kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

AB konusunda beklentileri düşürmenin zamanıdır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Alman Hıristiyan Demokratlar'ın iktidar yürüyüşü karşısında atağa geçti. Hazine'den ve ekonomik programın yürütülmesinden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ı aynı zamanda Başmüzakereci olarak atadı. Bununla Türkiye'nin AB konusundaki kararlılığını ortaya koyarken, en ideal atamayı da yaptı.
* Babacan bizzat Dışişleri Bakanı ile yakın çalışacağı için en uygun aday.
* Hazine gibi güçlü bir kurumdan sorumlu olduğu için, diğer bakanlar ve bürokrasi üzerinde etkili ve yaptırımı gücü fazla. Bu da Başmüzakereci'ye destek verecek bir unsur.
* Ekonomik programı yürüttüğü ve bugünkü programı hazırladığı için de Sayın Babacan en uygun aday. Çünkü AB ile müzakerelerin ana temasını ekonomik konular oluşturacak.
* Yine Sayın Babacan hükümetin dışa en dönük yüzü ve en genç bakanı olması nedeniyle başmüzakereciliğe en uygun olanıydı. Çünkü Türkiye'nin AB yolu uzun. Bu yolu tek Başmüzakereci ile tamamlamak için hem hükümetin iktidarda kalması hem de Başmüzakerecinin genç olması gerekiyor.

Yolun inceldiği kavşak
Türkiye'nin tam üyelik başvurusu yaparken eski Başbakan Turgut Özal, AB sürecini "uzun ince bir yol" olarak tanımlamıştı. İşte bugünlerde yolun inceldiği bir kavşaktayız.
Avrupa'da değişmekte olan siyasi eğilimlerden dolayı artık Türkiye'nin AB yolu daha uzayacak, zorlaşacak, belki de kesintiye uğrayabilecek.
Önce Vatikan'ın başına Türkiye'nin AB üyesi olmasına karşı bir papa seçildi. Karşıtlığının nedeni belli. Türkiye'nin farklı bir dinden olması.

Fransa referandumu
Sonra Fransa'daki Anayasa referandumunda "hayır" çıkma olasılığı önde gitmeye devam ediyor. Gerçi anketlerde ciddi bir kararsız kitlesi de var. Eğer bunlar da sandık başına gider ve tercihlerini çoğunlukla "evet"ten yana yaparlarsa, referandum sonucu deği- şebilir. Bu durum, AB'yi olduğu kadar Türkiye'yi ve mali piyasaları da rahatlatır. Çünkü şu anda piyasalar anketlerde ortaya çıkan "hayır"ı fiyatlamış durumdalar.
Pazar günkü Fransa referandumunda AB Anayasası'nın reddedilmesi halinde bunun zincirleme etkisi de söz konusu olabilir. Ardı ardına referandum yapacak diğer ülkeler de AB Anayasası'nı reddebilir.
Böyle bir süreçte Fransa, Türkiye hakkında daha olumsuz bir tutum bile takınabilir. Nitekim geçmişte Türkiye'nin en büyük destekçisi olan Cumhurbaşkanı Chirac bile, "Türkiye için yol artık daha uzun" dedi. 2007'de Chirac'ın yerine Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkan Nicolas Sarkozy'nin başa gelmesi büyük olasılık. O durumda Türkiye'nin işi daha zorlaşıyor.

Almanya seçimleri
Bu ülkenin Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'ye AB kapılarının açılmasında en çok yardım eden liderdi. Şimdi kilit eyalet seçimlerini kaybetmesinin ardından erken seçime gitme kararı aldı. 18 Eylül'deki seçim için Almanya Meclisi'nin tatile gireceği 1 Temmuz'da oylama yapılacak. Dolayısıyla piyasaların önünde aşılacak bir eşik daha oldu. 1 Temmuz. Arkasından Almanya seçimlerinin yapılcağı 18 Eylül eşiği gelecek. Seçimleri Hıristiyan Demokratlar'ın alması büyük olasılık. O zaman 3 Ekim'de Türkiye'nin müzakerelere başlama tarihi öne çıkacak. Hadi diyelim bu eşiğini aştık. Bu kez de Almanya'nın yeni başbakanı Aralık 2005 AB Zirvesi'nden itibaren imtiyazlı ortaklık girişimi başlatabilir. 3 Ekim'de müzakereler başlasa bile, sürdürülmesinde, Almanya destek değil köstek olabilir. En büyük destekçi ülke en büyük köstekçi ülke durumuna gelebilir. Almanya ve Fransa'nın tutumundan cesaret alacak Türkiye karşıtı daha küçük ülkeler de harekete geçecek. Bütün bunlar elbette gelişmelerin olumsuz olması halinde ortaya çıkabilecek senaryolar.

Tek dayanak
Olumsuz gelişmeler karşısında tek dayanak 3 Ekim'de müzakerelerin başlaması olabilir. Başladıktan sonra yavaş veya hızlı gitmiş, kimsenin umrunda değil. Çünkü 10 yılı zaten herkes içine sindirmiş. Bu süre 15 yıl olsa ne olur?
Bu durumda bize düşen ya AB gibi en güçlü çapanın yerine konulacak aynı güçte başka bir çapa bulmak ki, bu çok zor, ya da AB bekletisini düşürmek. AB çapasının zayıflamasıyla IMF çapasına daha kuvvetli tutunmak, hükümetin performans sıçraması yaparak siyasi istikrarı güçlendirmesi de zor dönemi atlatmakta yararlı olabilir.

Sonuç
"İstediklerimizi elde edemediğimize göre, elimizdekilere kanaat etmesini bilelim"
B. Spinoza

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Satacağımız sadece Erdemir değil, Batı Karadeniz'in GAP'ıdır   / 25-05-2005
 Almanya'daki seçimler piyasaların zorluğunu ikiden üçe çıkarttı   / 24-05-2005
 Emlaktaki canlılık öyle kolay bitmez   / 23-05-2005
 Sermaye piyasası mahkeme koridorlarında tıkanıyor   / 20-05-2005
 Üç günde bir manipülasyon   / 18-05-2005
 GAP'ın geleceğini "gaptırma" tehlikesi   / 17-05-2005
 Niyet mektubuna inanan dövizi satıp bonoya yatar   / 16-05-2005
 IMF kutusundan, 'Faizde indirime devam' mesajı çıktı   / 13-05-2005
 Sanayinin tacını yabancı giymek üzere, bizim özel sektör nerede?   / 11-05-2005
 Faiz düşüşü ile istihdam vergilerini düşürme fırsatı   / 10-05-2005
YAVUZ SEMERCİ
Çukurova ne yapacak?
Çukurova Grubu'nun Turkcell satışı...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Taban fiyatları çiftçileri neden memnun etmedi?
Başbakan...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
AB konusunda beklentileri düşürmenin zamanıdır
Başbakan...
Bir kadının sesi daha kesildi
1.5 ay önce Kanal D'de yayınlanan Kadının Sesi programında eşiyle...
Kendi kendine rüya analizi
Rüya ruhumuzun gönderdiği bir mektuptur. Özel durumlar dışında bu...
İstanbul Hatırası
İstanbul Hatırası
İngiliz ve İtalyan taraftarlar, Boğaz'ın müthiş büyüsüne kapıldılar.
'Hançer' tartışması
'Hançer' tartışması
Çiçek'in "Türk milletini arkadan hançerlemektir" tepkisi üzerine...
IMKB
E: 24.120 D:% -0,09
DOLAR
S: 1,386 D:% -0,180
EURO
S: 1,745 D:% -0,143
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu