka sahip olamadığını AB daha önce de çeşitli şekillerde göstermişti.. Bunların son örneği AB-İKÖ zirvesinin iptal edilmesine yol açan, Kıbrıslı Türklerin temsiliyle ilgili basiretsizlikti. İki küresel aktörü bir araya getirecek siyasi anlamı bu denli yoğun bir toplantıyı Kıbrıslı Rumların kaprislerine feda edebilmek bu stratejik bakış eksikliğinin esaslı bir göstergesiydi. Aynı zamanda AB'nin bugüne kadar Kıbrıslı Türkler lehine yapması gerekenleri yapmadığı gerçeğiyle birleştiğinde Birliğin siyaset üretebilme ve dış politika uygulayabilme yeteneklerinin de ne denli kısıtlı olduğunu gösteriyordu.
Komisyon'un hazırladığı Rapor önümüzdeki günlerde enine boyuna tartışılacaktır. Şimdilik bu rapora kadar geçen sürede tanık olunan gelişmeler üzerinde biraz düşünmekte yarar var. Özel olarak Fransa'daki tartışmaya bakıldığında tanık olunan histeri AB'deki Türkiye karşıtlarının bizzat Birliğin temel ilkelerini çiğnemekten dahi sakınmadıklarını gösterdi. Bunun Birliğin geleceği ve dünya siyasetindeki ağırlığı açısından olumsuz sonuçları olduğu da göz ardı edildi.
Türkiye AB konusundaki tercihini son yedi yılda ve yaşadığı derin travmalar sonucunda kesinleştirdi. AB'nin ekonomik, toplumsal, idari ve siyasi standartlarını yakalamak için de zamana ihtiyacı var. AB sürecinin dinamikleri Türkiye'nin bu dönüşümü daha az sancılı gerçekleştirmesine de imkan tanıyacak.
Türkiye AB'ye ciddi bir stratejik derinlik katacağı gibi, kendi ekonomisini toparladıktan sonra AB ekonomisine de önemli katkıları olacaktır. 11 Eylül sonrasının dünyasında Fransa siyasi sınıfının oportünizmi veya Avusturya'nın vehimleriyle küresel güç olmak hatta bunu tahayyül etmek bile mümkün değildir.
Türkiye'de ise hem ülkenin gücünün farkında olan hem de bu gücü küresel siyasetin kurucu unsurlarından birisi haline getirmek isteyen bir enerji artık patlamıştır. Başbakan da bu enerjiye güvendiği ve başında olduğu ülkeye inandığı için raporun esasını öne çıkarmıştır. Bundan sonrasında çağa uygun davranma sorunu Türkiye'ye değil AB'ye aittir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir umut   / 03-10-2004
 Kutsal olmayan şiddet   / 30-09-2004
 Asıl zorluklar   / 26-09-2004
 Fezalı Türkiye   / 23-09-2004
 Omlet   / 19-09-2004
 Benzerlerin çatışması   / 16-09-2004
 Eylülle gelen   / 12-09-2004
 Gereksiz sapmalar   / 09-09-2004
 Ahlak, ilkeler ve siyaset   / 05-09-2004
 Nükleer İran   / 02-09-2004
SOLİ ÖZEL
Bu eşik geçildi
Avrupa Birliği'nin iyi yaptığı bir iş...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Fransız sokakları...
(Strasburg)
Mesele Fransa'da...
Dua ediyorum
Dua ediyorum
"O kadroda arkadaşlarım var ve başarılı olmalarını yürekten...
Tahriklere kapılmayın
Tahriklere kapılmayın
Yanal takımını "Kazakistan bizden zayıf. Bu nedenle sert...
İlk etap başarıyla bitti
İlk etap başarıyla bitti
Başbakan Erdoğan, Avrupalı parlamenterlere reformların uygulanacağı,...
Türkiye'nin tarihini değiştiren 'tavsiye'
AB Komisyonu, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili hazırladığı raporda...
Müzakereler başlatılsın hedefte tam üyelik var
Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ile müzakerelere başlanmasını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.