kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Özgüvenle haddi bilmenin kesiştiği yer

Brüksel zirvesinde Bush ile 'teşehhüt miktarı' görüşeceği açıklanan Başbakan 'ABD ile Türkiye arasında gerginlik yok' diyerek son zamanlarda yapılan 'karşıtlık' tartışmasına nokta koymak istedi..
Erdoğan Gaziantepli işadamları ile yaptığı yemekli toplantıda bu teminatını şerh de eyledi:
-Sanki ABD ile aramızda bir gerginlik veya çekişme var gibi gösteriliyor. Bu, kesinlikle öyle değil. Stratejik ortaklığımız sürüyor. Bu konuda muhatabımız resmi yetkililerdir. Biz Condoleezza Rice'ın dediklerine bakarız. Nitekim o da stratejik ortaklığımızın sürdüğünü söylüyor.
Erdoğan'ın bu yaklaşımı temenni ağırlıklı bir değerlendirme olsa gerek. Zira gerçekte ABD'nin bazı resmi yetkilileri, iki ülke ilişkilerinde gerginlikten fazlasının var olduğunu söyleyip duruyorlar.
Nitekim dün bu sütunlarda da yer aldığı üzere ABD Savunma Bakan Yardımcısı Feith, sadece gerginliği dile getirmekle kalmadı, alenen Türkiye'yi tehdit edip hükümete de talimatlar vermeye kalkışarak 'Kendinizi bu işe adayın ve ülkenizdeki ABD karşıtlığını önleyin' diyebildi.
Elbette Feith'in mevkiini Condoleezza Rice'ınki ile denk göremeyiz. Ancak ABD Savunma Bakan Yardımcılığı görevini yürütmekte olan bir kişiyi 'gayr-ı resmi yetkili' sayacak halimiz de yok.
Burada meselemiz Erdoğan'ın sözlerinde bir 'açık' yakalayarak mal bulmuş mağribi hevesiyle eleştiri yapmak değil. Mesele, bu yaklaşımın dış ilişkilerde ne derece geçerli ve onarıcı olabileceğidir.
Brüksel'de adeta 'yasak savar' gibi gerçekleşecek bir 'Bush-Erdoğan' görüşmesinin arifesinde iki ülke ilişkilerindeki aleni 'Soğuk Savaş' mevsimini kamudan saklamak, fikrimce, ABD'nin Türkiye'yi 'küçük görücü' tavrını değiştirmesine değil, pekiştirmesine yardım eden bir tutumdur. Bunun yerine, tek seçenek de alenen 'evet gerginlik var' türü sert söylemler değildir. Daha kapalı ifadelerle, mesela 'stratejik ortaklık sürüyor ve sürecek ama bu kararlılığımız, Türkiye'nin herhangi bir müttefiki ile ilişkilerinde hiçbir itiraz ve çekincesi olmayacağı anlamına gelmez' denilebilir.
İlke planında bu örnek söylem ekseninde bir tavır takınmadığınız sürece 'her ne bahasına olursa olsun güçlünün tek yönlü istekleri doğrultusunda sürecek bir ortaklığa zincirliyim' demiş muamelesi görürsünüz. Onun için, ilişkilerde yaşanan gerçekliklere aykırı biçimde 'gerginlik yok' demek veya 'biz zaten kopmaz dostuz' diye vurguda bulunmak diplomatik bir akılcılık, hele hele mecburiyet olamaz. Kamuya karşı mutlak sessizlik bile böyle bir yaklaşımdan daha geçerli ve yararlı bir tutumdur.
Ayrıca, karşılıklı saygı ve anlayışı yerle bir etmeden de ABD ile iyi ilişkiler sürdürebilmek için, yaşanan çelişkileri halktan gizlemek, hatta bu çelişkilerin aksine tam bir uyum varmış vehmini yaymaya çalışmak şart değil ki..
Hem bu gerginliği gizlemek kabil midir? Halk, ABD şahinliğinin Türkiye'ye Suriye ve İran konusunda ne diye bastırdığını anlamıyor, -hiç değilse- sezmiyor mu?
Bizzat ABD yetkilileri Türkiye insanından isteklerini gizlemeye ihtiyaç duymazken bizim yetkililerimizin 'müttefik ayıbı'nı örtmeye koşturması hangi diplomatik hikmetle açıklanabilir?
Kimse Türkiye'nin ABD ile zıtlaşmasında yarar görmüyor. Ortadaki temel hakikat, bazı isteklerini kabul etmeme emareleri göstermeye kalkışan stratejik müttefiki (!) ile aşırı biçimde zıtlaşmaya yönelen bizzat ABD şahinliğinin kendisi!
Böyle bir durumda, dünyanın tiranlığına soyunmuş bulunan bu şahinlikle zıtlaşmak için ayrıca bir şey yapman gerekmiyor.
Zıtlaşmamak için de sana 'her emri yerine getirmek' dışında bir seçenek bırakmayan karşı tarafın kendisi ise ne yapacaksın?
Olduğundan güçlü görünmeye kalkışamazsın; seni bağırsaklarına kadar izliyor. 'Ne olur bari ırzımı isteme' diye ağlaman da para etmez.
Yapabileceğin tek şey, bazı istekleri -ucunda ölüm bile olsa- kabul edemeyeceğini hissettirebilecek kadar özgüven içinde görünmektir.
Lakin ABD şahinliği öyle cin ki, olmayan bir özgüvenin yerine koymaya kalkışacağın 'görüntü'yü yutmaz. Hakiki bir özgüven ise Allah vergisidir, gayret ile tahsil edilemez.
Hele köksüz ve derinliksiz 'büyüklük kompleksi' ile hastalanmış nesillerin diyarında, -lider veya değil- herhangi bir bireyin hakiki ve sağlıklı bir özgüven içinde yaşayabilmesi ve davranabilmesi ancak mucizevi bir ilahi lütuf olur..
Olur mu olur, Allah'a ne eksik?..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Kötülüklerime teşekkür edeceksin'   / 21-02-2005
 İran şaşkınlığı...   / 18-02-2005
 Mumcu'nun istifası ne demek oluyor?   / 17-02-2005
 Aykırı Nazi muhabbetleri   / 15-02-2005
 Türkler aşağılanmaktan hoşlanır mı?   / 14-02-2005
 Aydının en derin ihaneti   / 11-02-2005
 Kerkük kavgasının boyutları   / 10-02-2005
 Ders kitaplarında Alevilik   / 08-02-2005
 'Küçük Amerika'ya özel haberler   / 07-02-2005
 Okul binalarına kişilik   / 04-02-2005
ERDAL ŞAFAK
Pembe dalgalar Ege'yi geçmez
Avrupa'da yeniden "Pembe...
ALİ KIRCA
O sabah!
Bir sabah uyandınız. Havada tuhaf bir iç...
ÖMER LÜTFİ METE
Özgüvenle haddi bilmenin kesiştiği yer
Brüksel...
UMUR TALU
Nazi mi dedin!
Başladık, gidiyoruz.
Parlak gazeteci...
Türkiye'den eğitmen istiyor
Amerika, NATO kapsamında Türkiye'nin Irak'a gönderdiği "altyapı...
Almanlar'a Bush tatili
Bush-Schröder görüşmesinin yapılacağı kentte okullar kapatıldı, büyük...
Ersun Yanar
Ersun Yanar
Milli Takımlar Teknik Direktörü hakkında ortaya atılan "2001'de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu