|
|
|
|
|
|
Haşlama et yiyen çabuk aşık oluyor
Kimyager Savaş Koç, Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlilerine ve öğrencilerine aşkın kimyasını anlatacak. Koç, kara sevdaya düşen kişinin bundan nasıl kurtulacağının ya da firijitlerin nasıl aşık olabileceğinin dersini verecek. Beslenme tarzı ve hormonların aşkı nasıl tetiklediğini anlatacak olan Koç, aşkı yönetmenin yollarını da öğretecek.
Kadir Has Üniversitesi'nin öğretim görevlileri ve öğrencileri aşk üzerine eğitim alacak. Bir günlük seminerle, aşkı nasıl idare edebileceklerini, istedikleri kişiye nasıl aşık olup, aşk duygusundan nasıl uzaklaşabileceklerini öğrenecekler. ODTÜ mezunu Kimyager Savaş Koç, buradaki hormon kimyası ve enzim konusundaki araştırma sonuçlarından yola çıkarak, aşkın kimyasını anlatacak. Bilim adamı, hangi hormonun kara sevdaya neden olduğunu, nasıl kontrol altına alınacağını, neler yapılması gerektiğini açıklayacak. Kadir Has Üniversitesi Cibali Salonu'nda, 16 Şubat'ta saat 16.00'da başlayacak olan seminere, öğretim görevlileri ve öğrencilerin dışında da isteyen herkes katılabilecek.
ÖNCE AYRILIK ACISINI YENMEYİ İSTEYİN Kimyager Savaş Koç'a göre, kara sevda çekenlerin bundan kurtulmak için önce kurtulmayı istemesi gerek. Alkolik ya da sigara tirkayisinin verdiği mücadele gibi bunu gönülden istemesi şart. Düşüncenin dışında spora yönelmeli ve ne yiyip içtiğine dikkat etmeli. Aşıkların un, tuz, şeker gibi gıdalardan mutlaka uzak durması gerek. Çünkü bu gıdalar seratonin denen rahatlama hormonunu artırıp, aşkı tırmandırıyor. Kişiyi rahatlatan bu gıdalar, hayal kurmaya ve hep o kişiyi düşünmeye neden oluyor.
BİRİNİ SEVEMEMEK DEPRESYON SEBEBİ Koç'un hiç aşık olamayanlara yönelik reçetesi de var. Aşkı yaşamayanların huzursuz, mutsuz ve uykusuz olduğunu belirten Koç'a göre herkes mutlaka aşık olmalı. Bir kişiye ya da herhangi bir olguya... Türkiye'nin yüzde 90'ının aşkı yaşamadığı için depresyonda olduğunu, ancak sadece yüzde 40'nın bunun farkında olduğunu anlatan Kimyager Savaş Koç, "Aşık olmayanlar, bu duygunun yarattığı hormonları vücutlarında salgılatamadığı için bağışıklık sisteminde bile aksaklıklar olur. Kesinlikle aşık olması, bir olguya bağlanması ve bu hormonları salgılatması lazım. Bütün hobiler, bu hormonları salgılatmayı tetikler.
AŞIK OLMAK İSTİYORSANIZ YOĞURT VE ET TÜKETİN Koç'un verdiği bilgilere göre aşkın yarattığı depresyona karşı muz birebir. Aşık olmak isteyenlerin ise; incir, üzüm gibi meyvelerle bol bol sebze yemesi gerekiyor. Bunun dışında ağırlık verilmesi gereken diğer gıdalar arasında çikolata ve et de var. Etin ızgara ya da haşlama olması, işleri daha da kolaylaştırıyor. Unutulmaması gereken önemli yiyeceklerden biri de yoğurt.
AYRILIĞIN SORUMLUSU DEĞİŞEN HORMONLAR "Aşık olup olmamak kendi elinizde" diyen Koç, vücudumuzdaki 'dopamin' adlı salgının kara sevdayı yarattığını, süresinin ise altı ay ile üç yıl olduğunu belirterek, "Beyinde devamlı aşık olduğunuzu düşündüren, iştahınızı kesen dopamindir. Vücut bu salgıları giderek azaltır. Nedeni alışkanlıklardır. Küçük ayrılıklarla ya da monotonluktan uzak davranışlarla bu süre uzatılabilir. Sonrasında bağlılık fazı olan 'endorfin salgılanma fazı' başlar, yoksa ilişki biter. Sevip sevildiğinizi düşündüğünüzde endorfin artar. Yani; ilişkinin bitip bitmemesine hormonlar karar verir" diyor.
PERVİN METİN MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|