kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Bengi Semerci @ SABAH
 

Eş (Evlilik) terapisinin temelleri (2)

"Benim çözemediğimi, bizi tanımayan biri mi çözecek?" "Ben kararımı verdim, ay-rı-lı-yo-ruz....ne terapisti!" Evlilik ya da eş terapisini reddetmenin en sık dile gelişleri. Gerçekten nedir bu terapi, ne işe yarar ve şu terapistler aile büyüklerinden, komşulardan farklı ne yapabilirler? Aslında yaptığı tek şey, sorunları olan eşleri bir araya getirmek, karşılıklı olarak duygularını ifade etmelerini sağlamak ve sorunları konusunda onlara içgörü kazandırmaktır. Yoksa sorunları bir anda bitiren, sihirli anahtarın sahipleri değillerdir. Üstelik, terapi sırasında eşlerin akrabaları, komşuları gibi kendi yanlarına çekebilecekleri biri hiç değildir. Onların yerine karar veren, suçluyu suçsuzu ayıran kişi ise zaten terapist değildir. Aslında tüm bunları yapmayan üçüncü bir kişinin, eşlerin arasına katılması bile ilişkiyi değiştirir. Çünkü terapist, kolayca kışkırtılabilen kişi değildir. O nedenle tutum ve tarz değiştirmeyi gerektirir. Bazen çiftlerden biri, terapistin bitmesini istediği evliliğini kurtarmak için onu zorlayacak olan kişi olduğunu düşünür. Oysa, terapist sadece duyguların ifade edilmesini ve çiftlerin içgörü kazanmasını hedefler. Bilir ki iyi bir ilişkiyi sürdürmek de, iyi bir ayrışmayı yapmak da çiftlerin başarması gereken ve emek isteyen süreçlerdir.

TARTIŞMAZLAR
Evliliğin ilk günlerinde birbirlerine daha hoşgörülü davranan eşler, zamanla dile getirmedikleri diğerine ilişkin hataları biriktirirler. Biriken sorunlar nedeniyle birgün ciddi bir tartışma yaşanır. Eğer bu tartışma ve olası küslük birinin aşırı taviz vermesiyle sona ererse, eşler arasındaki yeni çatışmaların tohumlarını oluşturur. Bazen ilişkideki sorunlar tartışılmaz ve kimse düşüncesini söylemez. Konuşmayan, kavga etmeyen çiftler birbirlerine yabancılaşmaya başlar. Evlilik çatışmaları, daha çok uyulacak kurallar, diğerine uygun olmayan kuralları yürürlüğe koyma çabaları ve kuralları kimin koyacağı tartışmalarıyla başlar. Çözümü en kolay çatışmalar, hangi kurallara uyulacağına ilişkin çatışmalardır. Ev işleri, akraba ve dost ziyaretleri gibi konularda eşler aynı görüşte olmasalar da, eninde sonunda çözüme ulaşabilirler. Ancak, sorun "kuralları kimin koyacağı"ndan kaynaklanıyorsa iş zorlaşır. Bu çatışma şiddetli tartışmalar yol açar ve çözümü daha zordur.

CİNSELLİK BOYUTU
Görünürde olan ve dile getirilen çatışmaların yanı sıra, bazı şeyleri açıklayabilmek için, eşler arasındaki cinsel ilişkinin üzerinde de durulması gerekir. Diğer isteklerde olduğu gibi, cinsel isteklerde de, arzuların açıkça konuşulamaması, kuralları kimin koyacağının saptanamaması çatışmaların temelini oluşturabilir. Cinsel çatışmalar, diğer çatışmalardan ayrı değerlendirilmemelidir. Çünkü, eşlerin birbirleriyle sürdürdükleri çatışmalar, her alanda olduğu gibi cinsel alanda da sürer. Genel olarak ilişkilerde sürdürülen tarz, cinselliğe yansır. Bu yansıma diğerine hükmetme, 'hayır' deme, karşı koyamama şeklinde izlenir.

TERAPİ SÜRECİ
Terapi süreci sadece üçüncü kişinin varlığıyla değişmesi beklenen davranışlardan oluşmaz. Aynı zamanda çiftlerin davranışlarının diğer yüzünü, eşinin görmediği yüzünü yansıtarak, olumlu yönleri de vurgulamaya ve bazen yönergeler vermeye yöneliktir. Ancak terapi odası çiftlerin hiçbirinin 'çöplüğü' değildir. Yedi yıldır evli olan ve sorunlarını çözemediğini düşündükleri için gelen çift birbirleri hakkındaki yakınmalarını sıralarken, en belirgin olanı erkek için, kadının bitmeyen gevezelikleri, kadın içinse sadece erkeğin akrabalarının ziyaret edilmesiydi. Terapist, kadının bu davranışının aslında kocasıyla daha yakın ilişkiye girme çabası olduğunu belirterek olayı farklı şekilde tanımladı. Böylece ilişkide çatışma çıkaran bir olayın olumlu özelliklerini vurgulayarak, eşlerin çözüm bulmalarına yardımcı olabilir. Benzer şekilde, hep kendi akrabalarına gidilmesi gizli kuralının farkında olmayan erkeğin, bu kuralın gün ışığına çıkmasıyla kuralları yeniden gözden geçirmesine ve çözüme neden olabilir. Çözümü en zor olan çatışma, ilişkinin kurallarının kimin tarafından koyulacağıdır. Eşler arasında, kimin kimi kontrol edeceği savaşı sürerken, terapist bu kontrol sorununu, kontrol kavramını kullanmadan çözmeye çalışmalıdır. Eğer çatışmalar çok büyük boyutlara ulaşmamışsa ve eşler farklı davranmak için çözüm arıyorlarsa, onlara bunu sağlayacak önergeler verilebilir. Ama bu önergeler eşlerin kışkırtmalarıyla verilmemelidir. Örneğin,"kocamın her gece dışarı çıkmayıp, evde oturması gerekmez mi?" sorusunun yanıtı, "evet" ya da "hayır" olmamalıdır. Onun yerine "Acaba kocanız neden akşamları evde oturamıyor?" sorusu kadının, kocasının davranışlarını inceleme ve anlaması için yüreklendirici olur.

KARAR YERİ DEĞİL!
Görüldüğü gibi terapi ve terapistin amacı, eşler adına karar vermek, haklıyı-haksızı ayırmak değildir. Amaç karşılıklı olarak duyguların ifadesini sağlamak, sorunlar konusunda içgörü kazanılmasına çalışmaktır. Yani gerekli olduğunda, evliliğinizin sorunsuz sürmesini istiyorsanız gitmeniz gereken yerdir. Tabii, işi bilen, bu konuda deneyimli terapisti seçmek koşuluyla.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Eş (evlilik) Terapisi nedir?   / 30-06-2005
 Ceza-ödül sistemi ve çocuk   / 27-06-2005
 Haz   / 25-06-2005
 Medya ve psikiyatri   / 23-06-2005
 Sünnet mevsimi   / 20-06-2005
 Unutulan adam: BABA   / 18-06-2005
 Histrionik kişilik   / 16-06-2005
 Yaz tatili başladı! Çocuklar ne olacak?   / 13-06-2005
 Dostunuz var mı?   / 11-06-2005
 Karne alıyoruz   / 09-06-2005
GÜLSE BİRSEL
Bozcaada'ya gitmeyin!
Aman sakın gitmeyin! Ohoooo. Ömür...
MESUT YAR
South Park neden klasik?
Kanal D Pembe ve Mavi diye...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Dondurmalı sandviç
Un, kakao,...
Prof. Dr. BENGİ SEMERCİ
Eş (Evlilik) terapisinin temelleri (2)
"Benim...
Tuğba Özerk'ten ikinci merhaba
Tuğba Özerk'ten ikinci merhaba
Çok küçük yaşlarda Sezen Aksu'ya yaptığı vokallerle tanındı Tuğba...
Reality şovlara sosyete damgası
Reality şovlara sosyete damgası
Zor şartlar altında yaşamaya merak salan sosyetikler çoğalıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.